Апелативният съд пак осъди условно за подкуп шуменския прокурор Румен Пенев

Апелативният съд пак осъди условно за подкуп шуменския прокурор Румен Пенев

Нова условна присъда за подкуп получи районният прокурор от Шумен Румен Пенев. Софийският апелативен съд (САС) за втори път е изменил ефективната присъда на Пенев от три и половина години затвор, като го е осъдил условно на 3 години с 5-годишен изпитателен срок, научи "Правен свят".

Делото срещу Пенев се гледа за втори път от САС, който веднъж вече постанови идентично решение. Това се случи през юли м.г., когато ефективната присъда на прокурора, постановена от Софийския градски съд, бе изменена на три години условно. През ноември 2013 г. обаче Върховният касационен съд (ВКС) върна делото на САС, като от решението стана ясно, че делото се връща на долната инстанция единствено заради мнението на върховните съдии, че присъдата трябва да е ефективна.

"При съобразяване с по-голямата относителна тежест на отегчаващите обстоятелства, от значение за степента на обществена опасност на деянието, и с целите по чл. 36 НК, ВКС намери също, че не са налице условията на чл. 66 НК. Преувеличени са опасенията на въззивния съд за опасността подсъдимият да се превърне в жертва на ниската ефективност от справянето с корупцията", се казваше в решението на ВКС в състав Пламен Томов (председател), Блага Иванова (докладчик) и Елена Величкова. От него стана ясно още, че според съда наказанието на Пенев, макар и ефективно, не трябва да е повече от 3 години затвор. Заради това и ВКС намери за неоснователно искането на прокуратурата за увеличаване на наказанието.

На особено мнение обаче бе докладчикът - съдия Иванова, която смята, че условното наказание е правилно наложено, а обратното може да превърне подсъдимия в изкупителна жертва.

"Съгласна съм със становището на въззивния съд, че държавата следва да реагира срещу прояви от подобен вид чрез системна и последователна дейност на правоохранителните и правораздавателни органи, а не с единични случаи на санкциониране на отделен индивид, граничещо с необосновано тежка репресия срещу него", написа в особеното си мнение съдия Иванова.

Делото срещу Пенев бе гледано при закрити врати в САС и оттам не оповестиха мотивите на съда да наложи отново условна присъда на подсъдимия.

Прокурор Румен Пенев бе задържан на 13 януари 2012 г. при акция на ГДБОП. Той бе обвинен, че през октомври 2011 г. поискал подкуп от 25 000 лева от адвокат Найден Николов. Срещу сумата щял да упражни влияние върху колегата си прокурор Янко Желязков, за да не повдигне обвинение и да прекрати досъдебно производство срещу Николов. Клиент на Николов - Денчо Денев, се оплакал в прокуратурата във връзка със спор, който той имал с адвоката си заради дължимия хонорар - голяма сума пари. По тази жалба срещу Николов било образувано производство за документна измама. Адвокатът казал на Румен Пенев, че парите, които той му иска, са много, след което прокурорът намалил сумата на 21 000 лева. След това Николов се оплакал в полицията и Пенев бе задържан с белязани пари в колата, докато получава сумата.

Още по темата

Етичната комисия на ВСС вика Петър Стоянов за обяснения

Предишна новина

ВСС призова всички политици да се въздържат от непремерени изявления по адрес на магистратите

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  Кадиев | нерегистриран
  0
  0

  Напълно основателни са, изразените негативни оценки, относно постановената условна присъда срещу подкупния прокурор, което - автоматично води до извода, с какъв морал са - тези, които го съдят! За по-добро самоопределяне, не мога да се досетя.

 2. 4
  | нерегистриран
  0
  -2

  Ето това е луда държава: прокурор извършил престъпление да се наказва УСЛОВНО??????? Да не би тези дето го съдят са с неговия манталитет!

 3. 3
  | нерегистриран
  3
  -3

  Жалко, че това не е в Китай. Тогава ще видите условно, ама през "крив макарон"!

 4. 2
  сопаджиев | нерегистриран
  5
  -11

  Какво става в 'некорумпираната'Съдебна с-ма ??? Какво ще кажете за този казус ? Гарван гарвану око не вади !!! Мръсна паплач. Пуста сопа неокастрена............

 5. 1
  ТРИЯТ БЕЗ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ! | нерегистриран
  7
  0

  Под статиите в "Правен свят" от журналист Денислав Цонев коментарите се трият без предупреждение.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.