Арестуваха Пламен Узунов и президентския съветник Илия Милушев

Арестуваха Пламен Узунов и президентския съветник Илия Милушев
Пламен Узунов, Снимка: БГНЕС

Пламен Узунов е бил арестуван в района на Пловдив около обяд в четвъртък, съобщиха от държавното обвинение. В момента органите на реда водят президентския секретар под конвой към София.

Актът по задържането на президентския секретар по правни въпроси идва броени часове след като прокуратурата влезе в сградата на президентстово и претърси кабинета му. Малко след това от ДАНС съобщиха, че са отнели достъпа на Узунов до класифицирана информация заради данни, че е ненадежден.

''Правен свят'' припомня, че Пламен Узунов е разследван от прокуратурата за търговия с влияние и бе призован два пъти на разпит, последният - във връзка с паролите на телефоните му, които се оказа, че президентският секретар крие от разследващите органи. От кореспонденцията стана ясно, че обвиняемият за аферата "Боклукгейт" бизнесмен Пламен Бобоков е лобирал за назначения на посланици в Алжир и Нигерия и е искал и различни услуги от Узунов, които той му е вършил лично.

"Днес, 9 юли 2020 г., след  получено  разрешение на съдия от Специализирания наказателен съд, се извършват претърсвания и изземвания на два адреса в гр. София и гр. Пловдив по досъдебно производство на Специализираната прокуратура. В  гр. София се претърсва кабинета на секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента на Република България. Изземват се документи и книжа, относими към предмета на доказване  по делото, както и компютърни конфигурации. Две лица - П.Б. и П. У., са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР. Разследването се води по чл. 321, ал. 6 от НК за престъпен сговор за извършване на длъжностни престъпления и търговия с влияние. Предстои   наблюдаващите  прокурори  да  направят  анализ  на  събраните  доказателства  и  преценят  дали  същите  са  достатъчно  за  предявяване на  обвинение  на  конкретни  лица", съобщиха от прокуратурата.

Междувременно, от държавното обвинение съобщиха, че и секретаря на президента Илия Милушев също е бил задържан. В четвъртък екипи от военни следователи и прокурори, след разрешения на съдия от Софийски военен съд, извършвиха претърсвания и изземвания на три адреса, намиращи в София. Действията по разследването се извършват по досъдебно производство, което е образувано за престъпление по чл. 357 от НК – разгласяване на държавна тайна.

Със заповеди на органи на Министерство на вътрешните работи, за 24 часа са задържани М.К. – бивш служител на Държавна агенция „Разузнаване“ и Илия Милушев – съветник на президента Румен Радев. Първоначално Милушев е разпитан като свидетел.

След извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установява, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция “Технически операции”. Доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция “Разузнаване”. Според Агенцията документите съдържат информация представляваща държавна тайна. Обяснил е, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на Администрация на президента. Това е наложило извършването на действия по разследванията и в сградата на президентската администрация.

Предстои наблюдаващите прокурори да извършат преценка дали ще бъдат предявявани обвинения и взети мерки за неотклонение на задържаните. По досъдебното производство има и още две лица /П.В. и А.З./, привлечени в качеството им на обвиняеми, спрямо които са взети мерки за неотклонение „домашен арест“.

Във връзка с арестите в президентската администрация, главният прокурор Иван Гешев коментира в Twitter: "Вече няма недосегаеми! Не може затворите да са пълни само със социално слаби и без политическо влияние български граждани. Прокуратурата действа на базата на закона, както в МОСВ, така и в Администрацията на президента".

Още по темата

Бившият директор на IT отдела осъди ВСС за незаконно уволнение

Предишна новина

От НФСБ предлагат само шефът на НСО да определя кой и как да бъде охраняван

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  Антон Антонов | нерегистриран
  1
  -2

  В предаването "Тази сутрин" на btv главният секретар на държавния глава Димитър Стоянов е дал интервю. Материалът е озаглавен "Димитър Стоянов: не виждам топла връзка между президента Радев и Бобоков". Във връзка с казаното от Димитър Стоянов по време на интервюто, така както се съобщава в текста в сайта на btv, бих искал да отбележа следното:
  Едно от нещата, които казва Димитър Стоянов не е вярно, и най-вероятно е нещо, което би могло да прилича на лъжа, тъй като той трябва да е информиран и със сигурност е информиран по въпроса. Конкретно той докато обяснява процедурата, казва "Не сме предлагали когото и да било за Нигерия, за него няма указ". Това, че няма Указ е вярно и единствената причина, че няма Указ е че този, който е определен за посланик и за когото има Решение на Министерския съвет, вече в продължение на около половин година все още няма получен от Нигерия агреман. Димитър Стоянов пояснява, че кандидатурите се съгласуват с президентството /може да се приемат, а може и да се отхвърлят/, след което правителството решава като приема Решение на Министерския съвет. Но Димитър Стоянов спестява да каже, че след като се приеме решението на правителството /което става, както и Стоянов обяснява, след съгласуването с президентството/ преди да може президентът да издава какъвто и да е Указ първо номинираният и определен от правителството трябва да получи Агреман, тоест да бъде заявено от чуждата държава, че го приемат за посланик. Едва тогава президентът може да издава Указ. И това че президентът не му е издал досега Указ е по причина, че не се е стигнало до такъв етап тъй като няма получен агреман, а не защото президентът или президентството не са искали да издадат Указ. За да вземе решението правителството, ясно е, че кандидатурата е съгласувана с президента, с президентството, и, между впрочем, това съгласуване преминава и проз г-н Димитър Стоянов, който дава интервюто. Той спестява да обясни тази подробност. Но това, което той казва и не е вярно, и по всяка вероятност може да се определи като нещо приличащо на лъжа, освен ако г-н Стоянов просто не е забравил или не му се е отмлекла мисълта, е, че "Не сме предлагали когото и да било за Нигерия...". Това е невярно, това е лъжа. Кандидатът, чието име нашумя напоследък, и който е споменат в чатовете между Бобоков и Узунов, е предложен от президентството, и очевидно е предложен в процеса на съгласуване с г-н Димитър Стоянов или с президента. Независимо от това, че още не е бил издаден Указ, назначаването е било предложено и наложено от президентството, след което правителството е взело решение, очевидно за да не се блокират от президентството други кандидатури за други дестинации. Така че това, което казва Димитър Стоянов, че не са предлагали когото и да било за Нигерия, е пълна лъжа.
  Не мога да си обясня как в такъв ефир се изричат такива изкривени неща. Не се ли притесняват, че всяка казана дума остава, че всичко това може да се опровергае. Не са ли наясно, че дори ако един разговор се е случил само на четири очи, от логиката на развитието на нещата, винаги ще излезе истината. Винаги повече от двама души са в течение с развитието на всяка история.
  Каква е тази безочливост. Нямат ли лична чест тия хора, някакво достойнство?

 2. 6
  Чистят неудобните | нерегистриран
  10
  0

  Чистят неудобните и тези, които им бъркат игрите. КГБ методи. Сещайте се защо точно такива. Принципът на другаря Сталин - има Човек, има проблем важи. Отстраняват човека, за да отстранят проблема. Въпросът е - какъв всъщност е проблема? Като няма такъв, се фабрикува. Аферим, машаала, както се казва в една българска реч.

 3. 5
  | нерегистриран
  3
  -14
  До коментар #3 от "аферим! | нерегистриран":
  Дали ще научим името на съдията от СНС, който е разрешил влизането в президентството?

  Няма значение кой е съдията. Важното е, че вече няма недосегаеми.

 4. 4
  | нерегистриран
  3
  -8

  Идва ред на президента.

 5. 3
  аферим! | нерегистриран
  11
  -3

  Дали ще научим името на съдията от СНС, който е разрешил влизането в президентството?

 6. 2
  Въпросче | нерегистриран
  1
  -2

  Това истинския ли е, или неговия двойник?

 7. 1
  Калната Пачка | нерегистриран
  11
  -1

  А мен три години даже не ми пращат данъчни!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.