Журналистически кадри опровергават Божков - ритонът му не е за продан, а в НИМ

Журналистически кадри опровергават Божков - ритонът му не е за продан, а в НИМ
Ритонът, за който Божков твърдеше, че е продаден, се намира в НИМ (артефактът вляво), снимки:ПРБ;БГНЕС

Кадри на фоторепортери и журналисти опровергаха поредната манипулация на укриващия се от българските власти хазартен бос Василе Божков. От снимки на Агенция "БГНЕС" става ясно, че ритонът, който през май месец Божков обяви в профила си във Фейсбук за "откраднат" и предложен за продан, всъщност се намира в Националния исторически музей (НИМ).

В средата на май месец Васил Божков публикува във Фейсбук снимка на един от ритоните, иззети от офиса му в сградата на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ" ЕООД, като твърдението към нея беше, че разследващите са допуснали въпрсният артефакт да бъде предложен на търг и продаден.

Кадрите на журналисти, които са посетили НИМ и са заснели колекцията на Божков, иззета от разследващите и съхранявана именно там, показа, че твърдението на Васил Божков е абсолютна лъжа.

Ритонът, за който Божков твърдеше, че е обявен за продан, всъщност е в НИМ (вляво), снимка:БГНЕС

По-рано от Специализираната прокуратура съобщиха, че ще поискат съдействие от учени и независими специалисти с международно признание в областта на археологията, на които да възложи изготвянето на експертни оценки на иззетите от сградата на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ" ЕООД в София предмети с белезите на културно-исторически ценности, съобщиха от прокуратурата.

Иззетите предмети, общо 6778 броя, притежаващи белези на движими културни ценности, към момента се съхраняват в Националния исторически музей при спазване на утвърдените правила и при осигурена охрана от органите на МВР.

С оглед обективната и неоспорима оценка на иззетите предмети, които според обвинението са незаконно придобити и държани от обвиняемия Васил Божков, Специализирана прокуратура започва разговори с водещи археолози от Федерална Република Германия, Република Италия и други страни членки на Европейския съюз.

Те ще имат за задача да установят актуалния статут, културно-историческата и финансова стойност на иззетите по делото веществени доказателства, притежаващи белезите на движими културни ценности.

"Предвид упорито разпространявани в публичното пространство неверни твърдения, относно иззетите от помещенията в сградата на ул. „Московска" №43 предмети, както и с цел осигуряване на прозрачност на дейността на Специализирана прокуратура, наблюдаващите делото прокурори, съгласно чл. 198 от НПК, дадоха разрешение за публикуване на видеоматериал и снимки на иззети веществени доказателства, съхранявани в НИМ", уточниха от държавното обвинение относно публикуваните от тях кадри и снимки.

Ето и още снимки на артефактите на Божков, съхранявани в НИМ (снимки:БГНЕС):

Още по темата

Тръмп готви нови съдебни искове в Аризона и Невада

Предишна новина

Боян Магдалинчев е под карантина

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.