Андрей Ковачев: Сертификатът за ваксинация срещу Covid-19 не дискриминира неваксинираните

Андрей Ковачев: Сертификатът за ваксинация срещу Covid-19 не дискриминира неваксинираните
Андрей Ковачев, снимка:БГНЕС

Възможен и реалистичен ли е амбициозният план до лятото да бъдат ваксинирани 70 на сто от възрастните хора в Европейския съюз, а до март ваксинационното покритие да стигне 80 на сто от тях и същия процент от здравните работници? 

„Две са условията, за да се случи това. Първо, фармацевтичните компании трябва да изпълнят своите договори. Второто условие е страните членки да имат капацитета да ваксинират все повече и по-бързо, доброволно, тези хора, които искат да бъдат ваксинирани“, коментира пред БНР евродепутатът Андрей Ковачев, заместник-председател на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент.

Производителите на ваксини в момента изпитват затруднения, особено „Пфайзер“/“Байонтех“, които са уведомили за проблем с доставките за няколко седмици. Очаква се да заработи производствена линия на компанията в Германия, до Марбург, поясни Ковачев. „Обещават, че ще бъде наваксано забавянето много скоро.“

Европейската комисия настоява поне 1% от PCR тестовете да се подлагат на детайлни изследвания за мутации на коронавируса, посочи още Андрей Ковачев. „До края на февруари ще имаме окончателно яснота, или по-точно ще се потвърди първоначалната теза, хипотеза, че хората, които са ваксинирани, които имат имунитет от заболяването, не представляват заплаха за околните и те не предават вируса“, допълни евродепутатът, позовавайки се на срещи с представители на фармацевтичните компании производители на ваксини.

Запитан няма ли сертификатът за ваксинация срещу Covid-19 да бъде форма на дискриминация спрямо нежелаещите да се ваксинират, Андрей Ковачев подчерта: „Категорично не. Няма да има никакви ограничения. В момента няма забрана за пътуване.“

Ковачев отбеляза, че когато над 70% от населението има имунитет и разполага със сертификат за ваксиниране, то съответното имунизирано лице няма да има нужда да прави тест за Covid-19 и няма да бъде подлагано на карантина.

„Но това не означава дискриминация спрямо другите. Те също могат свободно да пътуват. Няма да има ограничения за тях. Единственото е, че те трябва сами да решат дали да направят PCR тест или антигенен тест и ще останат под карантина, ако тази страна изисква карантина“, изтъкна Андрей Ковачев.

Още по темата

На първа инстанция: Викторио Александров получи 20 години затвор

Предишна новина

Агенция по вписванията предоставя шест нови електронни услуги през единния портал

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  ббб | нерегистриран
  1
  0

  А планът за поголовно вакниниране е невъзможен зареализация, защото обявихте вече, че ваксинирането е доброволно, а хората не стават доброволно опитни мишки и овце, не и 70% - 80% от населението.
  Затова и ваксинирането не върви - хората не желаят, виждат, че е излишно /за преболедувалите, които са много/и опасно за останалите, които са наясно, че последиците от ваксината не са още изследвани и установени.

 2. 1
  ??? | нерегистриран
  1
  0

  Напротив, другарю, след като ваксината трае няколко месеца, а преболедувалите вече сме доста и няма да си слагаме И ваксина, поради вече наличен естествено създаден имунитет, след като за такива като нас няма сертификати, дипломи и други съчинения, всеки сертификат или друга подобна хартия, удостовелряваща неясно защо кой си бил сложил експерименталната ваксина, се явава дискриминация.

  Защо ще издавате сертификати?
  Каква е нуждата от тях, ако не залагане на бъдещо орязване на права на останалите граждани?
  Ако е само за медицински цели, то нужда от подобни хартии няма! В системата е налице информация кой за какво се е ваксинирал.
  Не ни правете на луди. Прозрачни и жалки сте с тия опити за заплаха по отношение на неваксинираните по всякакъв начин!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.