Апелативен съд - София потвърди невинността на обвинените за взрива в Горни Лом

Апелативен съд - София потвърди невинността на обвинените за взрива в Горни Лом
село Горни Лом; снимка: Петър Антонов (архив, 2014 година)

Апелативен съд – София излезе с решение за взрива в Горни Лом през 2014 година, при който в завод "Миджур" загинаха 15 души. 

Тричленен състав на съда с председател Снежана Душкова и членове Иван Стойчев и Карамфила Тодорова потвържди присъдата на първоинстанционния Окръжен съд – Видин от 19. 06. 2018 г. , с което подсъдимите по делото Ивелина Бахчеванова – бивш секретар на междуведомствена комисия към Министерството на икономиката , Божидар Василев - бивш началник на отдел в Главна дирекция „Охранителна полиция“, Валери Митков - тогавашният собственик на завода и изпълнителен директор и Палма Иванова - отговорник за безопасността на труд в завода са признати за невиновни.

В мотивите е записано, че магистратите от САС приемат, че първостепенният Окръжен съд – Видин е провел надлежно, пълно и всестранно съдебно следствие, като е изяснил релевантните факти в пълния им обем.

"Правен свят" припомня, че на 1 октомври 2014 година взрив в завода за боеприпаси „Миджур“ край видинското село Горни Лом отне живота на 15 души. Експлозията се оказа една от най-смъртоносните в новата история на България. След нея – две сгради на цеха бяха изпепелени, а материалните щети бяха оценени на над 517 хил. лева. Цяла смяна работници беше убита.

След решението на съда във Видин, близки на загиналите не се съгласиха с присъдите и затова подадоха жалба пред Апелативен съд – София. 

Сега съдебното решение на Апелативен съд – София подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Още по темата

Икономическа полиция запечата "Местни данъци и такси" във Видин

Предишна новина

Гърция предаде издирвания Йосиф Йосифов на българските власти

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.