АСНС не облекчи домашния арест на Десислава Иванчева

АСНС не облекчи домашния арест на Десислава Иванчева
Десислава Иванчева, снимка:БГНЕС

Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) остави без уважение молбата на подсъдимата за подкуп в особено големи размери Десислава Иванчева за изменение на мярката и за неотклонение от „домашен арест“ в по-лека такава, съобщиха от съда.

Бившата кметица на “Младост” бе поискала поредно олекотяване на мярката, тъй като искала да посещава медицински процедури. През май месец Иванчева публично обяви, че иска да посещава инвитро процедури, за да забременее, тогава обаче тя все още беше в ареста и намеренията й не се реализираха. По-късно тя бе освободена от ареста, като съдът нееднократно е позволявал отклонение от изпълнението на мярката й по молба на самата Иванчева. Наскоро тя дори бе забелязана да участва в протестите в “триъгълника на властта”. Сега осъдената на втора инстанция на 8 години затвор очевидно е изпозлвала същото основание – да посещава медицински процедури - за да поиска още по-лека мярка.

Определението на АСНС, с което това й се отказва, е окончателно и не подлежи на обжалване.

През юли т.г. АСНС реши, че бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и посредникът в схемата Петко Дюлгеров са поискали и получили подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин, заради което трябва да лежат в затвора. Така, с акта на АСНС Десислава Иванчева бе осъдена на 8 години затвор, глоба от 15 000 лв. и лишаване от право да упражнява професии в държавния и общинския сектор за 10 години, като приспадна задържането й под стража и това под домашен арест от определеното наказание. За заместничката й Биляна Петрова съдът определи  7 години затвор, а за Петко Дюлгеров – 6 години „лишаване от свобода“. Двамата са сочени като помагачи на Иванчева да поиска и получи въпросния подкуп от Ваклин.

Окончателната присъда ще бъде от Върховния касационен съд (ВКС).

България настоява пред Лаура Кьовеши за повече от двама делегирани прокурори в Европейската прокуратура

Предишна новина

Борис Велчев: Стискам палци на Гешев, желая от сърце да бъде успешен във всяко начинание

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    112 | нерегистриран
    3
    -1

    Ако й е било разрешено да отиде на лекар, а е скачала по протести, има си законов ред за изменение на мярката. Ама трябват топки...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.