Апелативна прокуратура – София бе домакин на среща с магистрати от ЕС

Апелативна прокуратура – София бе домакин на среща с магистрати от ЕС
Магистрати от ЕС гостуваха на Апелативна прокуратура-София, снимка:ПРБ

Апелативна прокуратура – София за поредна година посрещна магистрати от страни от Европейския съюз, в рамките на Програмата за обмен на мрежа за съдебно обучение, съобщиха от държавното обвинение.

Чуждестранните магистрати от Германия, Холандия, Полша и Белгия са били приветствани от Албена Вутова, и.ф. административен ръководител на САП. Тя е представила структурата на прокуратурата в България, нейните правомощия и компетентност. Било е обърнато внимание на спецификата на района на Софийската апелативна прокуратура и видовете престъпления, извършвани на нейната територия. Заместник-апелативният прокурор Красимира Филипова е запознала гостите с особеностите на въззивните производства в България и организацията на работата в САП, с оглед нейната компетентност.

Въпросите, касаещи формите на международно-правно сътрудничество, са били разяснени на чуждестранните магистрати от прокурор Иванка Трифонова. Тя детайлно се е спряла на механизма за изпълнение на съдебните поръчки, както и на Европейската заповед за разследване по наказателни дела. Било е обърнато внимание върху дейността на съвместните екипи за разследване, в това число със съдействието на Eurojust.

Прокурор Паулина Недялкова е запознала гостуващите в САП с функциониращата в прокуратурата Унифицирана информационна система (УИС) и с възможностите, които тя предоставя. Освен случайното разпределение на делата, използваният програмен продукт улеснява измерването на натовареността, предоставя информация за срочността и статуса на прокурорските преписки, както и статистически данни, необходими за атестирането на магистратите, изтъкнала е тя.

По време на работната среща прокурорите от Апелативна прокуратура – София са отговорили на въпросите на колегите си от чужбина. Сред тях са били такива, свързани с конституиране на частния обвинител, промените в Наказателно-процесуалния кодекс относно разследвания на дела, свързани с корупция по високите етажи на властта, реформите, предприети за преодоляване на пренаселеността в българските затвори и изпълнението на пилотното решение на съда в Страсбург по делото "Нешков и други срещу България".

В заключение представителят на Националния институт на правосъдието Станимир Керемидчиев е подчертал успешното сътрудничество през годините със САП, в рамките на програмата за обмен на Европейската мрежа за съдебно обучение.   

Парламентът окончателно отмени съкратеното следствие при убийство

Предишна новина

Иван Гешев е допуснат до изслушването за главен прокурор

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.