АСНС наложи 100 000 лв. гаранция за бившия председател на ДАБЧ

АСНС наложи 100 000 лв. гаранция за бившия председател на ДАБЧ
Петър Харалампиев беше обвинен в края на октомври 2018 година, че е ръководил престъпна група

Апелативният специализиран съд наложи по-лека мярка - парична гаранция от 100 000 лева, на бившия председател на Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев. Съдът прие, че Харалампиев е в ареста от близо 8 месеца, което съвпада с максималния срок на предварителното задържане. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест. Адвокатът му Николай Кокинов го определи като справедливо.
 
"В крайна сметка след 18 дни изтича крайният срок за задържане", коментира бившият градски прокурор. На въпрос ще бъде ли внесена въпреки това сумата, защитникът отговори, че близките на клиента му ще съберат пари от роднини и приятели.
 
Петър Харалампиев беше обвинен в края на октомври 2018 година, че е ръководил престъпна група. Според прокуратурата той е поискал и взел различни подкупи, един от които 5000 лева по конкретна преписка за даване на документ за български произход.
 
Първоначално по случая бяха задържани около 20 души, но в крайна сметка обвиняеми останаха само Харалампиев и главният секретар Красимир Томов.
 
В скандала беше замесено и името на партия ВМРО, чийто лидер е вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов. Причина за това стана, че Харалампиев беше назначен от квотата на патриотичната формация. Тогава дори бившият депутат от НФСБ Велизар Енчев заяви, че "услугата по продаване на българско гражданство на македонци е основен източник за пари на ВМРО", припомня Дир.Бг.
 

Още по темата

Здравка Дечева-Запрянова e новият председател на Районен съд-Кърджали

Предишна новина

Съдийската колегия обяви на конкурс 4 места в Търговската колегия на ВКС

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  RRR | нерегистриран
  0
  0

  Тъй де, за какво ручахте жабетата се пита.

 2. 2
  | нерегистриран
  0
  0

  Ами ще го пуснем

 3. 1
  RRR | нерегистриран
  0
  -4

  Браво.И като не я плати, какво ще го правите после, гении мамини.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.