АСНС стартира 2021 г. с делото срещу Прокопиев

АСНС стартира 2021 г. с делото срещу Прокопиев
Иво Прокопиев и Трайчо Трайков в СНС, малко преди да чуят оправдателните си присъди, снимка:БГНЕС/архив

Делото срещу бизнесмена Иво Прокопиев, бившия министър на финансите Симеон Дянков и  ексминистъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков започва на втора инстанция на 6 януари. Това става ясно от съобщение на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС), който на практика ще започне новата година именно с този процес.

На първа инстанция Специализираният наказателен съд (СНС) оправда и тримата подсъдими, като счете, че това, в което те са обвинение не представлява престъпление.

Прокуратурата обаче тогава настоя за присъда от 3 до 10 години затвор, по-късно протестира решението на първоинстанционния съд.

Бившите министри на финансите и енергетиката в кабинета "Борисов 1" – Симеон Дянков и Трайчо Трайков, бизнесменът и акционер в инвестиционния посредник "Булброкърс" Иво Прокопиев, изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев и двама от дружеството - Любомир Евстатиев и Петър Василев бяха предадени на съд през август 2017 година. Симеон Дянков е привлечен като обвиняем за престъпление по служба във връзка с приватизацията на остатъчните държавни дялове в едно от трите електроразпределителни дружества. Според прокуратурата, подбуден от Иво Прокопиев, Дянков е разпоредил на шефа на Агенцията за приватизация да възложи оценката на последните държавни 33% в "ЕВН България Електроразпределение" АД на "Булброкърс". Това било с цел инвестиционният посредник да получи облага от над 1.2 млн. лв.

Самият Прокопиев също беше обвинен за сделката, като отначало от държавното обвинение твърдяха, че бизнесменът умишлено е улеснил Дянков да извърши престъпление по служба. По-късно обаче стана ясно, че Прокопиев е определен като подбудител на престъпното деяние, извършено от Дянков.

Обвинение за приватизацията на ЕВН получи и бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Според прокуратурата неговото престъпление е умишлена безстопанственост с щети от над 20 млн. лева. Трайков бил дал съгласие продажбата на притежавания от "Държавна консолидационна компания" (ДКК) миноритарен дял акции в "ЕВН България" да се извърши от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) в нарушение на Стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества. Става дума за 51 612 акции, а съгласно цитираната стратегия, продажбата им трябвало да бъде на по-високи цени, от тези, на които преди това са купени от мажоритарния пакет, при положение че са повишени показателите на дружеството.

Изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев бе обвинен още през май 2016 година, обвинение имат и Любомир Евстатиев, и Петър Василев.

Още по темата

Красимир Живков излиза на свобода за Нова година срещу 100 хил. лв.

Предишна новина

Ген. Венцислав Мутафчийски: Посрещаме 2021 година изпълнени с надежда, че всичко, което преживяхме ще остане в миналото

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  Според справката тук има пет коментара, а са представени само три | нерегистриран
  0
  0

  Защо така, уважаеми "журналисти"?

 2. 4
  | нерегистриран
  8
  -6

  Този АСпНС да се надяваме,че новата власт след изборите ще бъде бързо и скоропостижно закрит-като излишно, ненужно, паразитно звено, със скъпоструващи привилегии за инсталираните там.Дали данъкоплатецът, който е оставен и изнемогва с 24 лв на ден(ако и това изобщо му платят-свободните професии и тези 24 лева не видяха) в пандемията иска да плаща по 16 свръхзаплати, плюс 2600 лв. за дрехи , плюс осигуровките им, плюс 20 заплати накуп при напускане.
  Много съдилища, много съдии ,много прокурори, много администрация а няма кой валяците да кара по новостроящите се магистрали(като слънце). След съкращенията няма проблем доста лица да бъдат трудоустроени в пътното стротелство-няма срамна работа.

 3. 3
  До 1 | нерегистриран
  2
  -4

  Вие, другарке адвокате, не сте ли върл привърженик на т.н." умни и красиви" протестъри, с които уж нямате нищо общо с другаря, който така пламенно защитавате, както и с т.н.другари с леви, а не с десни политически убеждения?А, вие, нали уж сте с десни демократични разбирания, пък защитавате, и то как, тези, които са с леви идеи? Що така бе Гунчева ? Ами защото сте един дол дренки, т.е. напълно сте еднакви!

 4. 2
  А кога ще се гледа делото срещу Борисов? | нерегистриран
  6
  0

  За кюлчетата?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.