Апелативната специализирана прокуратура засега остава без титулярен ръководител

Апелативната специализирана прокуратура засега остава без титулярен ръководител

Апелативната специализирана прокуратура за момента остава без титулярен ръководител. Това стана ясно по време на заседанието на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), след като се оказа, че единият кандидат – настоящият градски прокурор Емилия Русинова се е отказала от процедурата, а другият кандидат – следователят Бойко Атанасов не получи нито един глас "за".

Заседанието започна с доклад от страна на главния прокурор относно подадена молба на 2 октомври от страна на Русинова, с която оттегля кандидатурата си по лични причини и продължи с изслушването на Атанасов."Съжалявам, че другият кандидат е оттеглил кандидатурата си. Не зная каква е причината. Надявам се всичко да е наред", започна изложението си той и продължи: "Мотивът ми да се кандидатирам е основно свързан с това, че съм работил преимуществено по дела за престъпления, свързани с корупцията и организираната престъпност. Не е ново това за мен като дейност".

Според Атанасов Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура са "единственият инструмент на държавата в преследването на организираната престъпност и корупцията". "За момента има нужда от прозрачност при работата й – колко са споразуменията, какви са конфискуваните имущества и какви са резултатите от дейността на тази юрисдикция. До момента резултати не са налични като крайни. Има нужда от контрол и върху дейността на Специализираната прокуратура", допълни още той.

Освен редицата критики, които оправи към досегашното ръководство на двете специализирани прокуратури, макар че кандидатства за ръководител на по-горестоящата, Атанасов смята за негатив и факта, че в момента преимуществено магистратите, които работят там, са командировани. "Бройката е над 20 човека. В тази специализирана юрисдикция е необходимо да работят специалисти, а не да бъдат командировани. Не съществуват правила за назначаването на магистрати в тази специализирана юрисдикция. Не ми е известно с каква заповед те са командировани. Предлагам да се направи и незабавен анализ и оценка на тези два органа на съдебната власт", обяви Атанасов и предложи всички магистрати да бъдат откомандировани от Апелативната специализирана прокуратура, а конкурсите за редовно назначаване на прокурори да бъдат спрени, за да се изготвят нарочни правила за избора им и за да бъдат направени психологични и психиатрични тестове на кандидатите.

Главният прокурор обърна внимание на тази част от концепцията му и го попита: "Смятате ли, че имаме законово основание за това? Откомандироваме ги - ок, правим го, в рамките на закона е, прекратяваме конкурсите до изработване на правила, което е от компетенциите на законодателя, питам ви – тогава как ще обезпечим обвинението? Може ли това да стане изобщо при действащия ЗСВ, може ли действащият състав на Колегията да направи това?

Атанасов се затрудни с отговора на този въпрос и заяви само, че при сегашния ЗСВ може би има известни трудности, но "има начин да бъде спазен действащият закон и да бъдат избрани най-добрите кандидати".

Огнян Дамянов го попита за конкретните действия за преодоляване на проблемите в прокуратурата, които смята да предприеме, след като е цитирал редица критики към досегашната й дейност.  А главният прокурор Сотир Цацаров го допълни: "Подлагате на силна критика института на споразуменията. Грешен способ ли е това? Има ли възможност административният ръководител със заповед да предпише ред за съгласуване между конкретния участващ прокурор и другите страни по споразумението? Може ли той да регламентира предварително самото споразумение?"

А Атанасов отговори, че смята, че трябва да има форма, която да е законосъобразна, макар че такава е записана в НПК. "Трябва да бъде спазен законът и нищо повече. Мисля, че в момента всички споразумения, които са крайни съдебни актове, които не продлежат на никакъв контрол, е редно при защита на личните данни да бъдат качени на сайта на Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура. Те не са публични и никъде не са качени", каза кандидатът. "Прокуратурата да качи актове на съда на сайта си?", попита главният прокурор и помоли Атанасов да му отговори конкретно каква заповед би издал, за да задължи прокурорите да сключват определени споразумения. "Когато има споразумения, които противоречат на закона, административният ръководител е длъжен да спре изпълнението им. Не може да има тайни разговори между обвиняемите, подсъдимите и пазарлъци. Когато има такива действия ръководителят да ги прекрати. Идеята да се кандидатирам е максимално да преча на сключването на такива споразумения", отговори Атанасов. "Моля Ви да посочите точната разпоредба в закона, така че да спрете сключването на такова споразумение", попита за трети път Цацаров. "Вие можете да спрете едно такова споразумение, за което има данни, че се сключва извън закона", отговори Атанасов.

Калина Чапкънова от своя страна отбеляза, че Атанасов няма административен опит и го попита как би подобрил работата на администрацията. "От 2012 година кандидатствам по конкурси за административен ръководител. Това че нямам административен опит няма значение, предлагал съм мерки по отношение на подобряване на работата на прокуратурата. До момента не съм бил конфликтен с колегите, знам че до момента прокуратурата работи в един сплотен колектив и не смятам да разрушавам този колектив", отговори Атанасов.

Въпреки продължителното изслушване и дебат по представянето на концепцията на Атанасов, членовете на прокурорската колегия се обединиха около тезата, че тя не е ясно конструирана, че той не е отговорил конкретно на зададените му въпроси и, че не могат да му гласуват доверие. Така към момента временното ръководство на прокуратурата остава в ръцете на прокурор Николай Найденов, докато бъде открита нова процедура за избор на титуляр.

Още по темата

677 кандидати са допуснати до изпит в конкурса за нотариуси

Предишна новина

Проверяват всички винпроми в следващите два месеца

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  RR | нерегистриран
  12
  -1

  Вътрешен разнобой в силите от Мордор! Явно е, че Саурон Велики, не е доволен от нещо. Неслучайно тази новина бе много забавена като отразяване и в Правен свят и навсякъде другаде, а никъде няма информация за реалните основания за оттеглянето на кандидатурата. Още повече след два отложени избора. Очевидно е поради това, че нови кръгове и фигури ще излязат от мрака и сенките ще наложат ръководители там, където доскоро други бяха считани за сигурни титуляри.

 2. 1
  | нерегистриран
  8
  0

  Deedeesee

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.