Арестуван пътен инспектор с 12 апартамента


12 апартамента има като своя собственост един от тримата задържани инспектори от ДАИ – Пловдив. Тримата са на възраст от 41 до 54 години, като най-имотният от тях е и най-възрастният, който има и най-дълъг стаж в инспекцията. Това съобщи на пресконференция в Пловдив окръжният прокурор Румен Попов.
 
Всичките 12 апартамента били в различни новостроящи се сгради из целия град. Отделно инспекторът имал основно жилище, което обитавал със семейството си. Новите жилища в различен етап на строеж били записани на имената на майка му, която е пенсионерка, на баща му, който е социално слаб, че и на брат му, който бил безработен. За тези жилища не са плащани и данъци, така че вероятно ще се стигне и до повдигане на обвинения за данъчни престъпления, каза Попов.
 
Тримата инспектори са взимали различни рушвети от транспортните фирми. Започвало се е от 300 лева и се е достигало до 10 000 лева. Фирмите са проявявали истински бизнес мазохизъм, каза още Румен Попов. Вместо да се оплачат в полицията и прокуратурата за това, че са рекетирани, те с години са броели исканите от тях суми. Затова според прокуратурата тяхната вина дори е по-голяма, отколкото на самите инспектори. По време на разследването обаче станало ясно, че никой от давалите рушвети от фирмите не искал да си признае за това. "Налага се да молим хората да си кажат", признаха от прокуратурата. Били изнудвани десетки фирми, станало ясно в хода на разследването.
 
Тримата арестувани инспектори са от отдела за издаване на транспортни лицензи. Срещу тях са повдигнати обвинения за приемане на подкупи чрез изнудване, в качеството си на длъжностни лица, в условията на продължавано престъпление. За това законът предвижда от 3 до 10 години затвор, глоба до 20 хиляди лева и лишаване от право да се заема държавна длъжност, посочи наблюдаващият случая прокурор Георги Гешев. Арестуваната в сряда за 24 часа изпълняваща длъжността директор на ДАИ Пловдив Анна Генова била освободена поради липса на доказателства срещу нея, че тримата арестувани инспектори са се отчитали пред нея, въпреки че те твърдели обратното. Още трима от първоначално арестуваните също били освободени.
 
По схемата оставените в ареста са ощетили държавата с около 300 000 лева от неналожени санкции. До момента било доказано, че от управителя на голямо транспортно дружество с холандски собственик, извършващо товарен транспорт с тирове до европейски държави, са поискани на два пъти подкупи в размер на 5000 лева по време на комплексни проверки. Първият път това е направено през 2017 година, а вторият път - тази година. Междувременно са искани и други, по-малки подкупи за по-дребни нарушения. Дружеството е било изнудвано с аргумента: "Или даваш, или ти спирам 300 тира". Сред дружествата има и такова за самостоятелен превоз, което е работело без документи, отчети и пътни листове. Като цяло от фирмите са искани различни подкупи, в зависимост от това колко са големи и колко мащабна е дейността им. В част от случаите се е пристъпвало към съставяне на акт за около 50 лева за едно нарушение, а всъщото време фирмата е имала 20 други нарушения. В други случаи не са съставяни актове. Основно ставало дума за липса на психологическа годност на шофьорите - тираджии, липса на пътни листове, шайби, чрез които се отчитат почивките на шофьорите и др.
 
"Възможно е кръгът на обвиняемите да се разшири", заяви окръжният прокурор Румен Попов. По думите на шефа на пловдивската полицейска дирекция ст. ком. Йордан Рогачев при започване на акцията от страна на прокуратурата били сформирани седем екипа за разследване, които извършили обиски и изземвания от 7 адреса в Пловдивска и Хасковска области. Иззети били определени суми пари и малко количество марихуана. 
 
По време на акцията в сряда са участвали и служители от инспектората на ДАИ, които са направили ревизия на извършваните през годините проверки на всички транспортни дружества, които са десетки.
 

Бившият нотариус Борис Янков в бандата за имотни измами на Начо

Предишна новина

Криза за съдебни заседатели е обхванала цялата страна, наказателните дела може да блокират

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.