Арестуваният враг на Путин търсен за измама


Непримиримият противник на руския президент Владимир Путин Николай Кобляков, който бе задържан във вторник вечерта на летище София, е издирван за измама. Това съобщиха вчера за "Преса" от Софийската градска прокуратура. Кобляков е търсен с червена бюлетина на Интерпол заради предстоящо искане за екстрадиция. Той има френско и руско гражданство и е разследван за престъпления за периода 2004-2005 г. Обявен е за издирване от Районния съд на Москва.

Като лидер на "Свободна Русия" задържаният е политически активен и е напуснал Русия именно по тази причина, каза защитничката му Биляна Коцакова. Вчера Кобляков се срещна с нея. Да види мъжа си, пред Националната следствена служба бе дошла и съпругата на бизнесмена. Тя пристигнала у нас веднага след като разбрала, че мъжът Ӝ е арестуван. Жената на Кобляков помоли да не бъде снимана, защото се опасява, че това ще Ӝ създаде проблеми при евентуална визита в Русия.

Подозира политическа репресия

Със защитничката си Кобляков споделил, че най-вероятно става дума за политическа репресия срещу него. Той има собствен бизнес - изгражда социални институции, които се грижат за възрастни хора, и имал интерес да реализира тези практики у нас.

Именно затова пристигнал за първи път в България. "На този етап клиентът ми няма идея за какво точно престъпление става дума", обясни Коцакова. Кобляков никога не е бил привличан като обвиняем за измама. Адресът му във Франция е известен и никой никога не го е търсил на него. След като излиза от страната, той изненадващо се оказва обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол-Москва. Че има издаден подобен документ, е изненадало и дипломатите на Франция у нас. Те вече са се срещнали с Кобляков в ареста и са поели изцяло защитата му. Обяснили му, че френските служби не знаели за подобна бюлетина, както и че срещу бизнесмена се води дело и той е издирван. Неотдавна Кобляков се отказал от руското си гражданство и в момента няма руски паспорт. Така на практика той е единствено френски гражданин.

Последната му проява срещу Путин била през юни, когато руският президент посети Франция. Тогава Кобляков организирал и лично участвал в митинга срещу него.

Беглецът

36-годишният Николай Кобляков, който е завършил два факултета на Московския държавен университет - Физическия и Юридическия, е бизнесмен, който напуска Русия през 2010 г. и се установява във Франция. Преди това се опитва да строи луксозни домове за възрастни хора с компанията си "Сеньор Хотел груп". През същата година обаче в домовете и офисите му са проведени обиски от следствения комитет на руската прокуратура, което го кара да продаде бизнеса си и да напусне страната.

Бизнесменът разбрал от интернет, че го издирват

Две влиятелни френски правозащитни организации - "Лигата за правата на човека" и "Федерацията за права на човека", са се застъпили за Николай Кобляков, който бе арестуван на летището в София. Те подчертават, че бизнесменът се занимава със социално предприемачество в областта на предоставянето на услуги за възрастни хора.

Ден преди ареста си самият Кобляков написа във Фейсбук, че "по неизвестни причини се е появил в списъка на Интерпол". Той също така съобщи, че го водят в български затвор. Правозащитната парижка асоциация "Свободна Русия", чийто съосновател е Кобляков, призова властите в България да не екстрадират бизнесмена в Русия. Според организацията "каквито и да са били причините за ареста в София", изпращането му в Москва може да му създаде редица неприятности.

Активисти пишат до българското МВР

Президентът на парижката асоциация "Свободна Русия" Алексей Прокопиев съобщи, че организацията е наела адвокат за Николай Кобляков. В официалното си писмо до българското МВР Прокопиев подчертава, че "в сегашните условия борците за свобода и за правата на човека в Русия често стават жертви на необосновани обвинения, несправедливи присъди и произвол".

Руското издание на сп. "Форбс" припомня, че през 2012 г. магазинът на Кобляков за руски книги в Париж "Либрери дю Глоб" е бил на ръба на разоряването. От фалит го спасил близкият приятел на Путин Юрий Ковалчук, генерален директор на банка "Русия", който купил 5% от фирмата му и превел на сметката му 200 000 евро. На въпрос знаел ли е Юрий Ковалчук, че подкрепя опозиционер на руския президент в Париж, представителка на неговата "Национална медийна група" отговори пред "Форбс": "Едва ли." Според нея Юрий Ковалчук работи единствено за разпространението на руската култура в Европа.

Москва трябва да прати до 18 дни искането за екстрадиция

Все още не е пристигнало писмено искане за екстрадиция на Кобляков, от което да става ясно за какви престъпления по-точно се издирва. Той е задържан с прокурорско постановление за 72 часа и вероятно днес сутринта прокуратурата ще поиска постоянен арест за противника на Путин.

След решението на съда дали Кобляков да остане зад решетките, започва да тече 18-дневен срок, в който трябва да бъде изготвено и изпратено в Софийския градски съд искането за екстрадиция и на какви доказателства се базира то. Ако това не стане до 18 дни, съдът ще трябва да освободи Николай Кобляков.

От Софийската градска прокуратура съобщиха, че държавното обвинение ще спази задълженията си по закон и ще поиска от Софийския градски съд да разгледа искането за екстрадиция на задържания бизнесмен.

Агенция Франс прес съобщи вчера, че Русия вече е поискала от България да екстрадира Кобляков. Агенцията се позовава на пресцентъра на Софийската градска прокуратура.

В края на мандата БСП се втурна да регламентира Космоса

Предишна новина

Хасковската Темида фалира

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.