Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите дариха още два апарата за плазмафереза

Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите дариха още два апарата за плазмафереза
Ново дарение от съсловните организации на прокурори и следователи, снимки:ПРБ

Два апарата за плазмафереза за лечение на тежки случаи на инфектирани с коронавирус и необходимите консумативи за тяхното функциониране бяха дарени на УМБАЛ „Св. Анна“ София АД и МБАЛ „Софиямед“, като апаратът е предназначен за нуждите на МБАЛ "Бургасмед“. Средствата за закупуването бяха събрани от прокурори, следователи и съдебни служители, които подкрепиха благотворителната кампания на Асоциация на прокурорите в България (АПБ) и Камара на следователите в България (КСБ). Благородната инициатива бе подкрепена от главния прокурор Иван Гешев и ръководството на Прокуратурата на Република България.

Това е второ дарение на апарати за плазмафереза със средства, събрани от прокурори, следователи и служители, в рамките на благотворителната кампания на АПБ и КСБ. Първото бе направено на 10.12.2020 г., когато така необходимата апаратура получиха СБАЛАГ „Майчин дом“ и Националния център по трансфузионна хематология.

На церемонията в киносалона на УМБАЛ „Св. Анна“ говорителят на главния прокурор Сийка Милева изрази благодарност от името на главния прокурор Иван Гешев за участието на всички прокурори, следователи и съдебни служители, които са подкрепили тази благородна кауза и са дарили средства за закупуването на още апарати за плазмафереза. „Дарените в кампанията на Асоциацията на прокурорите и Камара на следователите в България апарати вече са четири, предстои в следващите дни да бъдат предоставени още четири апарата, които да се предоставят там, където е необходимо“ добави тя.

„Използвам възможността да изкажа благодарност и към онези магистрати и съдебни служители, които след като успешно се пребориха с коронавирусната инфекция, вече станаха и дарители на плазма. Наистина няма по-голямо удовлетворение от това да помогнеш за спасяването на човешки живот. Кампанията продължава и периодично прокурори, следователи и служители имат желание да дарят кръвна плазма с антитела, така нужна за лечението на пациенти с по-тежко протичане на болестта. В навечерието на Коледа и на Новата година, позволете ми от името на главния прокурор, да поздравя всички, да пожелая най-вече здраве, защото всички се убедихме, колко важно е то, да благодаря и на всички лекари, медицински работници и доброволците, на всички, които неуморно продължават да са „на първия линия“ в битката с това заболяване. Призовавам още веднъж – спазвайте мерките, вслушайте се в компетентните мнения на специалистите, пазете себе си и близките си, за да можем догодина по същото време да се насладим на Рождество Христово по начин, по който тази година няма да ни е възможно“, каза още Сийка Милева.

Дарените автоматизирани устройства осигуряват лесно и бързо събиране на висококачествена плазма, която е почти напълно пречистена от кръвни клетки. Качеството и високото ниво на пречистване на плазмата се дължи на уникалната технология на работа на апарата - въртяща се мембрана в комбинация с филтрация. С една процедура от един донор могат да се съберат до 3 терапевтични дози плазма.

Ще остане ли любителският риболов в Черно море безплатен?

Предишна новина

Върховни съдии атакуваха в КС т. нар. кариерни бонуси за членовете на ВСС и на Инспектората към ВСС

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  съвет | нерегистриран
  3
  -2

  Върнете парите за дрехи-2600 лв на 15 000 инсталирани-са 40 млн лева. С върнатите пари ще могат да се купят десетки апарати, и да се осигурят безплатни тестове за граждсаните.
  Откажете се от незаконните и незаслуженти бонуси за ЧНГ. Това ще осигури още десетки милиони.
  Реално погледнато съдебната систева може без проблем да върне към бюджета по посочените начини поне 100 млн лева-тези пари са необходими на болниците.

 2. 5
  Илиан Василев, посланик | нерегистриран
  1
  -1

  Обади ми се приятел от детските години, разтревожен че синът му е блокиран в Англия и не може да пристигне у нас. Не мога да повярвам, че българските власти за пореден път показват паника и незрялост.
  Да напомня на самозабравилите се – НИКОЙ няма право да отнема конституционното право на всеки български граждани да влиза в страната си. Можете да наложите режим на карантина, можете да го проверявате за вирус, можете да му искате за сведение тест за КОВИД19, но не можете да му откаже връщане в Родината си. Това е малоумие.
  Тази глупост не е само българска, но и други правителства отмениха полетите до и от Лондон.
  Франция пък забрани преминаването през Ламанша, сякаш да напомни на Великобритания, че британците са били прави да напуснат ЕС – защото не ги смятат да достойни и равноправни ЕС членове. Това е свърхреакция и от страна на Борис Джонсън, който търси да оправдае прекъсване на отношенията с ЕС и провала с мерките по ограничаване на разпространението на КОВИД19 в Лондон и липсата на споразумение с ЕС. Още повече че случаи на заразени с новия мутирал щам има в Холандия, Дания и други страни от ЕС.
  Не зная кой им дава тези съвети на щаба и на МВнР да забраняват и то на връх Коледа и Нова година на български граждани достъп до Родината си. ТОВА Е НЕЧУВАНО ПОСЕГАТЕЛСТВО ВЪРХУ БАЗИСНИ ПРАВА.

 3. 4
  | нерегистриран
  2
  -1

  Сийка: "Да се насладим на Коледа " ?!!

 4. 3
  Жади | нерегистриран
  4
  -2

  Чудя се на тази Сийка, за това ли взима заплата, да сервира кафета и да се прави на манекенка с височината от 1,50. Тази показност не е благотворително, толкова много хора даряват, но не се показват, а тези да пръднат ще извикат единствената тяхна нова телевизия да заснемат пръднята им

 5. 2
  Интервю на доц. Мангъров за "новия вирус": | нерегистриран
  4
  -1

  ДОЦ. МАНГЪРОВ: ВЗЕХА ДА СЕ ГЪБАРКАТ С НАС. СИГУРНО БЕН ДЖОНСЪН Е КАЗАЛ НА ВИРУСА ДА СИ ИЗРАБОТИ НОВ ЩАМ. НЯМА КАК ДА РАЗБЕРЕМ ВИЕ СТЕ С ЕДИН ЩАМ, А АЗ С ДРУГ. 7 ПЪТИ ПО-БЪРЗО СЕ РАЗПРОСТРАНЯВАЛ? МНОГО УДОБНО, ЗА ДА ОПРАВДАЯТ НЕЕФЕКТИВНОСТТА НА ВСИЧКИ МЕРКИ СЪС ЗАТВАРЯНЕТО  – Доц. Мангъров, какво знаем за новия щам на COVID-19? Доколко опасен е той, че наложи България и редица други държави в Европа да забранят полетите от и до Великобритания?

  – Нищо не знаем. PCR тестовете, които използваме рутинно, не могат да различат един от друг щам. Казва се, че този щам се разпространявал седем пъти по-бързо от стария, което е много удобно, защото по този начин може да се оправдае неефективността на всички тези мерки със затваряне и т.н. Мерките не действат не защото са неефективни и глупави, а защото имало нов щам, който се разпространявал седем пъти по-бързо от стария, но не давал по-тежко заболяване. И освен това този щам бил нов, обаче ваксината действала върху него. В същото време противогрипната ваксина от миналата година не действа върху тазгодишния грипен щам, въпреки че той пак е H1N1, но е малко по-различен. При него миналогодишната ваксина не действа, но при този действа. Как го разбраха? Няма как да го разберат. Още не е направена ваксината, обаче ние вече сме наясно, че тя предпазва и от този щам.

  Освен това след 31 декември, когато изтича преходният период за Брекзит във Великобритания, щеше да има задръстване по пристанища, аерогари. Но сега никой няма да пътува, защото има втори щам. Много удобно. Просто си мисля. Но сигурно Борис Джонсън се е обадил на вируса да му каже да си изработи втори щам. И той се е отнесъл съчувствено към проблемите на Джонсън.

  Просто няма как да разберем, че вие сте с един щам, а аз – с друг. Това, което се казва, си е живо оправдание, че локдаунът в Обединеното кралство, а също и в Германия, Франция и всички други страни не действа. Но той не действа, защото по този начин не може да се спре една въздушно-капкова инфекция. Обаче сега се казва, че мерките са неефективни не защото са тъпи, а защото имало нов щам. Просто взеха да се гъбаркат с нас.

  – Но доц. Кунчев съобщи, че на 27 декември започва ваксинацията у нас.

  – Нека да се ваксинира доц. Кунчев. Ако ще започва – да започва. За да се ваксинирате, може би на вас ще ви дадат да подпишете информирано съгласие. Но ако действително имаме нов щам и той е с променени спайкове протеини – тези, срещу които е ваксината, какво правим? Просто ще се боцкаме.

  – Според вас „живите” ваксини, каквато е руската например, по-безопасни ли са от тези на „Пфайзер” и „Модерна”?

  – Да, те са една идея по-безопасни, защото са правени по технология, която вече е от десетина години и е изпитана. Проблемът при ваксината на „Пфайзер” не са алергичните реакции, това става при всяка ваксина, при всеки нов лекарствен продукт. Въпросът е, че тук се вкарва чужд генетичен код, тази информационна РНК, която кара вашите клетки да произвеждат един чужд белтък. И не е ясно доколко вашата имунна система няма да реагира на вашите клетки, които произвеждат този чужд белтък, като към чужди. Тоест, да се получи автоимунно заболяване.

  И второто нещо, когато се вкара тази информационна РНК, която се възпроизвежда, при своето възпроизвеждане в нея могат да се получат грешки. Както се случва при всяко възпроизвеждане. И въпросът е доколко тези евентуално променени РНК могат да произвеждат не каквито трябва белтъци. Тоест, доколко има онкогенни свойства.

  Боже би, най-вероятно ваксината няма да има тези неща. Може това да са ненужни опасения. Но това трябва да се докаже, което не става в рамките на 3-4 месеца. И когато едно такова нещо тръгне да се прави масово, както иска доц. Кунчев, ако случайно някоя от тези хипотези се окаже вярна, както се е случвало многократно в историята на ваксинологията, тогава кой ще бъде виновен? Доц. Кунчев? Няма да бъде виновен „Пфайзер”, защото него го освободиха от отговорност. Ще бъде виновна може би държавата и този, който е разписал информирано съгласие.

  Другото нещо е как човек ще си избере едната ваксина на „Пфайзер”, или другата на „Астра Зенека“, или третата на „Модерна”, или евентуално руската ваксина. Въз основа на какво? Един обикновен човек трудно може да се ориентира. Може би ще гледа коя е с най-шарената опаковка или с най-малката игла евентуално. Просто това са несериозни неща.

  – Какви са очакванията ви за разпространението на епидемията през следващата година?

  – Ще продължи да се разпространява, докато мине през 70% от населението на страната. Мисля, че вече сме доста близо, но не мога да кажа точно колко, защото никой не си дава труда да направи съответните изследвания. Но това нещо ще свърши, както е свършвало при много случаи в човешката история, когато се изгради т.нар. колективен имунитет. Това са азбучни истини от епидемиологията, които няма как да бъдат заобиколени.

  – Този имунитет траен ли ще бъде? Ще изчезне ли COVID-19 завинаги?

  -Това ще го видим. Но другите коронавируси, например SARS от 2002-2003 г. изчезна. За този вирус в момента е рано да се каже. Според другите коронавируси, които причиняват заболявания както при хората, така и при животните, при тях имунитетът срещу конкретния щам е траен. И ако човек е преболедувал от някакъв щам коронавирус, той не се разболява. Това е нещо, което важи за всички вируси – коронавирусите, ентеровируси, аденовируси и за всички останали.

 6. 1
  адв.Емил Георгиев | нерегистриран
  4
  -4

  Истинският дебат е нужен ли е главен прокурор. Нужна ли ни е такава длъжност-токова безотчетна и безконтролна. Те не казват, че записите са фалшиви. Не казват кой изрича думите. Казват, че съобразно разговорите, не са казвани определени думи в тяхно присъствие. Но дали го е казал или не е съвсем друг въпрос. Като са тръгнали да проверяват фактите, това се случва за първи път, да бяха публикували протоколите или извадки от тях. Нали го правят при Бобокови, Арабаджиеви, Баневи и т. н. Тук само приказки, а искат да им вярваме. Те нямат никакъв кредит на доверие. Ние не разбрахме Караянчева да се е почувствала унизена или обидена.
  Имаме невероятни структурни проблеми. Ето такъв отказ за образуване на досъдебно производство трябва да подлежи на съдебен контрол. Има много хора, които са пострадали от престъпления и е пълно с разследващи прокурори, които казват, че не са се събрали доказателства за извършено престъпление. Пострадалите трябва да могат да обжалват отказите за образуване на досъдебно производство.
  В съда е правосъдието. В Прокуратурата се изпълняват поръчки. Време е да се скъса тази порочна верига и прокуратурата трябва по-сериозно да се контролират. Ако прокуратурата не е на мястото си, имаме нужда от съд, който да е на място.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.