Антиевропейски закон обедини ГЕРБ, БСП, патриотите и "Воля"


Спорът да се освободи ли напълно пазарът на земеделска земя у нас за граждани на ЕС успя да обедини на пръв поглед непримирими опоненти - ГЕРБ с БСП, както и Обединените патриоти и "Воля". Вчера депутатите на ГЕРБ бламираха в зародиш законопроекта, подготвен от правителството на Бойко Борисов и предвиждащ България да се държи като член на ЕС и да не пречи на фирми и граждани от другите европейски държави да купуват ниви и ливади.

Това се случи, след като първо "Атака", а след това и БСП драматично настояха да "се замрази" възможността да се продава на чужденци родната земя, защото е национално богатство. Соцлидерката Корнелия Нинова дори обяви, че е по-добре България да гази европейското законодателство и да плаща глоби, но да брани чернозема от чужди ръце. Страната ни е в наказателна процедура и ако до септември не отмени ограниченията, ЕК ще отнесе казуса в Съда на ЕС и може да последва налагане на глоби - еднократна санкция от над 1.5 млн. лева плюс 660 евро наказание за всеки ден, в който нарушението продължава.

Вчера Нинова е поставила въпроса на председателски съвет преди заседанието на Народното събрание. Изненадващо почти всички парламентарни групи, включително и на ГЕРБ, се съгласили да не се бърза с отмяната на ограниченията за купуване на земеделска земя от чужденци. Само от ДПС настояли, че поправката не бива да се отлага. Според Нинова на съвета е била постигната договорка в рамките на два месеца българските евродепутати да поискат разговори в ЕК, на които да представят българската позиция. "Обединихме се и да направим извънредно заседание на комисията по земеделието в НС по същия въпрос с изслушване на министъра на земеделието и с експерти", каза червената лидерка. Предстояла и среща с президента по темата.

Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов потвърди пред "Сега" промяната в позицията на партията си, но се опита да замаже отстъплението. "Г-жа Нинова наистина представи вижданията си, а ние от ГЕРБ заявихме, че в тях има резон и че по тях заслужава да се работи. В същото време искам да кажа, че по тези теми ние от ГЕРБ вече сме работили много и имаме определен напредък", посочи Цветанов.

Патриотите не са присъствали на председателския съвет, но тяхната позиция е известна - те са против продажбата на ниви на чужденци. "Не сме имали никакви разговори с Корнелия Нинова или с друг от БСП. От вчера до днес тя може да е имала среща с НЛО, но не и с "Обединени патриоти". Когато Нинова каже "добър ден", погледнете да видите къде е слънцето. Темата за продажбата на земя тепърва ще е предмет на много сериозен дебат", заяви вчера зам.-шефът на ОП Валентин Касабов. Пред bTV Юлиан Ангелов от ОП отсече, че глобата от 1.5 млн. лв. е нищо в сравнение със заплахата за националната сигурност, която може да настъпи, ако арабски и турски фирми започват да изкупуват българска земя. Той, умишлено или не, пропуска факта, че забраната пада само за граждани на ЕС.

От "Воля" поясниха, че принципно и те са срещу продажбата на ниви на чужденци, но не коментираха дали подкрепят предложенията на Нинова. "Настояваме за преговори и налагане на максимални ограничителни условия за ползване на българска земеделска земя от чужденци", заяви зам.-шефът Кръстина Таскова.

ДПС се оказа единствен защитник на европравилата и на законопроекта, подготвен от земеделското министерство и внесен от правителството. "Ограничение върху свободното търгуване със земеделска земя не може да се въведе от нито една от страните в ЕС. Позицията ни е такава, каквато е в договора за функциониране на ЕС. Още през 2007 г. сме се съгласили на основните принципи. За разлика от БСП аз не говоря нито емоционално, нито с прилагателни", изтъкна депутатът от движението Бюрхан Абазов.

Предложението България да освободи напълно пазара на земеделска земя за купувачи от Европейския съюз е предвидено в законопроект, публикуван за обществено обсъждане. В него се предлага фирми и граждани от ЕС да могат да придобиват безпрепятствено ниви, ливади и градини у нас. Промяната в режима трябва да се направи с корекция в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Срокът за даване на мнения и предложения по проекта е до 13 август.

От 28 държави членки само пет отказват да свалят ограниченията, обект са на наказателна процедура и България е една от тях. Иронията е, че в момента у нас на хартия съществува изискването за уседналост - фирмата или лицето, което иска да купи земеделски декари, трябва да докаже поне 5 години пребиваване в България. На практика обаче всеки чужденец може да заобиколи ограничението - например като ползва български гражданин като лице на сделката или като придобие каква да е фирма с поне 5-годишна история у нас.

Ако се стигне до осъждане на България, глобите ще са за сметките на еврофондовете за земеделие. Това означава, че заради демагогията на политиците може да стигне до рязане на евросредствата за българските фермери.

КАК СЕ СТИГНА ДОТУК

Условието за "уседналост" бе вкарано в закона през 2014 г., когато изтече мораториумът за придобиване на земя от чужденци. И тогава заслугата за прокарването на формалното ограничение бе на "Атака" и на БСП, а ГЕРБ не се възпротиви. Още в края на 2013 г. ЕК предупреди, че ако България не вдигне забраната за кандидат-купувачи от ЕС, както е предвидено в договора й за членство в ЕС, ще последва наказателна процедура.

През 2016 г. ЕК даде ултиматум на страната ни да престане да третира по различен начин гражданите на ЕС, като ги дели на местни и чужденци, и да се премахне изискването за уседналост, иначе отива на съд. Така се стигна до проекта, лансиран от министър Румен Порожанов, чиято цел е да измъкне България от наказателната процедура.

Унгария, Латвия, Литва и Словакия, които са въвели подобни на нашите ограничения за покупка на земя от фирми и граждани от други страни от ЕС, също са заплашени от предаване на съд и глоби. Според Еврокомисията те погазват един от основните принципи на ЕС - за свободното движение на капитали.

Нова заплаха за съд на България заради забавените лични карти с чип

Предишна новина

Италиански даскал бил пет години в болнични, ама заработвал като адвокат

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.