Аптекар продавал 12 маски на клиенти за 120 лв., прокуратурата го разследва за спекула

Аптекар продавал 12 маски на клиенти за 120 лв., прокуратурата го разследва за спекула
Закупените от клиента маски, които в последствие така и не успява да върне, снимка:Фейсбук профила на потърпевшия

Столичен аптекар продал 12 предпазни маски на клиент за общо 120 лв. или по 10 лв. на брой. Срещу търговеца вече е образувано досъдебно производство за спекула, става ясно от съобщение на държавното обвинение.

Разследването в Софийската районна прокуратура е образувано след подаден сигнал на тел. 112 от клиент на аптека на бул. "Янко Сакъзов". При извършена проверка на място от служители на Пето районно управление е установено, че търговецът действително продава маските на посочената цена. В снети обяснения аптекарят заявил, че закупил предпазните средства на цена от 4 лева за брой, разходите му за преопаковане (поставяне в отделен плик) възлизали на 1 лев за една маска. Върху това се начислявало ДДС, а печалбата възлизала на 4 лева. Търговецът обяснил още, че предпазните маски не били за еднократна употреба, а тяхното ползване можело да се осъществява в продължение на 48 часа.

Междувременно, от публикация на друг потърпевш клиент на същия аптекар в социалната мрежа Фейсбук в една от групите за чужденци, намиращи се в София, става ясно, че и той е закупил маски от въпросния търговец по спешност за възрастна жена. От поста се разбира, че купувачът поискал да изпрати предпазните маски във Франция на майка си и съседите й, но от международната куриерска фирма DHL му отказали това заради правителствената забрана за износ на лекарства и предпазни средства. Мъжът опитал веднага да върне закупените маски в аптеката, но търговецът му отказал, оправдавайки се със "счетоводни причини".

На 26 март 2020 г. прокурор от СРП е образувал досъдебно производство за това, че търговецът е продавал предпазните средства на цена над определената или преди да е определена или утвърдена по установения ред - престъпление по чл. 225, ал. 6 от НК. Деянието е извършено в условията на обявено извънредно положение, уточняват от държавното обвинение.

Съдийската колегия поиска спешни законови изменения за безопасността в съдилищата и наказателните дела

Предишна новина

Иван Гешев и китайският посланик обсъдиха сътрудничеството в борбата с коронавируса

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 7
  | нерегистриран
  3
  -1

  Неморално е в настоящите условия печалба равна на доставната цена точно на предпазно средство, но не е забранена.А престъпление пък хич не е .Спекулативната покупко- продажба е търговска сделка. Като по списък държавата фиксира цени на хигиенни и предпазни средства, тогава.Приложимият до тогава закон си остава ТЗ, не НК.Айде да не строим комунизма с подръчни средства опять.

 2. 6
  Жена | нерегистриран
  7
  0

  В редица сайтове продават хубави, трислойни маски, дори са с джобче, в което може да се сложи памук, марля.

  Съвсем нормални цени. От понеделник съм дежурна на работа и тази седмица ми дойдоха пратките с куриерска фирма. Имам маски и за себе си, и за колеги, за подарък. Въпрос на организация, не на мрънкане. И съм служител, не магистрат. 10 маски за 35 лв, за многократна употреба. Точка.

 3. 5
  маргинал | нерегистриран
  14
  -2

  В една пазарна икономика спекулата е нещо нормално . Да купиш евтино, и да продадеш скъпо-ми нали искате капитализъм. Това е капитализма. Пазарът е този, който контролира цените. Като има дефицит, растат цените. Като изчезне дефицитът , ще спаднат цените. В капитализма да спекулираш е естеството на капитализма. който не иска спекула, тоест пазарна икономика-да върви в северна Корея.

  И аз искам маска ама няма, дори и скъпа. Ходя с шал, като бандит.

 4. 4
  С маски се занимават, | нерегистриран
  5
  -1

  МОСВ вдигна забраната за горене на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол"

  Въпреки множеството показни акции на институциите, екоминистерството пак даде „зелена светлина“ на електроцентралата за изгаряне на RDF

  http://kamerton.news/content/content/details/2143/category/2/lang/1?fbclid=IwAR1ssuQLfwrXV6a_24qvWloKUCQKuLVR_vOatps4A819xWnexKgJpeW89Iw

 5. 2
  Въпрос | нерегистриран
  12
  -2

  Господин главен прокурор,има ли определена цена на маските или установен ред за това? Ако има,кажи да знаем и ние.Иначе излиза,че за да влезете в медиите сте готови на всичко.Като с срещата днес с китайския посланик..пълна смешка.

 6. 1
  RRR | нерегистриран
  10
  -2

  Глупости на търкалета, престъпление в шестък.Големи слагачи има.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.