Арестуваха четирима души в Турция за шпионаж в полза на Франция

Арестуваха четирима души в Турция за шпионаж в полза на Франция
снимка: freepik.com

Турските власти са задържали четирима души по подозрение в политически и военен шпионаж в полза на Франция, съобщи  в. "Дейли сабах", цитиран от Novini.bg.

Четиримата са заподозрени, че са събирали информация за работата на консервативни фондации, религиозни групи и Дирекцията по религиозни въпроси и нейните служители. Заподозрените използвали фалшиви лични карти, сякаш са агенти на Националната разузнавателна служба (МИТ), и твърдели, че събират информация за Даеш (Ислямска държава) и подобни терористични групи.

Един от задържаните е Метин Йоздемир, който бил вербуван от френски военни по време на мисия в Афганистан. След като се завърнал в родината си, той започнал работа в генералното консулство на Франция в Истанбул като охрана. През 2013 г. Йоздемир се срещнал с лице с кодовото име "Бруно", което имало тесни контакти с френското разузнаване. "Бруно" обещал на Йоздемир да му помогне да стане член на Чуждестранния легион срещу предоставяне на информация.

Според признанията на Йоздемир той е събрал информация за 120 души, включително имами, и я е предал на френските власти. По-късно той се свързал с още двама души с връзки с френското разузнаване и започнал да получава поръчки от тях.

Метин Йоздемир включил още трима души в своята шпионска дейност, на които казал, че ще работят за МИТ срещу терористични групировки като Даеш.

Четиримата задържани ще бъдат съдени за политически и военен шпионаж.

Още по темата

"Съдийската афера" на Пламен Бобоков и съветникът на Румен Радев

Предишна новина

Половин година Пламен Узунов следял изкъсо движението на казуса „БАДР“, за да докладва на Пламен Бобоков

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.