Американска "вещица" получи доживотна присъда


Съд в американския щат Оклахома осъди на доживотен затвор жена, която тормозела внучката си, облечена като вещица. 51-годишната подсъдима Женива Робинсън получи три доживотни присъди за измъчване и термоз над момиченцето, което е на 7 години. Името на жертвата не се съобщава. Робинсън може да обжалва наказанието си.

Жената се призна за виновна по пет обвинения. В съдебната зала стана ясно, че тя често се преобличала като вещица и "многократно измъчвала" детето в рамките на три месеца през 2014 г. Освен психическия тормоз, подлагала и на физическо насилие внучката си. Подсъдимата заяви в съдебната зала, че момичето било много палаво и само така можела да я накара да я слуша.

Женива Робинсън е арестувана през 2014 г., след като завела детето в болница в Оклахома сити. Момиченцето било

недохранено, имало белези от изгаряния и синини по цялото тяло,

както и прорезни рани по глезените. Това става ясно от представения в съда полицейски доклад, изготвен след обстойния преглед, направен на пострадалата в лечебното заведение. По китките на ръцете й имало белези, подобни на тези, които се получават при връзване. Момичето, заедно с тримата си братя и сестри, живеело при бабата Робинсън, след като родителите им се разделили. Те са деца на сина й и тя ги взела за отглеждане в дома си, тъй като нямало къде другаде да отидат. Останалите деца не са били подлагани на подобен тормоз.

В хода на разследването става ясно, че Женива Робинсън се преобличала като вещица, представяща се с името Нелда, и тероризирала 7-годишната си внучка, връзвала я и изпращала да спи в гаража, а понякога и до колибите на кучетата в двора. В дома й полицията открила

вещерска шапка и пелерина, белезници и камшици, използвани, за да бъде измъчвано детето.

Помощник окръжният прокурор на Оклахома сити Меридит Ийстър описа жилището на Робинсън като "къща на ужасите". Подсъдимата разказвала на внучката си, че вещици и други лоши същества са се заселили на тавана и посещавали непослушните деца. "Това, което обвиняемата е правила е ужасяващо. Действията й имат трайни последствия върху това дете, както и върху нейните братя и сестри", споделя Ийстър пред местното издание "Оклахомън"."Подсъдимата заслужава толкова милост, колкото тя е проявила пред детето, т.е. никаква", категорична е окръжната прокурорка.

Вещицата Нелда използвала и кучешка каишка, за да завръзва внучката си за тавана и да я бие, твърдят още от прокуратурата. На малкото момиче не е давана храна, системно му е отказвана медицинска помощ и е държано в изолация, тъй като бабата не й разрешавала да играе с братята и сестрите си.

Заедно с Женива Робинсън обвиняем по делото беше и 33-годишният й любовник Джошуа Грейнджър. Той е съден като съучастник в злодеянията. Грейнджър получи

присъда от 30 години затвор като помагач

за извършването на мъченията, на които Женива Робинсън е подлагала момичето. Мъжът също обличал вещерски костюм и се представял за демона Кугро.
В съдебната зала беше излъчен и видеозапис на дегизираната като вещица Женива Робинсън. Кадрите са направени с мобилен телефон и са снимани от подсъдимите. Окръжният съдия на Оклахома сити Мишел МакЕлви лично се убеди колко страшна е Нелда и въздействието й върху жертвата. Ръцете на вещицата са оцветени в зелена боя, тя е с маска, перука и е облечена в черна пелерина. На продължаващия три минути запис се вижда и Грейнджър, маскиран като демона Кугро. "Баба ти не може да те понася. Тръгваш с вещицата", крещи той във видеото. "Обещавам, обещавам, вещице", отвръща ужасено детето. "Лъжеш, лъжеш, лъжеш, малко момиче", с викове отговаря Нелда и иска "вилица и нож", с което кара детето да си помисли, че предстои да бъде изядено.

Пред съда Джошуа Грейнджър заяви, че това бил единственият път, в който Робинсън се била дегизирала като вещица. Двамата си сложили страшни костюми, за да изплашат внучката, която не се държала добре. От прокуратурата предполагат, че Женива Робинсън е използвала образа на Нелда, за да респектира и собствените си деца, когато са били малки.

Адвокатката на защитата Таня Джоунс призна, че клиентката й е прекалила в желанието си да накара детето да я слуша,

но посочи като причина за това тежкото детство на обвиняемата и липсата на добър пример в семейството й. Самата Робинсън пък твърди, че страда от шизофрения и биполярно разстройство.

Адвокатката на Робинсън е категорична, че наказанието на клиентката й е прекалено строго, тъй като детето не е починало. Съдията и прокуратурата обаче са на мнение, че трите доживотни присъди са справедливи заради физическите и психическите травми, нанесени на внучката. Преди да произнесе присъдите, съдията показа в съдебната зала снимки на момиченцето преди срещата й с Нелда и след това. На първата фотография 5-годишното дете изглежда щастливо, с голяма усмивка и "искрящи очи". На другата снимка момичето изглежда зле, със синини и рани. "Знаете ли какво е умряло? Искрата в очите на невинното момиче", заяви съдията МакЕлви с поглед, вперен в подсъдимата Робинсън.

Още един германски войник е задържан за подготовка на атентати

Предишна новина

Едва 43% от кандидатите за младши съдии изкласиха до устен изпит

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.