Арабаджиеви станаха обект на второ разследване

Арабаджиеви станаха обект на второ разследване
Ветко и Маринела Арабаджиеви, снимка:БГНЕС/архив

Специализираната прокуратура е започнала ново разследване за пране на пари и съмнителни сделки около бизнеса на Ветко и Маринела Арабаджиеви в края на 2020 г., съобщи в-к "24 часа".

По сигнал на финансовото разузнаване на ДАНС е запориран един от хотелските комплекси на фамилията, който е трябвало да бъде апортиран в ново дружество.

Разследват се и сделки с основание предварителен договор за продажба на наследство, който е бил обявен за нищожен от Софийския градски съд, но е използван за плащания към трети лица.

Трите сюжетни линии са описани в определение на Апелативния специализиран наказателен съд с дата 22 декември, с което “24 часа” разполага. От него става ясно, че управителят на “Захарен комбинат Пловдив” АД Петьо Стойков обжалва запор на 19 апартамента и ресторант, чиято възбрана съдът е допуснал по искане на Специализираната прокуратура. Имотите са в курортния комплекс “Хасиенда бийч” до Созопол, чието строителство започва през 2008 г. и приключва през 2019 г. Курортът е в активите на “Захарен комбинат Пловдив” АД. Последното дружество е собственост на офшорката “Лавана”, контролирана от Арабаджиеви.

“Хасиенда бийч” е с разрешение за ползване от лятото на 2019 г., когато много от имотите на Арабаджиеви вече бяха запорирани по първото разследване срещу тях. СНИМКА:ВИКТОРИЯ ГРУП

“Хасиенда бийч” е с разрешение за ползване от лятото на 2019 г., когато много от имотите на Арабаджиеви вече бяха запорирани по първото разследване срещу тях. СНИМКА: ВИКТОРИЯ ГРУП

В края на миналата година е направен опит апартаментите и ресторантът да бъдат апортирани като непарична вноска в капитала на ново дружество. Сделката е трябвало да се изповяда пред нотариус през ноември.

Операцията по апорта на имотите в ново дружество обаче е прехваната от ДАНС. След това е уведомена Специализираната прокуратура, че има съмнение за пране на пари. И апортът пропада, като е наложена и възбрана върху апартаментите и ресторанта, собственост на “Захарен комбинат Пловдив” АД.

За да уважи искането на държавното обвинение, съдът цитира и започналото ново разследване от 2020 г., според което “Захарен комбинат Пловдив” АД е част от дружества от типа “липсващи търговци” и “брокери”, чрез които организирана престъпна група върши данъчни престъпления. Пише също, че има съмнения за произхода на средствата, с които са изградени имотите в “Хасиенда бийч”. Затова е наложена и възбраната за сделки с тях по Закона за мерките срещу изпиране на пари, която “Захарен комбинат Пловдив” обжалва.

Това обаче не е единствената сделка, която се разследва по новото досъдебно производство от 2020 г. Проверяват се и десетки други, по които има движение на големи суми между свързани лица - подсъдимите по първото дело Петьо Стойков, Маринела Арабаджиева и Ветко Арабаджиев чрез фирмите “Захарен комбинат Пловдив” АД, офшорката “Лавана”, “Алис Инвест груп” ООД, “Красива Марица” АД и “М. А.” ЕООД със собственик и управител Маринела Арабаджиева.

Точно договор на “М. А.” ЕООД от 2018 г. е в основата на опита да се прехвърли “Хасиенда бийч” на ново дружество, става ясно от съдебния акт. Сделката е между фирмата на Маринела Арабаджиева и Аена Драгова - майка и законен представител на три деца, чийто баща е основателят на “Бони холдинг” Борислав Николов.

Той почина след катастрофа през 2014 г. Признал е децата си, които към датата на смъртта му са малолетни, и те са пълноправни негови наследници.

Законен представител е майка им, която и до днес води десетки съдебни битки с “Бони холдинг”, ръководен от първородния син на Николов Георги.

На 8 януари 2018 г. Аена Драгова е сключила договор за продажбата на наследството на децата си с фирмата на Маринела Арабаджиева. Цената е 3 млн. лв. по оценка от експерти, която се оспорва.

Преди този договор от “Бони холдинг” са предложили на Аена Драгова 4 млн. евро за наследствените акции на децата ѝ, но тя не е приела сделката, пише в търговското дело в Софийския градски съд.

С това решение договорът за продабжа на наследство от Аена Драгова на Маринела Арабаджиева е обявен за нищожен. Според магистратите той е имал за цел продажба на акциите на “Бони холдинг”.

Преди това решение Арабаджиева е поискала фирмата ѝ “М. А.” ЕООД да бъде вписана като акционер в “Бони холдинг”, защото вече е купила наследството на трите малолетни деца. Това обаче не се случва.

По случая с продажбана на наследството е имало разследване на Софийската районна прокуратура, става ясно от определението на Апелативния специализиран наказателен съд от 22 декември. След сигнала на ДАНС за апортите на “Хасиенда бийч” в новото дружество с основание същия договор за продажба на наследство разследването е взето от Специализираната прокуратура и приобщено към това за другите съмнителни сделки на фирмите на Арабаджиеви. По новото досъдебно производство още няма обвиняеми, въпреки че се сочат имената на бизнесмените, както и на дружествата, които контролират.

Първото дело от 2018 г. вече е в съда, всички от групата са свободни.

Първото дело на Специализираната прокуратура срещу Арабаджиеви за данъчни престъпления и пране на пари е от лятото на 2018 г. и вече е в съдебна фаза. Тогава Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха издирвани с Интерпол и ги арестуваха месеци по-късно в Испания. По това дело подсъдими са Ветко Арабаджиев, съпругата му Маринела, директорът на комбината в Пловдив Петьо Стойков и Фиданка Стойчева, чиито имена излизат и по новото разследване. Останалите са синът на хотелиерите Вълчо Арабаджиев и други техни приближени. Всички са на свобода, а последен беше пуснат Ветко Арабаджиев след година и половина в ареста.

През 2019 г. антикорупционната комисия внесе в Софийския градски съд иск за 379 млн. лв. срещу Арабаджиеви - пари, автомобили, имоти и хотелски комплекси на Елените, в София и в Свети Влас. Сред тях не бяха продаденият по-рано на Маргините “Виктория палас” на Слънчев бряг и запорираният сега “Хасиенда бийч”, който е с разрешение за ползване от 30 август 2019 г. През октомври м.г. ВКС отмени запор на част от акциите на дружества на Арабаджиеви, наложен от антикорупционната комисия.

Още по темата

Четири години затвор за мъж, блудствал с 92-годишна жена в с.Звездец

Предишна новина

Писмен изпит за ДСИ все пак ще има на 10 януари

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  а адвокатите?!?! | нерегистриран
  0
  0

  Тази врътка с апортната вноска не се прави без адвокати.Те ще отговарят ли за нещо или пак нищо?!
  Спомням си за един адвокат ,за който няма прегради с офшорните зони....

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.