Задължително тестване на деца и ученици с антигенни тестове или просто проучване? Дебатът се оформи скорострелно само за два дни, а причината се оказа суматоха и може би неразбиране в голяма част от родители на заповед на Министерство на образованието и науката (МОН) от 5-ти февруари 2021 година. Чуха се дори намерения за завеждане на дело срещу държавата.

Какво пише в заповедта на МОН?

От образователното ведомство спуснаха заповедта до директорите на училища, детски градини и детски ясли, в която посочват, че предвид пандемията от COVID-19 Министерството на здравеопазването има възможност да проведе бързи антигенни тестове сред децата и учениците. Учебните заведения имат задачата да направят проучване чрез анкета за нагласите на родителите дали биха разрешили децата им да бъдат тествани. Обяснена е спецификата на изследването, като се прави и уточнение, че резултатите ще бъдат готови в рамките на един час, подлагането на детето на антигенен тест е напълно безопасно и доброволно от страна на родителите.

Остри реакции от родителите!

Оповестяването на заповедта доведе до вълна от реакции. Родителски организации и асоциации излязоха със светкавична позиция, в която обясниха, че със задаването на въпроса от страна на МОН се повдигат още редица други питания, за които отговор няма, като сред тях са: кои трябва да бъдат тествани и кои ще бъдат тествани; кой и къде ще извърши тестването, както и кой и къде ще получи резултатите и как ще се използват данните, а също и какво ще се случва при евентуален положителен тест на детето. Според родителите, учители и класни ръководители също нямали необходимата информация.

Позицията на учителите!

                           Диян Стаматов, директор на 119 СУ "Академик Михаил Арнаудов"

"Липсата на добра информираност доведе до по-големия негативен отговор от страна на родителите. В такива случаи трябва да има ясна и много точна информираност." Това заяви пред „Правен свят“ Диян Стаматов, директор на 119 СУ "Академик Михаил Арнаудов" в София.

„В анкетата, проведена в  нашето училище, участваха около 800 родители, точно толкова, колкото в момента са в училищна среда, тъй като има и деца на онлайн обучение. Отговорите са почти 50:50. 43% са отговорили с „ДА“, а 57% са „ПРОТИВ“. Самото писмо, изпратено от образователното министерство, и въпросът, който то задава, е изпратено до електронните пощи на училища и директори, следователно няма как преподавателите и класните ръководители да са предварително запознати. Според мен, ако се стигне до ситуация на прилагане на тези тестове, основният принцип е доброволност, информирано съгласие, няма задължителен характер и накрая ще се види какво е реалното състояние на тестваните ученици, което е доста важно в тази ситуация“, заяви още Стаматов.

„Всички родители, които са се докоснали по някакъв начин с COVID-19 те са преминали под някакъв вариант на тест, било то антигенен или PCR. При всички положения информираността, година след появата на вируса, е далеч по-голяма, но има известно притеснение от чисто физическото прилагане на тези тестове, което наистина създава вид дискомфорт за всеки тестван. Може би това е основната причина, поради която има до голяма степен неодобрение. Мисля, обаче че тестването е единственият вариант за тази ситуация, разбира се оттук насетне и ваксинацията, която също разделя обществото ни“, допълни директорът на 119 СУ в София.

Задължение – препоръка – неразбиране – съд? Думата имат юристите! 

                                                             Милена Станджикова, адвокат 

"Заповедта на заместник-министъра на образованието от 05.02.2021 година по никакъв начин не задължава децата и родителите да извършват бързи антигенни тестове в училищата". Това заяви за „Правен свят“ адвокат Милена Станджикова.

„В Закона за здравето е предвидена хипотеза, при която може да се провежда държавен здравен контрол, по време на който да се разпорежда извършване на прегледи и оценка здравословното състояние на определен кръг лица, но в тях не попадат учениците. Следва да се подчертае, че всички разпоредби, с които се ограничава правото на личен живот са императивни и не може по пътя на тълкуването да се разширява техният обхват. В тази връзка следва да се добави и фактът, че тук става въпрос за лица под 18 години, за които се изисква писмено индивидуално съгласие на родителите, настойниците или попечителите, без което категорично не могат да се предприемат подобни изследвания“, обясни Станджикова.

Според юриста не съществува основание за завеждане на дело срещу държавата за нарушени права, каквито намерения бяха изказани от различни организации. Няма и причина за страх от задължително тестване, нито от възможността за негативни последици за децата, ако родителят откаже тестване. „Мисля, че родителите, които са против децата им да бъдат изследвани физически няма да позволят това да се случи и в тази връзка е безсмислено да обсъждам хипотезата, при която те ще съдят държавата".

След като тестването ще бъде напълно доброволно и ще е резултат от съгласие, то няма причина за натиск върху родителите. Всеки сам може да реши, а по късно и да промени вече взетото решение, убедена е адвокат Станджикова. „Излизайки от хипотезата задължителното изследване с бързи антигенни тестове, което към момента няма законова основа, мога да кажа, че в случай, че то се въведе на доброволен принцип и се даде възможност на желаещите да се изследват, то тогава даденото съгласие от родителите със сигурност ще може да се оттегли до момента на провеждане на самото изследване. Лично аз смятам, че обсъждането на тази мярка спрямо децата е проявление на безсилието на държавната администрация да се справи с разпространението на вируса. Към момента могат да се предприемат различни други рестрикции, които да ограничат заразата. Като пример мога да дам факта, че всекидневно сме свидетели на препълнени с възрастни хора хипермаркети извън часовете за „зелени коридори“, което е безумие.  Затворихме икономиката си, направихме децата си заложници на онлайн обучението, за да опазим живота и здравето на най-уязвимите хора, а стоим безучастни, гледайки тяхната недисциплинираност“, посочи още адвокат Станджикова.

Решението на МОН! 

Анкетното допитване приключи на 10 февруари. Резултатите показват, че едва 20% от родителите, участващи в допитването, са дали положителен отговор, съобщиха от МОН. Оказва се, че от ведомството са решили, че в изследването ще участват ученици от 1 до 12 клас, а информацията за резултатите ще стигне единствено и само до родителите на детето. В случаите, когато са необходими последващи действия, ще бъде уведомен класният ръководител, а също и директорът с цел да се карантинира паралелка и да се направят изследвания на контактни лица.

Коментарът на Щаба! 

С позиция в дебата се включи и Националният оперативен щаб (НОЩ) с потвърждение, че тестването на ученици е доброволен акт.

                           доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

„Ако един родител иска да получи информация, може да попита за всичко. Ако не иска, пише в декларацията „не” и точка по въпроса. Няма да има никакви последици за него и за ученика. Прави се скрининг, за да хванем ранни случаи на заразени, да ги изведем от средата и да намалим риска от заразяването на другите ученици, учители и родители. Колкото по-рано се случи това, толкова по-малък е шансът да възникне епидемичен взрив”, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на редовния седмичен брифинг на НОЩ.

Изводът е, че грешка в комуникацията раздели общество на два лагера. Изследването на децата с антигенни тестове няма законова основа, на която да стане задължително, но може да бъде доброволно или препоръчително, както е и в момента. Няма и риск за здравето и живота на подрастващите, предвид, че подобни изследвания, правени в държава от Европейския съюз, няма как да не се проведат от медицински специалисти. От здравното ведомство вече поясниха, че целта е да се намали възможността за предаване на инфекцията от COVID-19 от вирусоносител или болен в училищна среда, но доколкото мярката е ефективна само времето ще покаже. От 4 януари тази година обратно в час се върнаха учениците от начален курс. Месец по-късно в класните стаи се отново седнаха 7-и, 8-и и 12-и клас, като за присъствените занятия на големите ученици е въведен ротационен принцип, който ще бъде въвеждан или променян спрямо епидемичната обстановка. 

Още по темата

НИП организира обучение за домашното насилие в гражданскоправен контекст

Предишна новина

Арестуваха вандал, поругал храм заради 1800 лева

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.