Асоциацията на прокурорите обвини издание на подсъдимия Иво Прокопиев в опит за дискредитиране на държавното обвинение

Асоциацията на прокурорите обвини издание на подсъдимия Иво Прокопиев в опит за дискредитиране на държавното обвинение
Името на прокурор Силвия Соколова бе включено в медийната кампания на изданията на подсъдимия Иво Прокопиев срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор, снимка: архив  

Асоциацията на прокурорите в България излезе с декларация в защита на колежката си от Специализираната прокуратура Силвия Соколова, която стана обект на манипулативни твърдения в публикация в издание на подсъдимия Иво Прокопиев. В статия във в-к "Капитал" се цитира изказване на прокурор Соколова, направено преди шест години, като с изваждането му от контекста се преследват цели, свързани с дискредитирането на подкрепата, която работещите в двете специализирани прокуратури изразиха по повод номинацията на заместник-главния прокурор Иван Гешев за следващ "обвинител №1".

В понеделник и самият Гешев в своя позиция изрази подкрепа за прокурор Соколова и посочи, че "на старанието да бъдат демонизирани отделни магистрати, като прокурор Силвия Соколова ще бъде отговорено със всички позволени от закона средства".

От съсловната организация на прокурорите не са съгласни с опитите за неглижиране и иронизиране на подкрепата, която стотици държавни обвинители от цялата страна, техни колеги от следствието и служители на съдебната система, изразиха към номинацията на Иван Гешев. "Считаме, че в случая се касае не просто до некоректно поднесена информация в публичното пространство, а за целенасочен опит за внушение на обществото, че професионалната общност на прокурорите в страната е изразила "услужливо" подкрепата си за г-н Гешев едва ли не "под команда". Това не само е накърняване на принципа за независимостта на съдебната власт, но сериозно и опасно застрашаване конституционните устои на правовата държава", пишат от Асоциацията.

Съсловната организация настоява още Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) да излезе със становище по повод публикацията в изданието на подсъдимия Иво Прокопиев: "На основание приетия с Решение на ПК на ВСС от 20.03.2019г.  "Механизъм за публична реакция на ПК на ВСС в случай на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи", с настоящата декларация призоваваме ПК на ВСС да упражни правомощията си за вземане на отношение по случая".

Към момента срещу съиздателя на "Капитал" Иво Прокопиев има висящ наказателен процес пред Специализирания наказателен съд за приватизацията на 33% от държавния дял на ЕВН. Прокопиев е обект и на други разследвания на Специализираната прокуратура.  

Ето и пълния текст на декларацията на Асоциацията на прокурорите в България:

Уважаеми колеги и членове на ПК на ВСС,

В публикация от 02.08.2019 г. във вестник "Капитал", озаглавена "Тоягата и морковът зад номинацията на Гешев", се сочи, че наш колега - Силвия Соколова, прокурор в Специализираната прокуратура, като свидетел през 2013г. по воденото тогава дисциплинарно производство срещу покойния член на ВСС Камен Ситнилски заявила, че откакто е прокурор не знаела "някой да не е изпълнил устни указания или молба на началника си".

В цитираната статия въпросното изявление се дава като пример за това как административните ръководители заставят прокурорите,следователите и служителите на ПРБ да изразяват позиции по определени въпроси, грубо погазвайки тяхната независимост и право на изразяване на собствено мнение. Статията продължава, внушавайки ясно, че масово изразената подкрепа от прокурорската гилдия за кандидатурата на г-н Иван Гешев, не била спонтанна "идея", а гарантирала своеобразен имунитет и гаранции за кариерно развитие и израстване на "немалка част" от подписалите се прокурори.

Ние, членовете на УС на АПБ, заявяваме открито както персоналната си подкрепа за прокурор Соколова за неоправданото засягане на доброто й име, така и безусловната си защита на авторитета на прокурорската гилдия като цяло от подобни неправомерни медийни атаки. АПБ осъжда остро всякакви форми на подобен медиен натиск като опит за опорочаване и дискредитиране на ПРБ. Като съсловна организация на прокурорите в РБългария, ние, членовете на УС на АПБ изразяваме острата си реакция срещу такива неправомерни внушения в публичното пространство и не приемаме подобни неоправдани медийни провокации. Нещо повече - считаме, че в случая се касае не просто до некорекно поднесена информация в публичното пространство, а за целенасочен опит за внушение на обществото, че професионалната общност на прокурорите в страната е изразила "услужливо" подкрепата си за г-н Гешев едва ли не "под команда". Това не само е накърняване на принципа за независимостта на съдебната власт, но сериозно и опасно застрашаване конституционните устои на правовата държава.

Ето защо, на основание приетия с Решение на ПК на ВСС от 20.03.2019г.  "Механизъм за публична реакция на ПК на ВСС в случай на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи", с настоящата декларация призоваваме ПК на ВСС да упражни правомощията си за вземане на отношение по случая.

Прокурори и служители от РП-Оряхово също изразиха подкрепа за номинацията на Иван Гешев

 

Прокурорите и служителите в Районна прокуратура – Оряхово се присъединиха към стотиците си колеги от страната, изразизили подкрепа за номинацията на Иван Гешев за нов главен прокурор.

 

„Всички ние, прокурори и служители познаваме лично г-н Гешев от посещенията му в региона и сме убедени в неговите нравствени и професионални качества. Смятаме, че той ще се изяви като гарант на независимостта на съдебната система. Господин Гешев притежава и необходимите лидерски качества, решителност и твърдост при отстояване интересите на прокурорите и служителите в името на постигане на още по-добри резултати от тяхната работа“, заявяват обвинителите и служителите в становището си.

 

„С оглед гореизложеното смятаме, че кандидатурата на г-н Иван Гешев е най-подходяща и отговаря на законовите, моралните и професионалните изисквания за високата длъжност – ръководител на държавното обвинение“, завършва позицията.

Още по темата

България на кръстопът между миграцията и еднополовите бракове в Европейския съюз

Предишна новина

Прекратяване на СИО при изпълнение, насочено от кредитор

Следваща новина

Коментари

11 Коментара

 1. 16
  М.Петров | нерегистриран
  0
  0  И се чудя за какъв "авторитет и добро име" иде реч? На 5 юни 2019 г... Иван Гешев изрази подозрение, че във връзка с предстоящия избор на нов главен прокурор "ще се купуват магистрати", политици и журналисти. 19 медии го публикуваха.. Вие господа-някаква реакция? А когато министър на вътрешните работи (Цв.Цветанов) обикаляше по медиите и даваше глас на личното си убеждение че бивш Главен Прокурор (Филчев) е слабо казано "масов убиец" имаше ли някаква реакция от вас господа? Призовавам ви да спрете с медийните си изяви и да се снишите малко,защото действително дразните хората и сами компрометирате собствената си институция. Изказвам собствено мнение на гражданин и не ангажирам никой и по никакъв начин с него. Декларирам че не съм обвързан с партии и медии, нито някога съм имал отношения с прокуратура и съд!(редови пенсионер).

  .......

  Абе,излезте,кажете издънихме се, създадохме фалшива новина(за хакната пръскачка) свикахме пресконференция и надърдорихме куп глупости извинявайте!сложете и едно административно наказание на госпожата, да има едно на ум друг път,да не изнася непроверени данни и тва е...филма щеше да е приключил. Кво е това его, не знам.

 2. 15
  | нерегистриран
  18
  -6

  До преди година тоя Прокопиев ми беше дълбоко неизвестен- освен с почивките си семейни с президента Плевнелиев. Благодарение на другаря Цацаров и поведението му спрямо Иво Прокопиев, той направо ми се издигна в очите... да кажем,че говори по- гладко и по- интелигентно от Гешев. Другари прокурори, сами си направете изводите какви резултати постигате в индивидуалното и обществено съзнание с целенасочените си бездействия и управлявани действия. И да добавя- обвиняем, подсъдим, осъден-все човек. Клеймото е на вашето чело, не в досиетата и там заличаване няма

 3. 14
  спомени | нерегистриран
  20
  -3

  Ако някой няма спомен, да прочете защо беше уволнен Ситнилски и защо ВАС потвърди уволнението - накратко, защото въз основа на показанията на същата свидетелка и нейни колеги беше прието, че редовите прокурори се чувстват зависими от своите адм. ръководители: "Няма спор по факта, че върху делегатите не е упражнявано насилие и не са отправяни заплахи, доколкото обаче, посочването на определения кандидат е ставало от административни ръководители, редовите прокурори са се чувствали зависими, което от своя страна е довело до опорочаване на волята им при гласуването."

  http://www.sac.government.bg/court22.nsf/11a0bf82cd91b04dc2256626003ba920/43b542acf7ec1eb1c2257e6d002605dc?OpenDocument  Е кое е различно сега, с тези писма и декларации?

 4. 13
  АПБ | нерегистриран
  20
  -2

  Въпрос към Асоциацията на прокурорите - казала ли е това Соколова или не? Ако не е казвала такова нещо - напишете ясно, че това е манипулация. Ако обаче е казала, тогава по какъв начин неоправдано е засегнато доброто й име, пък и това на всички прокурори в България /подкрепящи Гешев/? Друг въпрос е и какво прави тази декларация на АПБ на сайта на ВСС сред писмата на трудовите колективи в подкрепа на кандидата за главен прокурор.

 5. 12
  Така трябва да се действа! | нерегистриран
  11
  -13

  Моите адмирации за позицията на прокурорите!А, къде бяха съдийските организации, когато се използваха на упоменатите от Разград, различни медии и сайтове/някои от които вече не са на този, посоченият/за омаскарявяне, хвърляне на измислени помийни внушения срещу неудобни за този кръг магистрати, най-вече съдии?Какво мислят някои магистрати, които са родом от Лудогорската феодална околия и са израснали в невръстните си младежки години там, за другаря, т.н.голям бизнесмен Бузко? За тези магистрати, които не са от Лудогорската околия, работещи там, се знае че май не са очаровани от другаря, Разградски червендалест Бузко, даже някои от тях са потърпевши от него и свързани с него лица, които са родом от Разград!Такава наглост и самовлюбеност, присъща за хора, мислещи себе си за местните първенци, присъща и за т.н.Разградски велик бизнесмен, е рядко срещано явление в цяла България!

 6. 10
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 8
  ****************************************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 7
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 6
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 2
  Трудовите прокурорски колективи | нерегистриран
  51
  -10

  Чакаме писма с подписи

 11. 1
  "Механизъм за публична реакция" | нерегистриран
  54
  -11

  Щом и за публична реакция на прокурорите им трябва регулативен акт като норма за поведение, смятайте за какво иде реч...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.