Американски продуцент, обвинен в сексуален тормоз, беше осъден да плати 19 млн. долара

Американски продуцент, обвинен в сексуален тормоз, беше осъден да плати 19 млн. долара
Харви Уайнстийн, Снимка: БГНЕС

Жените, които обвиниха американския продуцент Харви Уайнстийн в сексуални посегателства и дискриминация по време на работата си в неговата компания, ще получат сумарно обезщетение в размер на 19 милиона долара, съобщиха световните агенции, предава "24 часа". 

Те цитират комюнике, публикувано във вторник в сайта на главния прокурор на щата Ню Йорк Летисия Джеймс. В документа се уточнява, че тази договореност е била постигната както с Уайнстийн, така и с продуцентската му компания "Уайнстийн къмпани". Тя беше собственост на Харви и на неговия брат Робърт, преди да обявят банкрут през 2018 година.

В комюникето се отбелязва, че средствата могат да бъдат получени от жените, които са станали жертва на посегателства от страна на Уайнстийн, а също така и работилите в дискриминационни услови в неговата компания по полов признак. Колко от тях ще имат право на обезщетения не беше уточнено. По-рано обвинения срещу Уайнстийн публично отправиха около 80 жени, ключително известни актриси като Ашли Джъд, Анджелина Джоли и Салма Хайек.

Решението за това кои от тях ще имат право на компенсации ще принадлежи на назначен от съда специалист. Летисия Джеймс изтъкна, че жертвите, които по-рано са подписвали съгласия за неразгласяване на някаква информация, касаеща Уайнстийн, вече не са задължени да ги изпълняват. Главният прокурор съобщи, че след одобрение на постигнатите договорености от съда, ще бъде създаден специален фонд, от който ще се изплащат обезщетенията. В него ще бъдат внесени и средства от застрахователните компании, сътрудничили с "Уайнстийн къмпани".

През февруари съдът призна продуцента за виновен по обвиненията за принудителен орален секс с асистентката Мириам Халей, част от екипа на риалити шоуто „Project Runway“, както и за изнасилване на стилистката Джесика Ман. В същото време Уайнстийн беше оправдан по три други обвинения срещу него, във връзка с които беше заплашен от доживотен затвор. Кампанията срещу продуцента бе в основата на движението срещу сексуален тормоз #MeToo.

Още по темата

Трима младши прокурори встъпиха в длъжност в Районна прокуратура – Пловдив

Предишна новина

Отхвърлиха ветото на президента за промените в Закона за МВР

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.