Амфетамини и кокаин открили в дома на Кристиан Николов разследващите

Амфетамини и кокаин открили в дома на Кристиан Николов разследващите
Кристиан Николов, Снимка: БГНЕС, архив

Софийският градски съд не уважи искането на Кристиан Николов да бъде пуснат под домашен арест. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано в рамките на 7 дни. До две седмици пък се очаква разпоредително заседание по делото.

Както е известно, Кристиан, който преди това е взел коктейл от наркотични вещества, предизвика катастрофа и смъртта на журналиста Милен Цветков на връх Великден 2020 г. на един от най-оживените столични булеварди. 

Това е вторият път в рамките на по-малко от два месеца, в който Николов се опитва да излезе от ареста, но сега вече в качеството му на подсъдим.

„Въпреки младежката си възраст, Кристиан Николов се отнася изключително сериозно към процеса, а изразената от него готовност да съдейства не е декларативна, както прокуратурата се опитва да внуши. До момента в досъдебната фаза, опасността извършване на престъпление може да се изведе единствено от обвинението, което е повдигнато на моя клиент. Задържането под стража досега е постигнало целта да се постигне генерална превенция спрямо моя клиент“, заяви адвокатът излагайки тезата, че Николов бил „демонизиран“ от медиите и прокуратурата и нямал никакви намерения да се укрива.

Прокуратурата от своя страна защити тезата, че няма никакви нови обстоятелства по делото, които да налагат промяна на мярката на Николов, което прави молбата му неоснователна. „От събраните доказателства се извежда категоричния извод, че подсъдимият е извършил престъплението, за което е обвинен. Не са постъпили никакви данни, които да разколебават това обосновано предположение. Само по себе си престъплението, в което е обвинен Николов, е достатъчно тежко, за да се изведе обществената му опасност. Деянието, извършено от Николов се характеризира с дързост и самонадеяност. По делото има данни, потвърждаващи се и от показанията на свидетели, че подсъдимият и в предходни случаи е употребявал наркотици“, посочи представителят на СГП. Той поясни още, че в телефона на Николов е намерена кореспонденция с дилъри, от които явно е закупувал дрогата, която е употребявал, а в дома му пък била открита метална кутийка, в която е имало остатъци от кокаин и амфетамини.

„Моля да облекчите мярката ми, която е в услуга на прокуратурата, а не на правосъдието. Моля да промените мярката ми в „домашен арест“, моля да ми позволите да се прибера при семейството си. Ще се явявам на всяко заседание по делото“, каза пък самият Николов.

След съвещание, съставът на СГС заяви, че въпреки факта, че след внасяне на обвинителния акт сроковете за задържането на Николов вече са различни от досъдебната фаза, то все пак времето на задържането му, което е с продължителност над 8 месеца, трябва да бъде преценено. Според съдът е безспорно, че има обосновано предположение, че именно той е извършил престъплението, в което е обвинен.

Съдебният състав потвърди, че Николов има чисто съдебно минало, липса на нарушения и дори напротив - той е с добри характеристични данни и желае да създаде семейство със свидетелката по случая Цанкова. Въпреки това, все още е налична опасност от престъпление. Може да се изведе продължаващо съществуване по чл.63 ал.1 НПК подсъдимия Николов да извърши подобно деяние. Освен това по делото са налице данни и години от цитирани,документирани материали за висока степен на риск от деянието, като акт довел до смъртта на невинен човек, независимо от това дали е публична личност или не. Конкретно акт на деецът за който с голяма доза на вероятност, подсъдимия, независимо от отношението му, е поставил в риск живота на случайни лица - водачи на МПС-ата, велосипедисти, пешеходци, като ПТП-то е реализирано във все още най-светлата част от денонощието на един от най-големите християнски празници, обясниха още от съдебния състав. От физико-химичните и токсикологични експертизи може да се изведе и голяма доза вероятност, че Николов е шофирал след употреба на няколко високорискови наркотични вещества, което няма как да не засегне адекватните реакции на което и да е лице.
Според СГС няма нужда от ревизии на най-тежката наложена мярка спрямо Николов, тъй като той е в добро здравословно състояние, освен това има медицинска помощ както в ареста, така и не е ограничен да посещава други болнични заведения. Състава смята още, че ако му се промени мярката с по-лека, не биха изпълнили целите на чл. 57 от НПК и не бил защитен обществения интерес по случая.
Така в края на заседанието оставиха без уважение искането за изменение на мярката задържането под стража на Кристиан Николов.

Припомняме, че на 18 декември Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в съда обвинителен акт срещу Кристиан Николов. Той е привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по транспорта – умишлено предизвикано тежко пътнотранспортно произшествие, отнело живота на участник в движението. Деянието е квалифицирано по чл. 342, ал. 3, б. „в“, пр. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. За него законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от петнадесет до двадесет години или доживотен затвор.

Случаят е особено тежък – деецът управлявал МПС след употреба на три различни вида наркотични вещества (амфетамин, тетрахидроканабинол, кокаин), със скорост, значително надвишаваща разрешената за конкретния пътен участък – около 99 км/ч. Приближавайки кръстовището при забранителен червен светлинен сигнал на светофарната уредба за посоката му на движение, обвиняемият не предприел действия за намаляване на скоростта или спиране. В същия момент на пътното платно и в района на кръстовището се намирали множество други участници в движението – водачи на автомобили и пешеходци.

Предстои насрочването и на разпоредителното заседание по делото.

Още по темата

Задържаха трима полицаи от Русе за общо 26 подкупа

Предишна новина

ЦИК обясни на Радев, че не може да гласуваме по пощата от чужбина

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.