Апелативният съд за трети път отказа да прати в затвора подкупен прокурор

Апелативният съд за трети път отказа да прати в затвора подкупен прокурор

Софийският апелативен съд (САС) за трети път отказа да осъди ефективно за подкуп прокурора от Районна прокуратура-Шумен Румен Пенев, съобщиха за "Правен свят" от съда. Състав на САС отново не се е съобразил с указанията на Върховния касационен съд (ВКС), който два пъти връна делото само заради вида на наказанието.

И с последното си решение апелативните съдии отменят присъдата от 3 години и половина затвор на Пенев, произнесена от Софийския градски съд (СГС) и го осъждат условно на 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок. По традиция делото в САС е секретно и мотивите за поредната условна присъда за прокурор Пенев не са достъпни.

Единственото ефективно наказание на прокурора бе наложено през септември 2012 г., а през юли 2013 г. САС измени присъдата в 3 години затвор, но вече условно. ВКС върна делото на САС, като в решението, подписано с особено мнение от съдия Блага Иванова, се казваше, че в конкретния случай не са налице условията за условно наказание и по-голяма тежест имат отегчаващите вината на прокурора обстоятелства. ВКС посочи още, че са "преувеличени опасенията на въззивния съд за опасността подсъдимият да се превърне в жертва на ниската ефективност от справянето с корупцията".

Въпреки това, през март т.г. САС отново осъди Пенев на 3 години условно. Делото пак стигна до ВКС след протест на прокуратурата, докато защитата на подсъдимия прокурор настояваше условното наказание да остане в сила.

В края на юли върховният съд отново върна делото, като в мотивите за това бяха посочени и неспазените указания. В решението на върховните съдии се казваше, че условно наказание се налага не само при формалните предпоставки за него.

"Извън това обаче, съдът трябва да обсъди и характера и тежестта на извършеното престъпление, за да направи и вторият извод, че условното осъждане трябва да позволява в съответната степен постигането и на целите на наказанието, включени в генералната превенция- предупреждаване и възпиране и на останалите членове на обществото от подобни прояви", пише във второто решение на ВКС по казуса.

За отказа на апелативните съдии да изпълнят указанията му ВКС посочи, че това е съществено процесуално нарушение. "Това нарушение накърнява устоите на правото спрямо предвидената в Конституцията на РБ и в Закона за съдебната власт основна функция на ВКС - да осъществява върховен съдебен надзор за точно и еднакво прилагане на законите от всички съдилища. Това нарушение е напълно самостоятелно и водещо безусловно основание за касационна отмяна", се казва в решението.

Предстои делото отново да стигне до ВКС, който трябва да се произнесе окончателно. 

Въпреки спора за наказанието, вече шест съдебни инстанции принават Румен Пенев за виновен за това, че през октомври 2011 г. е поискал подкуп от 25 000 лева от адвокат Найден Николов. Всичко тръгва от клиент на Николов - Денчо Денев, който се оплакал в прокуратурата заради спор с адвоката за дължим хонорар. В резултат на жалбата, срещу Николов било образувано производство за документна измама.

Адвокатът се свързал с Румен Пенев във връзка с делото. Прокурорът му поискал 25 000 лева, като обещал срещу сумата да упражни влияние върху колегата си прокурор Янко Желязков, за да не повдигне обвинение и да прекрати разследването срещу адвоката. Защитникът, обаче, казал, че парите са много. Пенев намалил сумата на 21 000 лева, но Николов се оплакал в полицията и прокурорът бе задържан с белязани пари, докато получава сумата.

Още по темата

Необходима е решителност за премахване на мрежови структури, създавани повече от две десетилетия

Предишна новина

Правосъдие в условия на преход*

Следваща новина

Коментари

17 Коментара

 1. 17
  До НС | нерегистриран
  0
  0

  Трябва нови текстове в Конституцията, а след това в ЗСВ и само върховен съд от 9 съдии (както в САЩ) да ръководят съда. Така който не се е съобразил - върховния съд да е с право да го отстрани от длъжност. Има лекарство, но няма воля.

 2. 16
  корумпета-мекерета чакам отговор | нерегистриран
  1
  0

  |http://www.legalworld.bg/37647.pazete-pravoto-vkliuchitelno-i-ot-zakona.html

  нерегистриран

  14 юли 2014, 19:00

  До множеството корумпирани уядени и злобни български магистрати|нерегистриран

  13 юли 2014, 16:38

  12 -18

  |http://www.legalworld.bg/37647.pazete-pravoto-vkliuchitelno-i-ot-zakona.html

  Уважаеми участници в този форум, моля Ви оборете мотивирано следните мои твърдения:

  1/ В съдебната система /разследване, прокуратура и съд/ “правораздават” магистрати – номенклатурни кадри на БКП и ДКМС; магистрати – доносници на ДС на ТЖ; магистрати – съпрузи; магистрати – шуробаджанаци; магистрати – хотелиери; магистрати – мафиоти и съдружници на престъпници; магистрати – пияници; магистрати – кариеристи; магистрати – злобари; магистрати – изпълняващи поръчки; магистрати – членове на потайни общества; магистрати – обвързани сексуално, всякакъв вид душевни нечистоплътници.

  2/ Голяма част от съдебните актове се съставят съзнателно незаконни, издадени в изпълнение на поръчки, поради подкупи или от злонамереност.

  3/ Ежедневно съдебната система съзнателно бълва множество незаконни, необосновани и несправедливи съдебни актове, с които се причиняват огромни вреди на българския народ и на България.

  4/ Голяма част от магистратите са много, много по-богати от осигуреното им от законно поучаваните от тях доходи.

  5/ Магистратите са неконтролируеми, безотговорни и ненаказуеми;

  6/ Причинените от магистратите вреди от дисциплинарни нарушения и престъпления вместо от тях лично се заплащат от държавния бюджет.

  7/ Срещу магистратите причинили вреди от дисциплинарни нарушения и престъпления обезщетенията по които са платени от България не се завеждат регресни искове;

  8/ При назначаването и повишаването на магистрати се нарушават критериите и правилата за избор;

  9/ Голяма част от магистратите са били назначени или повишени без да са били налице изискуемите се условия въз основа на протекции, връзки, изпълнени поръчки и направени услуги.

  10/ Магистратските организации ССБ и неговите сателити не защитават интересите на закона, народа и държавата, а клановете интереси на магистратите.

  11/ Магистратите не само нямат воля да се преборят с корупцията, но напротив използват служебното си положение да пазят своите корумпирани колеги.

  12/ “Некорумпираните” магистрати подло се таят и си трайкат сгушени и приведени от страх и /или от надеждата да ги огрее и тях някой и друг подкуп.

  13/ Корумпираните магистрати и подлите страхливци-мълчаливци са предатели към българския народ и към България.

  14/ Най големия обществен враг и най-голямото социално зло за българския народ и към България са корумпираните магистрати и подлите страхливци-мълчаливци.

  15/ Българския народ и България не само нямат полза от сегашното състояние на българското правосъдие, напротив то е антинародно и антидържавно. От него полза имат единствено полицаи, прокурори и съдии за да получават ежемесечно тлъсти заплати, социални, здравни осигуровки, множество бонуси, аванти и екстри и най вече-бидейки с неограничена, безотчетна и неконтролируема власт, бидейки персонално ненаказуеми и безотговорни, да ползват предоставената им държавна власт за лично облагодетелстване от подкупи и изпълнени поръчки и от магистрати да се превръщат в хотелиери!

  16/ От страна на ЕС не се извършва реален и ефективен контрол, напротив, чрез демонстрирания до момента безотговорен, формален чиновнически подход с псевдо мониторинг и съзнателно и системно изготвяни неверни доклади на практика се стимулира корупцията в българската правосъдна система, позволява се милиони от ЕС, тоест на гражданите на ЕС да бъдат изсмуквани от корумпираната българска правосъдна система.

  17/ Единственото спасение от тази “легализирана чума” е кардинална промяна в КРБ, ЗСВл, ЗОДОФ, процесуалните кодекси, премахване на всички ненужни бонуси и екстри, като несменяемост, имунитет, въвеждане на избор за прокурори и съдии, въвеждане на засилена персонална наказателна отговорност и лична имуществена отговорност за причинените вреди. Дотогава корумпираната българска правосъдна система ежедневно ще бълва незаконните си, несправедливи поръчкови актове и ежедневно ще съсипва съдбините на хиляди българи. Дотогава България ще затъва все повече в мракобесие и нищета.

 3. 15
  Диков е напълно прав | нерегистриран
  0
  -1

  Съдебната система е огромно раково образувание

  |http://www.legalworld.bg/34823.zavisimite-magistrati-byrzo-se-orientirat-kym-noviia-silen*.html

  нерегистриран

  05 април 2014, 20:03

  37 Съдебната система е огромно раково образувание|нерегистриран 03 април 2014, 14:12 4 -5 Диков: Съдебната система е огромно раково образувание http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/dikov-sydebnata-sistema-e-ogromno-rakovo-obrazuvanie-6008995 Съдебната система е огромно раково образувание. Това каза журналистът Сашо Диков в предаването „Здравей, България“ по Нова ТВ. Диков бе поканен заедно с разследващия журналист Васил Иванов, Асен Йорданов от „Биволъ“ и Иван Бедров за коментар връзка с втория палеж на автомобил на журналиста от Би Ти Ви Генка Шикерова. Иванов, Диков и Йорданов станаха жертви на посегателства заради работата им. Нападенията срещу тях не са разкрити. След нападенията срещу Иванов (бомба пред дома му) и Йорданов (опит за убийство на улицата) и двамата са получили данни за готвени нови покушения срещу тях, разказаха в ефир журналистите. Поръчката най-вероятно идва от високопоставен магистрат – прокурор. Този човек все още е на работа и разследването не стигна до никъде, каза Йорданов. Васил Иванов същи сподели, че в заплахата срещу него преди година, заради която ходел с охрана, е намесено името на много висш магистрат, който все още е на поста си. „Съдебната система е огромно раково образувание, което няма мърдане“, коментира Диков. Той даде пример, че „на две инстанции съдът доказа, че Роман Василев нарушава закона. И този човек, вместо да бъде изхвърлен отдавна от съдебната система, го повишават – от градската отива в специализираната апелативна прокуратура. Петьо Еврото (Петьо Петров), който е замесен във всеки скандал в съдебната система, го повишиха в шеф на Софийската градска следствена служба – човек, за когото е доказано в съда, че лъже по тъп и елементарен начин“. Те са черва, които нямат разкъсване. Започвам да се съмнявам, че Цацаров е онзи Батман, за който се представя, след като не може да се справи и не може да изхвърли тези две ракови образувания, само ги мести. Значи и при него очевидно няма свобода на действие, по друг начин не мога да си обясня неговата пасивност. Следователно други сили извън и над Цацаров командват и няма мърдане. Много е банален този израз, но всяка държава си има мафия, а в България мафията си има държава. Това всички го виждаме и по-страшното е, че не се крият вече, коментира Иван Бедров. Той обърна внимание, че никой от висшепоставените лица в държавата не е изразил позиция или съпричастност с Шикерова. Това е проблем – неразкриването на редица посегателства срещу журналисти е натиск върху свободата на словото.

 4. 14
  Корумпета-мекерета | нерегистриран
  0
  -1

  http://www.legalworld.bg/38142.mashtabni-promeni-v-zsv-predlaga-pravosydnoto-ministerstvo-den-predi-kraia-na-kabineta.html

  Необходими са кардинални законови промени срещу корупцията в българската правосъдна система

  |

  нерегистриран

  04 август 2014, 15:40

  • Посланикът на САЩ Джеймс Пардю каза "Българската прокуратура е с краката нагоре?

  • Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик каза" В България правосъдната система е двойна: една за богатите и друга за бедните"?

  • Посланикът на Холандия, Ван Кестерен каза: "Корупцията и лошото функциониране на съдебната система са заплаха за шенген".

  • Посланикът на Франция, Ксавие Лапер Дьо Кабан каза: „Проблем, който съществуваше още когато бях тук през 90-те години, е доста високата корупция.” http://www.vesti.bg/bulgaria/dio-kaban-protestite-v-bylgariia-niamat-iasna-cel-5999175

  • Лидерът на ДСБ Радан Кънев: «Съдебната система е свърталище на мафиоти от преди 80-те години”, Конституционният съд е пробит, по начина, по който съдебната система в България е пробита много отдавна....”… „Две трети от съдилищата са пробити...” от корупция.......

 5. 13
  | нерегистриран
  4
  0

  Адвокатът си отиде от този свят.А този идиот от снимката трябва да лежи в затвора и затова, че направи такъв цирк при задържането му-гониха го като уличен наркопласьор през целия център на Шумен, по обяд пред очите на хората.Заради такива като него прокурор е мръсна дума.

 6. 12
  | нерегистриран
  0
  0

  До коментар [#11] от "":  Няма-в доказан случай на следовател взел 4000 евро-като го хванаха-го наказаха с глоба-с окончателна присъда, имаше статия и в правен свят. С до 10 000 ако ги хванат -глоба е наказанието-видно от случая със следователя. Горницата-ако нещо се издъниш и те хванат-максимум условна. Като може изобщо да не бъдат хванати-законно ли е да получиш "заем"? Законно е-дори заемът си го декларираш-къде пише,че не можеш да теглиш заеми? Законно ли е далия "заем" да ти даде разписка след време,че си му върнал парите. Законно е.

 7. 11
  | нерегистриран
  2
  -1

  ще доживеем ли някога да видим магистрат в затвора? защото сигналите, които ни дава съдебната система са, че до 20 бона е условно, т.е. Жоро Колевци, Венетки, Ченалки, Желявски и други корумпета- не взимайте повече на веднъж

 8. 10
  въпрос | нерегистриран
  0
  0

  До коментар [#9] от " РП - Стара Загора":  интересно-дали на вашия "колега"-меверето му направи криминална регистрация.  Подвъпрос-меверето регистрира ли Цветанов? Или има лица, за които правилата са различни?

 9. 9
  РП - Стара Загора | нерегистриран
  2
  0

  А срещу адвоката има ли повдигнато обвинение или той ще се измъкне? Ако е само свидетелче, значи условнатя присъда на колегата даже си е много тежка, защото е максимума 3 със 5.

 10. 8
  sladurski | нерегистриран
  3
  -1

  Да кажем, че Денислав толкова си може, което не го оправдава, че пише глупости по тема от която нищо не разбира, но все си мислех, че като е "Правен свят" поне някой в редакцията ще разбира от право. Колеги, евентуално?! То не е срамно като не знаете и да питате, само че тогава нямаше да има каква гадост да напишете, нали?

 11. 7
  съдия до Денислав Цонев | нерегистриран
  11
  -3

  А бе брат, виджа се че от право не разбираш. Като гледам как е оформена статията ти ..... и в това не си сила! Що не опиташ пич, да гледаш говеда в някой планински район, казват че добри пари се изкарвали.

 12. 6
  r3v0lv3r | нерегистриран
  3
  -3

  До коментар [#3] от "":  Познавам хора в администрацията и определено няма никакво увеличение, даже напротив доста хора се чудят дали няма да има съкращения и да останат и без заплата.

 13. 5
  | нерегистриран
  3
  -6

  До коментар [#3] от "":  Заплатите в бюджетната сфера са около 500 лева. За тези 500 лева ли завиждаш бе маймун!

 14. 4
  | нерегистриран
  3
  -2

  До коментар [#1] от "":  ne pishi na maimunica!!!

 15. 3
  | нерегистриран
  7
  -2

  i 6to da ne iskame be, da ne bi vseki da e korumpiran. tazi godina uveli4iha zaplatite vyv vsi4ki budjetni organizacii s izkl4enie na sydebnata. w drugite nqma li korupciq. nqma ni6to lo6o da iskame uveli4enie, daje e zadyljitelno

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.