АСНС: Бившият зам.-министър Красимир Живков може да ползва контактите си, за да повлияе на делото

АСНС: Бившият зам.-министър Красимир Живков може да ползва контактите си, за да повлияе на делото
Красимир Живков малко преди задържането му, снимка:БГНЕС/архив

Бившият зам.-министър на екологията Красимир Живков няма да излезе на свобода под гаранция от 15 000 лв. Това определи Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС), отменяйки акта на Специализирания наказателен съд. (СНС).

Както е добре известно, Живков е обвиняем за участие в организирана престъпна група за нерегламентирано съхранение и преработка на опасни отпадъци, заедно с братята Атанас и Пламен Бобокови. Боклуците са били  предадени за съхранение от дружество от група „Монбат“, собственост на братята Бобокови, на търговско дружество, което не притежава нужните инсталации.

Според съдиите от АСНС, които са уважили протеста на прокуратурата срещу освобождаването на Живков срещу 15 000 лв., има достатъчно доказателства, че бизнесмените се възползвали от познанството си със Живков и са приемали за преработка опасни отпадъци. Красимир Живков пък е оказвал влияние върху свои подчинени да разрешават вноса на отпадъци от Италия на фирми, които не са имали разрешително. Бившият зам.-министър е принуждавал и фирми, които са генерирали опасни отпадъци, да ги предават на завод за акумулатори в Монтана. Експертиза, направена в рамките на досъдебното производство, пък доказва непрекъсната комуникация между Живков и братята Бобокови, в рамките на която зам.-министърът ги е информирал и е обсъждал преноса и унищожаването на отпадъци. Доказателства има и в насока на това, че Живков е давал информация на бизнесмените и относно разрешителни за превод на отпадъци на „Монбат“ ЕООД.

Въззивният съд се съгласява със СНС единствено, че няма опасност Красимир Живков да се укрие. Но не възприема тезата на първоинстанционния съд, че той не би извършил друго престъпление. Според въззивния състав, изтеклият срок на задържане от малко над 5  месеца, няма как да обоснове предположение, че е намляла интензитетът на тази опасност. Нещо повече – АСНС приема, че независимо от отстраняването на зам.-министър Красимир Живков от заеманата длъжност, той все още разполага с контакти и взаимоотношения с лица, работещи в системата на Министерството на околната среда и с други свидетели, разпитани по делото, което крие опасност той да повлияе върху съдържанието на техните показания.

Според мотивите на АСНС освен това, Живков е обвинен в тежко престъпление, включващо няколко квалифициращи признака  - користна цел, както и участие на длъжностни лица в предполагаемата група – а неговият личен каузален принос по случая не е никак малък, а напротив – е ключов.

По тези съображения АСНС окончателно отменя определението на СНС и оставя бившия зам.-министър в ареста.

Още по темата

Десетки нарушения при доставката на храна за детски градини и училища в страната

Предишна новина

ВАС: Граничарите нямат законово право да спират водачи на границата заради неплатени глоби

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.