АСНС решава в срок дали Прокопиев, Дянков и Трайков ще останат невинни по делото „ЕВН“

АСНС решава в срок дали Прокопиев, Дянков и Трайков ще останат невинни по делото „ЕВН“
Иво Прокопиев и Трайчо Трайков в СНС, малко преди да чуят оправдателните си присъди, снимка:БГНЕС/архив

Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) ще се произнесе в срок със съдебен акт по делото срещу бизнесмена Иво Прокопиев, бившия министър на финансите Симеон Дянков и ексминистъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Това стана ясно, след като в сряда приключиха пледоариите по делото още в първото заседание по същество. Вариантите са съдът или да потвърди акта на първата инстанция, или да й върне делото, ако открие нарушения на процесуалните правила, които не могат да бъдат отстранени от въззивния съд.

В хода на заседанието, прокуратурата поиска отмяна на оправдателните присъди за подсъдимите, дадени им от Специализирания наказателен съд (СНС) и замяната им с осъдителни такива. От държавното обвинение обаче не конкретизираха размера на наказанията, които считат, че подсъдимите следва да получат. Бяха разпитани и двама свидетели по искане на прокуратурата. Единия беше бившият министър на икономиката Емил Караниколов, който при продажбата на дела от ЕВН е бил директор на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол. Съдът попита Караниколов дали е бил оказван политически и лобистки натиск във връзка с процедурата за продажбата на миноритарния дял от ЕВН. Той не отговори еднозначно, но обясни, че чрез създадената тогава работна група от представители на различни министерства се е размила отговорността. И обясни, че единствено Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол трябвало да се занимава с такъв тип сделки. По думите му вероятно групата е била създадена от финансовия министър.

На първа инстанция СНС оправда и тримата подсъдими, като счете, че това, в което те са обвинени, не представлява престъпление. Според прокуратурата обаче подбуден от Иво Прокопиев, Дянков е разпоредил на шефа на Агенцията за приватизация да възложи оценката на последните държавни 33% в "ЕВН България Електроразпределение" АД на "Булброкърс". Това било с цел инвестиционният посредник да получи облага от над 1.2 млн. лв.

Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пък, според държавното обвинение, е извършил умишлена безстопанственост с щети от над 20 млн. лева. Трайков бил дал съгласие продажбата на притежавания от "Държавна консолидационна компания" (ДКК) миноритарен дял акции в "ЕВН България" да се извърши от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) в нарушение на Стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества. Става дума за 51 612 акции, а съгласно цитираната стратегия, продажбата им трябвало да бъде на по-високи цени, от тези, на които преди това са купени от мажоритарния пакет, при положение че са повишени показателите на дружеството.

Още по темата

ВАС вече няма да проверява редовността на касационните жалби

Предишна новина

40-годишен, заплашил с убийство съпругата си, отива на съд

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  RRR | нерегистриран
  0
  0

  Може и да го върнат, по Пилат-ски.Надали ще възобновят съдебното следствие за нова присъда, абсурдно ми се струва.

 2. 1
  | нерегистриран
  3
  0

  Аз пък да светна ПС, че щом е в срок значи няма да решат,че са виновни.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.