Aсоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България дариха апарат за плазмафереза във Варна

Aсоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България дариха апарат за плазмафереза във Варна
снимка: Камара на следователите в България

Aсоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България дариха апарат за плазмафереза за лечение на тежки случаи на инфектирани с коронавирус и необходимите консумативи за неговото функциониране на УМБАЛ „Света Марина" във Варна. Средствата за закупуването му бяха събрани от прокурори, следователи и съдебни служители, които подкрепиха благотворителната кампания на Асоциация на прокурорите в България (АПБ) и Камара на следователите в България (КСБ).

Това е третото дарение на апарати за плазмафереза в рамките на благотворителната кампания на АПБ и КСБ. Първото бе направено на 10.12.2020 г., когато така необходимата апаратура получиха СБАЛАГ „Майчин дом" и Националния център по трансфузионна хематология.  На 21.12.2020 г. апарати за извличане на кръвна плазма получиха също УМБАЛ „Св. Анна" София АД и МБАЛ "Бургасмед".

На церемонията присъстваха Владимир Чавдаров – член на УС на АПБ и апелативен прокурор на АП – Варна, Петър Ганчев – член на КСБ и завеждащ окръжен следствен отдел на ОП – Варна, проф. д-р Силва Андонова-Атанасова  - д.м.н. изпълнителен директор на УМБАЛ „Света Марина", както и проф. д-р Вилиян Платиканов – ръководител на Катедра по анестезиология и реанимация и доц. д-р  Трифон Червенков – ръководител на Клиника по имунология към лечебното заведение.

Апелативният прокурор на гр. Варна Владимир Чавдаров изказа благодарност към лекарите и медицинския персонал на УМБАЛ „Света Марина" за техния самоотвержен труд и грижи през изминалите месеци на пандемията.

Ръководството на лечебното заведение благодари на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България за подкрепата за борбата с Ковид-19. Те приеха дарението като мотив да посрещнат предизвикателствата и да продължат оказването на висококачествена медицинска помощ и лечение.

Дареното автоматизирано устройство осигурява лесно и бързо събиране на висококачествена плазма, която е почти напълно пречистена от кръвни клетки. Качеството и високото ниво на пречистване на плазмата се дължи на уникалната технология на работа на апарата - въртяща се мембрана в комбинация с филтрация. С една процедура от един донор могат да се съберат до 3 терапевтични дози плазма.

снимки: Камара на следователите в България

Още по темата

Осъждани и с основно образование ще могат да бъдат частни охранители

Предишна новина

Съдят приближени на бизнесмена-беглец Васил Божков за лихварство и рекет

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.