Асоциацията на прокурорите обяви, че рестартира дейността си

Асоциацията на прокурорите обяви, че рестартира дейността си

Съобщение за проведено Отчетно-изборно събрание на Асоциацията на прокуратурата в България (АПБ) бе публикувано с повече от месец закъснение. Самото събитие се е провело на 30 септември 2017 г., а информацията за нея е разпространена едва на 5 ноември (неделя) в сайта на организацията. От написаното се разбира, че прокурорската асоциация е освободила от длъжност своя дългогодишен заместник-председател Гергана Мутафова, поради избирането й за член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. 

Прокурорите от Асоциацията, обаче, единодушно отказали да освободят от председателския пост Евгени Иванов, както и да гласуват оставката на Управителния съвет на организацията. Иванов поискал да се оттегли, мотивиран от липсата на достатъчна получена подкрепа при кандидатирането му за член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Магистратът бе издигнат от името на АПБ, но не събра достатъчно гласове, за да стане член на Колегията на кадровия орган.

"След бурни и продължителни обсъждания Общото събрание единодушно не прие депозирана оставка на г-н Евгени Иванов. Като отхвърли оставката на Председателя на АПБ и гласува против предложението за оставка на УС на АПБ, Общото събрание изрази своя вот на доверие към членовете на ръководния орган на сдружението. Този вот изправя Управителния съвет пред предизвикателството да преформулира визията и мисията на организацията и като предприеме действия за решаване на идентифицираните проблеми, да насочи дейността на АПБ в желаната от всички нас посока. Рестартът започва!" Така от съсловната организация обясняват случилото се преди пет седмици.

Освен вот на доверие за досегашния председател, Общото събрание на АПБ е увеличило броя на членовете на Управителния съвет от девет на единадесет. За нови членове на УС на АПБ са били избрани  Цветомир Йосифов – прокурор от ВКП,  Даниела Ангелова – прокурор от Специализираната апелативна прокуратура, Чавдар Грошев –  заместник на административния ръководител на РП – Пловдив.

От информацията в сайта на Асоциацията на прокурорите се разбира още, че главният прокурор Сотир Цацаров, който е бил гост на Общото събрание, е направил критично изказване по адрес на досегашната работа на съсловната организация. Цацаров е поставил следните въпроси: 

Положил ли е Управителният съвет на АПБ необходимите усилия да обедини прокурорите от страната и да изгради у своите членове усещане за доверие в Асоциацията?

Защитава ли адекватно професионалните и социални интереси на прокурорите?

Правилно ли са подредени приоритетите в дейността на Управителния съвет и не следва ли същите да бъдат преразгледани?

Разполага ли Управителният съвет с необходимите ресурси, за да ръководи дейността на Асоциацията в съответствие с легитимните  очаквания на своите членове?

Очевидно, именно в отговор на критичните бележки АПБ предприема действия по рестарт на своята дейност, макар и със закъснение. 

Промени в НК за отпадане на давността за престъпления при приватизация*

Предишна новина

Отново издигат Величка Цанова за административен ръководител

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  | нерегистриран
  4
  0

  "Самото събитие се е провело на 30 септември 2017 г., а информацията за нея е разпространена едва на 5 ноември (неделя) в сайта на организацията". Засрамете се, Правен свят! Дори не сте разчели правилно, че протокола и новината са публикувани на сайта на АПБ на 05 ОКТОМВРИ 2017г. А това, че въпреки критиките на Главния прокурор, председателя на АПБ получи единодушно ВОТ НА ДОВЕРИЕ, наистина е новина, която вие не отразихте своевременно, макар да претендирате за сериозна медия.

 2. 5
  | нерегистриран
  3
  0

  Статията е публикувана на сайта на АПБ на 05 Октомври 2017г, а не на 05 Ноември 2017г.

 3. 4
  Д-р Хаус | нерегистриран
  3
  0

  Възстановяване на функциите с елементи на оздравителен процес.

 4. 3
  а взели ли са си бележка. | нерегистриран
  11
  -3

  Рибата се е вмирисала яко

 5. 2
  хххххх | нерегистриран
  2
  -7

  Първи, плахи опити за опозиционно мислене.

 6. 1
  Марко | нерегистриран
  12
  -4

  В Северна Корея дори не е необходимо да се провеждат съответните събрания,та в този ред на мисли този подход е "приложим и тук"... :)

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.