АССГ спаси Божков от запор за 300 млн. лв.

АССГ спаси Божков от запор за 300 млн. лв.
Васил Божков, снимка:БГНЕС/архив

Административния съд София-глад (АССГ) спаси обвиняемия хазартен бос Васил Божков от запор за 300 млн. лв., наложени от НАП.

НАП е наложила тези запори на основание двата акта за 273.150 млн. лева, издадени от Държавната комисия по хазарта и представени като задължение към държавата. Данъчните са поискали запор за сумата от 27.6 млн. лв. като обезпечение по бъдещ иск.

Второто решение касае постановление за налагане на предварителни обезпечителни мерки, издадено публичен изпълнител. Става въпрос за обезпечение от 22,5 млн. лв. Запорът е наложен с мотив неплатен корпоративен данък на "Ню Геймс".

Божков обаче обжалва постановените от НАП запори, но директорът на агенцията не уважава жалбата му.

"Директорът на ТД на НАП не е съобразил дали обезпечителната мярка е подходяща и дали съответства на обезпечителната нужда, респективно на това дали съответства както на предполагаемото задължение, така и дали запорираните суми не надхвърлят значително обезпечителната нужда /предполагаемия размер на задължението/. При налагането на Запор върху сметки на длъжника в едно търговска банка публичният изпълнител отново не е изследвал въпроса дали с така наложената обезпечителна мярка не се възпрепятства дейността на субекта“, пише в решението на АССГ.

„Съдът намира, че Директорът ТД на НАП механично и без наличието на каквито и да било доказателства е оставил жалбата на дружеството–жалбоподател без уважение, без да анализира събраните доказателства и без да изследва както обезпечителната нужда, така и обстоятелството дали соченото обезпечение съответства на обезпечителната нужда,  което е довело до постановяване на решението при нарушение на административно-производствените правила, а последното пък е довело и до нарушаване на материално-правните разпоредби на ДОПК“, мотивира се още съдът.

Срещу Божков бяха повдигнати редица обвинения, сред които за търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред, ръководене на престъпна група за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба, както и за подбудителство към убийствата на четири лица и за изнасилвания.

Според държавата освен това, укриващият се в Дубай бизнесмен не е платил данъци от хазартната си дейност в размер на близо 700 млн. лв.

Отлагат се всички дела на съда в Пазарджик заради дезинфекция на сградата

Предишна новина

460 кандидати са допуснати до конкурса за ДСИ

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  | нерегистриран
  5
  -2

  Ако ассг се спрвяше и за всички други малки фирми в България така, нямаше да ни е такъв доклада от ЕК.-)

 2. 7
  **** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 6
  RRR | нерегистриран
  3
  -10

  Това не е проблем на правилното прилагане на Закона.

 4. 5
  | нерегистриран
  9
  -12

  Има един принцип в счетоводството, който се казва действащо предприятие. Та хубаво поздравявате съдията, но въпроса е после с какво ще се обезпечи и събере това вземане?

 5. 4
  Браво на АССГ | нерегистриран
  7
  -12

  Браво на АССГ, да служи като бариера срещу неграмотните актове на раболепната администрация.

 6. 3
  RRR | нерегистриран
  9
  -11

  Браво.Съдията го знам още от ранните му стъпки в юриспруденцията и го поздравявам.

 7. 2
  Редно е да поздравим съдът | нерегистриран
  14
  -17

  А чрез него - и самото право.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.