АСНС ще разпита повторно свидетели по делото срещу Прокопиев

АСНС ще разпита повторно свидетели по делото срещу Прокопиев
Иво Прокопиев и Трайчо Трайков в СНС, малко преди да чуят оправдателните си присъди, снимка:БГНЕС/архив

По искане на прокуратурата Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) повторно ще разпитва свидетели и вещи лица по делото срещу бизнесмена Иво Прокопиев, бившия министър на финансите Симеон Дянков и  ексминистъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Това стана ясно по време на първото заседание в процеса на втора инстанция.

Въпреки желанието на защитата на обвиняемите делото да бъде на практика претупано и да приключи само в едно заседание, съдът не прие адгументите на адвокатите на Прокопиев, Трайков и Дянков и допусна на следващото заседание по делото, насрочено за 10 февруари, да бъдат разпитани бившият вече министър на икономиката Емил Караниколов, но в качеството си на директор на Агенцията за приватизация, както и вещи лица, изготвили поредица от експертизи по случая.

На първа инстанция Специализираният наказателен съд (СНС) оправда и тримата подсъдими, като счете, че това, в което те са обвинение не представлява престъпление. Според прокуратурата обаче подбуден от Иво Прокопиев, Дянков е разпоредил на шефа на Агенцията за приватизация да възложи оценката на последните държавни 33% в "ЕВН България Електроразпределение" АД на "Булброкърс". Това било с цел инвестиционният посредник да получи облага от над 1.2 млн. лв.

Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пък, според държавното обвинение, е извършил умишлена безстопанственост с щети от над 20 млн. лева. Трайков бил дал съгласие продажбата на притежавания от "Държавна консолидационна компания" (ДКК) миноритарен дял акции в "ЕВН България" да се извърши от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) в нарушение на Стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества. Става дума за 51 612 акции, а съгласно цитираната стратегия, продажбата им трябвало да бъде на по-високи цени, от тези, на които преди това са купени от мажоритарния пакет, при положение че са повишени показателите на дружеството.

Още по темата

Съдиите от ВАС ще разгледат пет тълкувателни дела на 29 януари

Предишна новина

Доноси и пасквили ще залеят прокурора, който ще разследва главния прокурор*

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Втора първа:) | нерегистриран
  2
  -1

  Интересно как ще мотивират преразпита на разпитаните св-ли.
  Това бяха досега адвокатски номера, вече ще са и прокурорски!

 2. 1
  | нерегистриран
  1
  -1

  А така...а накрая като се изправят и тримата с червената папка в ръката на председатела ще видим кон боб яде ли!!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.