Арестите в ДАБЧ не ме изненадват

Арестите в ДАБЧ не ме изненадват
Илия Ангелов, бивш зам.-министър на правосъдието, снимка: бТВ

Арестите в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) не ме изненадват. Те са естествено продължение на цялата политика на ДАБЧ през годините на издаването на задгранични паспорти и придобиване на българско гражданство. Това каза пред бТВ Илия Ангелов, бивш зам.-министър на правосъдието в кабинета "Орешарски". През 2014 г. в позицията си на зам.-министър той подава сигнал до прокуратурата за нередности в агенцията.

Той обясни, че след като е оглавил Съвета по българско гражданство, е забелязал скока на укази, издадени за български граждани. "През 2001 г. са издадени общо 940 указа, през 2009 г.стават 8911, 2010 г. – 14 828, 2011 г. – 18 319, 2012 г. – 17 000, и 2013 г. падат на 7701", посочи той. Впечатление му направила и непълната документация.

"Наред с молбите, които представяха кандидатстващите за българско гражданство, те трябваше да представят и документ, удостоверяващ българско гражданство. Този документ се издава от Държавната агенция за българите в чужбина, но има условие, че това трябва да е подкрепено с факти и обстоятелства, тоест това българско гражданство трябваше да се докаже. От ДАБЧ обаче представяха само акт за раждане и нотариално заверена декларация за българско самосъзнание", каза още Ангелов.

Той отбеляза, че в спора между вицепремиера Красимир Каракачанов и Катя Матева, бивш служител в Министерството на правосъдието, изпращала сигнали до ДАНС и прокуратурата, е на страната на Матева. Според Ангелов не са верни обвиненията, които Каракачанов хвърля върху нея, че еднолично е прекратявала преписки и е спирала документация за българско гражданство. "Съветът по българско гражданство взема решение с оглед на предоставената документация дали всичко е редно или нередно. Ако всичко е точно, приема положителни стъпки за информиране на президентството за издаване на указ", уточни бившият зам.-министър.

По думите му спорът се задълбочава, а скандалът надхвърля българските граници. "В четвъртък в Сърбия за арестувани четирима души, които са обвинени в организирана престъпна група за издаване на удостоверения за български произход, двама от които са българи. От тук нататък коментарът е излишен, всеки да получи заслуженото си след компетентното разследване на органите", заяви Ангелов.

 

Друг бивш зам.-министър на правосъдието: Кандидати за българско гражданство оставяли като адрес за контакти у нас – централата на ВМРО

 

Първата проверка от Върховна административна прокуратура за търговия с документи за българско гражданство беше факт през 2014 г., когато отидох в Министерството на правосъдието. След това направих всичко възможно да информираме и главния прокурор, и вицепремиера, в чийто ресор попадаше ДАБЧ, и Инспектората на МС. В крайна сметка нито един от тези сигнали не доведе до нещо съществено, защото схемата очевидно е продължила. 

 

Това каза пред БНР Петко Петков – друг бивш заместник-министър на правосъдието, в чиито ресор е попадала грижата за българските граждани и българското гражданство в две правителства - служебното на Георги Близнашки и “Борисов 2”. Според него през онзи период не е имало политическа воля разследването да бъде доведено до край. Проверката от 2014-а година е показвала, че хора са придобивали удостоверения за български произход без да имат такъв, обясни той и даде пример с арабски жител. 

 

„По идея на закона, това удостоверение е достатъчно, за да получиш българско гражданство. Факт е обаче, че много удостовереня, към онзи момент а вероятно и след това, са издавани не въз основа на писмени доказателства, каквито и да са, а единствено, да речем, въз основа на нотариално заверена декларация: „Аз съм от български произход“, което означава, че така се отваря вратата за много лица, които нямат право да получат българско гражданство по облекчен ред, да го направятa“, коментира Петков.

 

Той обясни, че няма доказателства, но според него вероятният извод е, че „корупцията остава единственото възможно обяснение“. Акцията в ДАБЧ сега се провежда в непосредствено преди поредния европейски мониторингов доклад, който чакаме на 13-ти ноември, но и съвпада със събития на политическата сцена, изтъкна той: „Можем да открием съвсем други подбуди от тези да се разкрие една корупционна схема. Ситуацията в управляващата коалиция, поне на мен като гражданин, ми изглежда такава, че трябва да се осигури балансьор между господата Волен Сидеров и Валери Симеонов и господин Каракачанов, който е част от Обединените патриоти, е най-възможния балансьор, а всички погледи в момента заради това разследване са насочени към него. Напълно е възможно чрез това разследване да не се търси разкриване на обективната истина, а да бъдат държани политическите фигури в някаква форма на зависимост“.

 

Петков си спомни, че през 2014-а много кандидати за българско гражданство, са оставяли като адрес за контакти в страната този на централата на ВМРО в София. 

Още по темата

Осъден за убийство поиска от държавата 10 000 лв. за лоши условия

Предишна новина

Премиерът разпореди ГЕРБ да не подкрепят въвеждането на максимум 20 000 лв. обезщетение за близките на загинал при катастрофа

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 4
  | нерегистриран
  3
  -2

  "бивш зам.-министър на правосъдието в кабинета "Орешарски"  Той сега е бивш, ама през 2014г. е бил настоящ! Какво е направил за да се променят "нередностите"? И какво е направил Делян Пеевски като шеф на ДАНС за разкриване на нередностите.

  Или Ангелов се сетил, че има нередности чак като сдал поста? Както Курнела се загрижи за болните деца не когато БСП беше на власт, а когато я напъна острия глад за власт и източване на банки след продължителната опозиционна диета?

 2. 3
  Мустафа Ахмед | нерегистриран
  3
  -3

  Аз пък пак ще гласувам за Обединените паспортаджии.

 3. 2
  ******** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.