Арестуваха началника на отдел "Наркотици" - осигурявал чадър над разпространението на дрога

Арестуваха началника на отдел "Наркотици" - осигурявал чадър над разпространението на дрога
Снимка от задържането на висши длъжностни лица в МВР, снимка: Профилът на главния прокурор в Twitter

Директорът на ГДБОП и зам.-главният секретар на МВР  с оставки

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов подаде оставка.

Малко преди това премиерът Бойко Борисов му я поиска на среща с вътрешния министър Младен Маринов заради скандала с чадъра, разпъван над ОПГ за наркотрафик срещу подкуп от висши полицаи, сред които точно тези, които отговарят за борбата с наркотрафика. Борисов поиска и оставката на заместник главния секретар на МВР - главен комисар Георги Арабаджиев. Според министър-председателя трябва да се действа безкомпромисно към всички.

След Спиридонов и Арабаджиев си подаде оставката.

"Заместник главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев и директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов са подали заявления за напускане. Със заповеди на министъра на вътрешните работи Младен Маринов те са освободени от длъжност", съобщи по-късно пресцентърът на МВР.

"Днешният случай провокира решението ми да се оттегля от заемания пост и да поема отговорността за случилото се", каза в изявление на сайта на ГДБОП директорът на службата. "Смятам, че това е морален и логичен акт", допълва още той. С последното си обръщение към колегите си антимафиоти Спиридонов, който пет години беше на тази длъжност, благодари за съвместната работа с тях.

Минути преди това министър Младен Маринов докладва на премиера за съвместната акция на Дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР и Специализираната прокуратура, при която бяха задържани началникът на отдела „Противодействие на наркотрафика и разпространението на наркотиците“ в ГДБОП, началник на сектор в същата дирекция и още един служител от вътрешното ведомство.

„Поздравявам Ви МВР и прокуратурата за тази операция, защото ние винаги сме казвали, че трябва нашата къщичка да е чиста. Така че приемаш оставките, предлагаш ново ръководство и продължавате напред“, заяви Бойко Борисов.

По време на разговора министър Маринов докладва, че са задържани трима служители на ГДБОП, които отговарят за противодействие на наркотиците. „В момента продължават процесуално следствените действия“, отбеляза министърът на вътрешните работи. Министър Маринов добави, че е разпоредил на главния секретар да направи анализ на работата на дирекцията, на базата на който министърът да вземе информирано решение за промени в структурата и кадровия състав.

Трима висши служители от ГДБОП са арестувани за получаване на подкуп, след акция на Специализираната прокуратура и МВР. Това обяви главният прокурор Иван Гешев на брифинг в МВР. Задържаните са началникът на отдела за борба с наркотрафика, началникът на сектора, както и още един служител от дирекцията. Продължават престъсвание на жилища и обекти във връзка с разследването.

По информация на "24 часа" арестуваният началник на отдел "Наркотици" към ГДБОП е Цветан Панков, другият задържан - шеф на сектора за противодействие на наркотрафика и разпространението на наркотици - Кирил Ванков. Третият арестуван е служител на МВР.

„Става въпрос за организирана престъпна група, която е осигурявала логистика или чадър на групи, занимаващи се с разпространение на наркотици не само на територията на България чрез подкупи. Длъжностните лица са най-висшите ръководители за противодействие на наркотиците на територията на България. Те са и основните точки за контакт с нашите международни партньори по линия на противодействието на трафика на наркотици. Резултатът от това е, че пострадалите са български граждани, нашите деца, които са бъдещето на България“, заяви още главният прокурор Иван Гешев.

"Това е дългогодишен служител, лично аз го познавам от 90-те години, когато работеше в едно софийско управление, и съм потресен, и изключително разочарован. Това е, което ще кажа в личен план. Във всяко стадо има мърша, както е казал народът, въпросът е, че ние трябва да отстраняваме тези, които работят за престъпността, а не срещу престъпността", коментира още Гешев и уточни, че органите на съдебната власт ще наложат най-тежките наказания на всички, нарушаващи закона.

„Прокуратурата и МВР са и ще са безкомпромисни към всякакви случаи на престъпление, независимо от кого са извършени и дали става въпрос за служители на МВР или магистрати от прокуратурата. Не правим разлика кой нарушава закона и от коя институция е. В интерес на българските граждани е самите ние да си изчистим къщичката. Това не е случвало в новата история на България. Организация в такъв размер“, категоричен беше Гешев.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че е разпоредил проверка и ще предложи промени в структурата на ГДБОП.

„Разпоредих на главния секретар на МВР да се направи цялостен анализ на дейността на ГДБОП и дейността по противодействието и трафика на наркотици, за да мога да обсъдя с премиера Борисов и да вземем информирано и правилно решение за промени в структурата на Дирекцията, да изчистим нейното име”, каза Маринов.

Малко преди началото на брифинга главният прокурор Иван Гешев обяви новината за ареста на висшите длъжностни лица в профила си в социалната мрежа Twitter, като написа: „Времето на недосегаемите свърши! Независимо къде и още по-малко, ако се отнася до най-висшият служител за борба с наркотрафика. Поздравление за работата на „Вътрешна сигурност" на МВР и на Специализирана прокуратура".

снимки: Ivan GreshevPG / Twitter

Още по темата

Главният прокурор Иван Гешев с профил в Twitter

Предишна новина

ВКС ще тълкува правата на транссексуалните и въпрос за собствеността

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  отделете 16 минути от времето си и гледайте видеото | нерегистриран
  0
  -4

  https://www.youtube.com/watch?v=fvM9HIGnJI4

 2. 3
  Rhapsody of fire | нерегистриран
  11
  0

  Добре че са чуждите служби, да сигнализират за нашите "специалисти".
  А прокературата ни вече ще не ще -реагира.
  Защото тя прави същото - чадър над едни и безогледно атакуване на други.

 3. 2
  RRR | нерегистриран
  13
  0

  Защо спецковците за един подкуп ли.Ами защото нормалните прокуратури директно отсвирват подобни глупости.Само слагачите се подлагат.

 4. 1
  прост та му лесно да е хайдут | нерегистриран
  29
  0

  Е той нали гледа от Пунта Мара ! Нормално е . Всички искат да са като него,хем прости, хем с власт и така им е по лесно. Разложението и покварата са тотални. Криминалци тук, криминалци там. Дали процесае обратим, Бог знае !

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.