Апелативният специализиран наказателен съд отново отложи делото срещу Иванчева, за да чете

Апелативният специализиран наказателен съд отново отложи делото срещу Иванчева, за да чете
Десислава Иванчева и Биляна Петрова в съдебната зала, снимка: "Труд"

Нови 4 тома с доказателства е внесла тази сутрин прокуратурата срещу обвинената за подкуп кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, съобщава в-к "Труд". Това стана ясно в началото на заседанието на апелативния спецсъд, който разглежда като втора инстанция искането на държавното обвинение за отстраняването й от поста.

Както вече веднъж се възползваха от това си право, Иванчева и Петрова отново поискаха 3 дни да четат доказателствата. Те цитираха извадки от това, което са прочели до момента от записки, които са си водили. По думите им в СРС-тата имало заплахи срещу тях.

В материалите те прочели разговори между двама мъже, които обсъждали как кметицата да бъде махната от поста й. По думите им, единият от мъжете казал "ще я разходя до Витоша", визирайки Иванчева.

Обвиняемите се запознали и с друг разговор от СРС, в който бизнесменът Александър Ваклин (бел. авт. - мъжът, дал 70 хил. евро подкуп на Иванчева, Петрова и бившия кмет на района Петко Дюлгеров) изразявал възмущението си пред друг инвеститор от факта, че Иванчева е кмет на "Младост". В разговора имало реплики, че един от двамата инвеститори имал "оферта" от Специализираната прокуратура Иванчева "да я няма" срещу 15 хил. лв. Не стана ясно обаче кой е казал тези думи и какво е имал предвид.

Съдът отложи заседанието за 7 юни и им разреши да се запознаят и с новите доказателства, като задължи прокуратурата, ако ще внася още допълнителни материали, да го направи до края на днешния ден.

Новите материали са СРС и ВДС, които сега са постъпили от службите и веднага са внесени, обясни прокурор Тихомир Стоев.

Междувременно, на 4 юни Специализираният наказателен съд не пусна Петко Дюлгеров на свобода. Мотивът му, за да поиска да излезе от ареста, бе, че страда от прогресиращо заболяване на очите и още от 2016 г. е планирал за трансплантация на роговица, освен това очното му заболяване не позволявало да стои в ареста.

Съдия Мариета Райкова обаче не го освободи, защото Дюлгеров реално нямал планирана дата за трансплантация на роговица. Тя даде указания на прокуратурата да бъдат осигурени хигиенни условия на Дюлгеров в ареста.

Още по темата

Откриха процедура за избор на нов председател на Специализирания наказателен съд

Предишна новина

3 месеца затвор за мъж, шофирал след употреба на марихуана

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  СпециализираниТе | нерегистриран
  1
  -1

  Корумпирано специализирани ли сте? В изпълнението на политически поръчки а ла "цв.цв."?

 2. 3
  | нерегистриран
  3
  -3

  Предполагам, че след като съдът е направил предявяване на доказателствата след това направо ще и прочете осъдителната присъда и от съдебната зала ще я изпратят в Сливен?

  Сега ако кметицата не бъде отстранена, вече знае на кои свидетели да въздейства и възползвайки се от поста си да ги принуди да променят показанията си.  Нашия съд за пореден път е ползвал личния НПК на съдията, който е съвсем различен от оня, дето е обнародван в Държавен вестник.  Интересно защо катаджиите и бързо ги отстраниха, и бързо ги тикнаха в ареста, без да се налага нито да всичките 12 души да изчетат делото, нито да се прави преюдициално запитване до Люксембург.  При повечето дела всичко върви по НПК, а няколко се случват какви ли не непредвидени в закона чудеса!

 3. 2
  | нерегистриран
  4
  -5

  Съдийски глупости на търкалета-процес в процеса на досъдебното производство.От къде на къде на обвиняемите ще се предоставя възможност преди приключването на разследването да се запознава с всички материали по делото?

 4. 1
  Въпросче | нерегистриран
  8
  -6

  А къде извинете се подават тез оферти, тъй де да го няма някой срещу 15 хилки....

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.