Артекс обжалва заповедта за спиране на строежа на сградата Златен век

Артекс обжалва заповедта за спиране на строежа на сградата Златен век

На 25.04.2019 година в ДНСК е получена писмена жалба от фирма "Артекс – Златен век" ООД срещу заповедта за спиране на строежа им, адресирана чрез ДНСК до Софийски административен съд – София град. Предстои жалбата на фирмата да бъде изпратена по законоустановения ред в административния съд.
 
34-етажната сграда в софийския кв. "Лозенец" е най-големият проект на строителната компания. До спирането му се стигна след като се разбра, че високопоставени политици са купували от "Артекс" луксозни апартаменти на цени под пазарните, а това поднови съмненията на протестиращите срещу строежа граждани, че депутати от ГЕРБ са прокарали законова поправка, от която "Артекс" са се възползвали. 
 
Инициативен комитет от "Лозенец", в който има и общински съветници, протестира срещу строителството повече от година, но преди скандала с апартаментите, отговорните институции не намираха проблем. Спирането на строителството беше обявено след среща на инициативен комитет от протестиращи с премиера Бойко Борисов на 8 април.
 
От компанията веднага обясниха решението с натиск на улицата и обявиха, че ще обжалват.. Писмената жалба е получена от администрацията на 25 април - последния работен ден преди великденските празници.
 
Съдът ще преценява кой е прав в спора за законността на строителството, след като самите държавни и общински институции изпаднаха в противоречие и смениха мнението си за това дали е строителното разрешително на компанията е валидно, или не. Досега "Артекс" са построили десетина етажа от сградата. Заповедта за спиране влиза в сила веднага, а по съществото на спора предстои да се произнесат две съдебни инстанции.
 

Още по темата

Съдят бивш управител на болницата в Дупница

Предишна новина

Русия налага цензура в интернет

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.