Атанас Чобанов от Биволъ бил сред първите получатели на хакнатите данни от НАП

Атанас Чобанов от Биволъ бил сред първите получатели на хакнатите данни от НАП
Собственикът на "Биволъ" Атанас Чобанов бил сред първите получатели на хакнатите данни от НАП

100 000 лв. парична гаранция за собственика на "ТАД Груп"

 

Съдът освободи от ареста собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров. Това стана след 4-часово съдебно заседание. Специализираният съд измени мярката за неотклонение от "задържане под стража" на "парична гаранция" в размер на 100 000 лв. От държавното обвинение пледираха, че ако е на свобода, Тодров може да се укрие и да попречи на разследването.

"Собственикът на "ТАД Груп" не е съдействал по никакъв начин на разследването, не е предоставил паролите, с които да се разшифроват компютърните конфигурации, които са конфискувани при обиските. В материалите по делото има данни, че около две седмици преди да е извършена реализацията и да бъде задържан първият обвиняем, тези данни са били предоставени на сайта "Биволъ". От анализа на компютърните конфигурации има данни, че данните са изпратени на собственика на "Биволъ" Атанас Чобанов и е имало скрит чат през "Телеграм" между един от обвиняемите и собственика на "Биволъ", в рамките на който се казва, че са били предоставени данните, които са били копирани от НАП ", това заяви по време на брифинг завеждащият отдел "Антитероризъм" в Специализираната прокуратура Евгения Станкова преди началото на делото, на коeто трябва да бъде определена мярката за неотклонение на обвинения в подбудителство към кибертероризъм собственик на "ТАД Груп" Иван Тодоров.

"Поискали сме делото да бъде разгледано при закрити врата, тъй като се касае за данни, свързани с националната сигурност на държавата. Внесли сме и искане да не бъдат разгласявани данни, които да нагнетяват допълнително социално напрежение и паника в населението. В рамките на разследването са иззети множество компютърни конфигурации, мобилни телефони, флаш памети, сървъри, за които са назначени експертизи и се чакат експертни заключения. Събраните доказателства съдържат свидетелски показания, повечето от които на служители на фирмата "ТАД Груп", които дават показания, че целенасочено са избирани фирми, чиито данни да бъдат копирани", обяви завеждащият отдел "Антитероризъм" в Специализираната прокуратура, като допълни, че вчера и днес са разпитани и служители на Националната агенция за приходите. "От разпитите стана ясно, че са копирани данните на над 5,1 млн. български граждани. Това са ЕГН-та, различни комбинации от цифри, регистрационни номера на моторни превозни средства - най-различни данни, с които НАП е редно да разполага, тъй като това ѝ е работата. Тези са данни са копирани от лицата, които са привлечени под наказателна отговорност и са предоставени на различни сайтове", посочи още Станкова.

По думите й към момента има данни, че е била копирана информация за "висши ръководни личности, както и една много популярна хазартна игра".  "Избирателно са подбирани данни на кои фирми да бъдат копирани. Анализът на всички доказателства до момента е, че целта е да бъде създадена някаква социална нестабилност, че това е срещу действащата политическа система, срещу формата на управление. Установи се, че това е една дейност срещу населението, с цел да се внесе нестабилност сред населението, да се дестабилизира политическата обстановка, правителството, да се всее смут и страх в населението. Налице е и разстройване на дейността на Националната агенцията за приходите. Служителите там са изключително притеснени. В настоящия момент дейността на НАП е изключително затруднена, Агенцията не може да функционира нормално. Всичко, което се съдържа в делото, към момента представлява следствена тайна" , каза Станкова.

Спецпрокуратурата: Целта на обвинените от "ТАД груп" е създаване на нестабилност в страната
 
Специализираната прокуратура разполага към момента с достатъчно доказателства за привличане към наказателна отговорност за кибертероризъм на собственика на "ТАД Груп" и двама от служителите във фирмата, съобщиха от прокуратурата.
 
Иззети са компютърни конфигурации, мобилни телефони, флаш памети, сървъри, назначени са експертизи. Събрани са свидетелски показания, повечето от които на служители на фирмата "ТАД Груп".
 
Анализът на доказателствата сочи, че крайната цел на престъпната дейност на обвинените лица е била създаване на нестабилност в страната, реакция срещу действащата политическа система и правителството, всяване на смут и страх сред населението. Едновременно с това - разстройване работата на Националната агенция по приходите, на други институции, фирми и дейности - нещо, което по отношение на НАП вече е налице.
 
В събраните материали по делото се съдържат факти, според които около две седмици преди задържането на служителя в "ТАД Груп" Кристиян Бойков, източените от информационната база на НАП данни са били предоставени на български и чуждестранни медии.
 
Анализът на компютърните конфигурации показва, че е имало скрит чат през приложението "Телеграм" между един от обвиняемите и собственика на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов, по който данните, копирани от НАП са му били предоставени.
 
Налице са данни, че е била копирана информация за лица на висши ръководни постове в държавата, за застрахователна компания, популярна хазартна игра.
 
Вчера и днес са разпитани и служители на Националната агенция за приходите. От разпитите стана ясно, че са копирани данните на над 5,1 млн. български граждани. Това са ЕГН-та, различни комбинации от цифри, регистрационни номера на моторни превозни средства - най-различни данни, с които НАП е редно да разполага. Тези данни са копирани от лицата, които са привлечени към наказателна отговорност и са предоставени на различни сайтове.
 
Към момента собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров, както и двамата обвинени служители във фирмата отказват да съдействат на разследването по какъвто и да е начин в т.ч. - да предоставят паролите, с които да бъде декриптирана информацията, съдържаща се в компютрите, иззети при претърсванията в офиса на фирмата.
 

Още по темата

Омбудсманът внесе Закон за гражданската несъстоятелност

Предишна новина

Държавата плаща 2 500 евро на осъден за лека телесна повреда по дело пред ЕСПЧ

Следваща новина

Коментари

16 Коментара

 1. 26
  Блицна ми мисъл | нерегистриран
  1
  0

  Сега се сещам, че в нашата прокуратура редовно се осведомяваха от бивол-я години наред преди и адвокат да е чувал за тоя сбирник от инфо

 2. 25
  кангал | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #24 от "1щайн | нерегистриран":
  А ти плашиш ли се, бе...?

  До коментар [#23 #395950] от "хер Шайзе": аха  не, разбира се. на такива палячовци като теб им го набивам дълбоко в устенките...

 3. 24
  1щайн | нерегистриран
  2
  -2
  До коментар #14 от "бау бау | нерегистриран":
  що, ти заплашваш ли ме?

  А ти плашиш ли се, бе...?

 4. 23
  хер Шайзе | нерегистриран
  1
  -3
  До коментар #14 от "бау бау | нерегистриран":
  що, ти заплашваш ли ме?

  Амчи ДА...

 5. 21
  Хаха | нерегистриран
  7
  -3

  От компютрите, които все още на са декриптирани, били установени данни за някаква кореспонденция между физически лица. Независимо от това все още се чакали заключенията по назначени експертиза... Ама на вас на са ви необходими специални знания, верно сте специалисти, ама от тези дето са популярни тук - тези, които разбират от всичко.

 6. 18
  Кой | нерегистриран
  7
  -1

  Кой го казва това? Същият, който твърдеше и че е установено хакването на сървъра на пръскачките, които ръчно се регулирали. След като се установи, че второто не е вярно, тогава как сте сигурни за първото?

 7. 17
  Асенчо | нерегистриран
  11
  -2

  Биволите също си имат агенда, хич да не се правят на света вода ненапита. Обслужват просто други кръгове. Но има полза да ги има, защото в крайна сметка разследванията им може да са избирателни, но изнесените факти са си факти.

 8. 15
  пръскачи и пръскачки | нерегистриран
  9
  -2

  Уош, уош Бивол.

 9. 14
  бау бау | нерегистриран
  10
  -2
  До коментар #12 от "До бау бау | нерегистриран":
  Дали скоро няма да измяукаш....?

  що, ти заплашваш ли ме?

 10. 12
  До бау бау | нерегистриран
  5
  -10

  Дали скоро няма да измяукаш....?

 11. 8
  ДА ! ДА! ДА! | нерегистриран
  11
  -11
  До коментар #7 от "задръжте биволите! | нерегистриран":
  Време е да прокуратурата да сложи к рай на т.нар. биволи.Хорат трябва да живеят нормално и спокойно.Стига стрес.

  А какви са биволите?!Ще ги разберем като ги задържите!Действайте!

  ..но проверете и НАП

  Вижте им сайта!В биволския сайт има все едно търговски регистър.От къде и защо имат тия данни за окито обикновенния човек си плаща!подркрепям те!

 12. 7
  задръжте биволите! | нерегистриран
  12
  -12

  Време е да прокуратурата да сложи к рай на т.нар. биволи.Хорат трябва да живеят нормално и спокойно.Стига стрес.

  А какви са биволите?!Ще ги разберем като ги задържите!Действайте!

  ..но проверете и НАП

 13. 6
  Женя Пръскачката | нерегистриран
  17
  -4

  Ще докарате до фалит "Не!Новините", "Бъзиклийкс", "ГъделНюз"...

 14. 5
  Господин Никой | нерегистриран
  26
  -10

  Не знам за Асенчо Бивола, но цялата тази непочтена кампания направи така,че Демократична България, които само до преди три месеца бяха напълно непознати на пет километра от широкия център на София, сега всички ги знаят, даже в Каспичан и Тутракан. Разбраха ги кои са и за какво се борят и то не в желания от Глутницата смисъл. Хората не са чак толкова прости колкото ги смятат Гешев и компания.От ДБ всъщност трябва да са благодарни на прокурорите за безплатната кампания два месеца преди местните избори.

 15. 4
  Аз | нерегистриран
  6
  -16

  Нагледен пример как от читав баща произлизат не толкова читави деца.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.