Арестуваните от ГДБОП спирали наказателни производства срещу подкупи

Арестуваните от ГДБОП спирали наказателни производства срещу подкупи
Сийка Милева, говорител на главния прокурор и Стефан Банков, директор на "Вътрешна сигурност" в МВР; снимка: БГНЕС

Организираната престъпна група с участието на шефовете от ГДБОП е работила в периода от 2017 година до неутрализирането й в петък. Това съобщи на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева и директорът на Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР Стефан Банков.

По думите на Милева акцията, проведена на 26 юни е безпрецедента, а с нея е разкрита корупция на най-високи нива на служители, чиято професионална ангажираност е била свързана с противодействието на наркотрафика в страната и чужбина. 

"Участниците в групата са четирима. Двама от тях са на висши ръководни длъжности в ГДБОП, друг участник е разузнавач първа степен към Генерална дирекция "Национална полиция". Четвъртият участник не е служител на министерството, а е играел ролята на посредник. Престъпната организация е разкрита със съдействие на лице, което през годините е било изнудвано и през годините е давало подкупи на началници на сектор „Наркотици“ в ГДБОП в размер от 5 000 до 10 000 лева. Същият е получавал информация кога, къде и как да се укрие, за да не бъде задържан от правоохранителните органи", обясни още Сийка Милева.

Организираната престъпна група е работила в направление получаване на подкупи от групи, занимаващи се наркотрафик с цел осигуряване на чадър на тяхната дейност. Второто направление е получаване на подкупи за неутрализиране на конкуренти. Третото - предоставянето на предварителна и изпреварваща информация по различни разследвания. След получаване на подкупи от страна на началниците в ГДБОП е започвано образуване на преписки и оперативни дела срещу конкретни лица. За улеснение на престъпната си дейност двамата висши служители на МВР демонстрирали неразбираемост и конфликти помежду си пред престъпния контингент. Така получавали повече пари.

"Лицата са били ръководители и методисти на всички служители от системата на МВР, които са били пряко ангажирани с противодействие на престъпленията, свързани с наркоразпространение и наркотрафик. Те са били и контактната точка с европейските ни партньори, чуждите европейски служби в ЕС, Шенгенската информационна система и Интерпол. Засегнат е международния авторитет на страната ни, заради факта, че обвиняемите лица са осъществявали контакт с чужди служби. В резултат на престъпната дейност са били провалени редица наказателни производства в страната и чужбина, заради предоставяне предварителна информация за разследвания", заяви още говорителят на главния прокурор и обясни, че при задържането на единия началник на отдел „Наркотици“ в ГДБОП той бил поискал сумата от 10 000 лева, като лично определил мястото къде да бъде предадена тя.  И още - казал на свидетеля да не бъде с телефон на срещата. 

Като изключително трудна определи работата по операцията директорът на Дирекция "Вътрешна сигурност" Стефан Банков и уточни, че никога в кариерата си не се е срещал с такава наглост и арогантност. По думите му единият от служителите е създавал проблеми на престъпния свят, а другият се е виждал с тях за подкупите. 

„Създавайки привидно неразбирателство с неговия подчинен служител, общо казано единият създаваше проблеми на престъпния свят, другият се срещаше с тях и им искаше парите. Тази практика продължава дълъг период от време. Дирекция „Вътрешна сигурност“ работи и в момента. Днес депозира в Специализирана прокуратура допълнителни материали за деяния от 2014 г. на двамата служители“, допълни още Стефан Банков.

Още по темата

ЕС отлага решението си за отварянето на границите

Предишна новина

Оправдаха Прокопиев, Дянков и Трайков за приватизацията на EVN

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  до 1 | нерегистриран
  3
  -3

  Прокуратурата е филиал към МВР, и конците в прокуратурата се дърпат от МВР и служби. Всичко в държавата, вкрлч и НП се контролират от МВР-и преди 40 години беше така, и днес е същото. Изобщо се си и помисляй,че висш полицай не може да спре или отпочне наказателен процес. Да напомня, как при аферата "златното пате" с фалшифицирания подпис на Борисов, като беше кмет(гугъл сърч "аферата златното пате") как службите елегантно отърваха подсъдимия-всичко законно, разбира се- с 1 ден закъснял ОА-тогава срокът беше важен по тогавашни текстове на НПК.

  А по темата-отдавна ви казвам,че и в МВР и в прокуратура заплати не трябва да има, а инсталираните в МВР ,,служби и прокуратура да плащат концесионни отчисления на база законно събраното ДМС. Я вижте и записа в ютюб "осемте джуджета"-от собственика на асансьорния завод иззети шестцифрени суми, бизнеса му взет от органите и близки до тях, тоест и прокуратура и МВР могат да се самофинансират, и го правят успешно. А сега прокуратурата ще се самопроверява дали са нарушили закона. не са разбира се самопроверката ще го докаже.

 2. 2
  RRR | нерегистриран
  12
  -1

  Качили са ги на клона.Свидетели издирвани лица, подложка с пари, мани, мани.Кенефните мухи действат по един и същ начин от години, нищо ново не са измислили.

 3. 1
  ?!? | нерегистриран
  11
  -6

  Въпрос за "специализиран правен сайт" и за красиви лица - говорителки - Как се спира наказателно производство и кой има правомощия да го прави?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.