Атанас Славов отлетя, както и живя - СВОБОДЕН

Атанас Славов отлетя, както и живя - СВОБОДЕН

Напусна ни един от най-непримиримите съвременни български радетели за свобода на мисълта и словото – Атанас Славов.
"Ти си поредният заразен от "Хроничен българит" – така Атанас щеше да реагира на този мой анонс за неговата физическа смърт (ако можеше да го направи с познатите ни изразни средства). Но, уви, не може. Така че се чувствам свободен, а и отговорен да споделя за нашето (уви) толкова кратко познанство. И ще започна с плагиатство: "Не е лесно да заковеш естетическото кредо на такъв творец" - думи на самия Атанас Славов по повод кончината на любимия му приятел художникът Иван Кирков.
След завръщането на Атанас Славов от САЩ  в началото на демократичния ни преход всичките ни "големи демократи" се надпреварваха да са в неговото обкръжение – ордени, почетни гражданства... Но той остана верен на свободата на мисълта си. И най-вече на свободата да я "облича" в слово (което си е героизъм в днешно време) с риск да  наруши житейския си комфорт, та дори и физическата си сигурност. И продължаваше да пише, да пише, да пише... И не спираше да говори, говори, говори...
"Правен свят" имаше честта да публикува няколко негови тъжни анализи за срива в съвременното ни общество на нравствеността – битова, историческа, политическа, културна...
В навечерието на 80-годишнината си (на 27 май 2010 г.) Атанас Славов успя да представи уникалната си книга "Изгревът". Тя е продължение на "Светската биография на Петър Дънов", която издаде преди десет години. Като момче до 14-годишната си възраст Атанас Славов е бил свидетел и участник в чудото на Учителя. На официалното й представяне той я нарече "неудобната биография на Дънов", тъй като след настъпването на комунистическия режим доста от "последователите" на учителя се превърнаха в маши за пригаждане на Учението в услуга на новите властници.
Но оптимизмът му е непомрачим: "Дали песента на битълса Харисън "Изгрява слънцето... Добре е!" не е своего рода далечен, странен превод на братската песен: "Изгрява слънцето... пръска светлина..." И разбира се Джон Ленън: "Всичко, което ни трябва, е любов!"
Атанас Славов бе безкомпромисен в оценките си за родния ни "демократичен преход". Както и към предизвикателствата, поставени от Стокхолмската програма за превръщане на Европейския съюз в територия на свобода, сигурност и правосъдие на гражданите. В човешката история няма пример на съвместно съществуване на човешките стремежи хем към свобода, хем към сигурност. И днешната реалност го потвърждава – приоритетът и в световен мащаб, и у нас е сигурността ни, чрез налагане на "ред"...:
"С реда се изчерпват възможностите. Спират вариантите и промяната. Въведе ли се ред (което слава Богу никога не може да стане!), пренасянето на посланието на всемирното съзнание ще се прекъсне и ще дойде краят на света и на човечеството такива, каквито ги знаем", написа Атанас Славов през 2009 г.
Но наместо разбиране, се случваше да получава дори заплахи. Чувстваше се попарен от реплики "Щом не ти харесва тук, ходи си в Америка!". Днешните  духовност и нравственост на българина описваше като "Хроничен българит".
Атанас Славов опита всичко за българщината, но си отлитна огорчен. Ще си позволя да публикувам писмото му от юли т.г.:
"Написах материалче за списанието (б.ред. "Правен свят") и го унищожих. Безсмислено е да продължавам да поддържам и стимулирам нападките и диващината срещу мен на днешния хайлайф от прости неграмотници. Че измъчих и почерних живота на верните си, прекрасни деца заради "Спасяването на България." Каква "България?" Все едно някой протестантски пастор да се мъчи да спаси "Мара Курвата" от Амстердам със съвети, че не е хубаво за нея да проституира, когато тя искрено очаква от него да се бръкне и да му вземе акъла с майсторлъка си да му помогне да се изпразни три пъти за петнайсет минути.
П.П. Сутринта прекосих улицата да изпия една боза с мекица на пазаря; повече от половин час обикалях и за пръв път нямаше боза!!!!! Европейският ни триумф триумфира!!! В Ню Йорк има, ама вече нямам пари за самолетен билет до там. И не мога да пътувам сам."
Същият човек, който през 1979 г. след изживяното в Уудсток написа:
"Господи! Защо ми даде толкоз много през този живот!.....
Това наистина беше друга планета! Десет дена спах в колата. Разминавахме се с оригиналните участници на Уудсток отпреди десет години. Сега трийсетгодишни! С деца на ръце. Красиви. Закусват абсолютно голи на тревата. Казваме си усмихнати "Добро утро". Безумно красиви. Жителите на селцето не възразяват. И те се усмихват с тях: "Добро Утро"... С нас. Музиката се срива върху естрадата; изплува към небето... Ден и нощ! Ден и нощ!" 

* Повече за Атанас Славов може да прочетете на сайта на "Правен свят" : "Диагнозата е хроничен българит" в бр. 10 (октомври) 2009 г.
 

 


 

 


Частното съдебно изпълнение е много по-ефикасно от държавното

Предишна новина

Съдът в Страсбург осъди България заради провалено разследване, довело до нарушаване правото на живот

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  Мария | нерегистриран
  0
  0

  Бог да го прости. Велик българин. И много пошлост около него и ... нас...

 2. 5
  Anelia Atanassova | нерегистриран
  0
  0

  Почивай в мир - след толкова много в този живот... Благодарение на Надето и Пепи, за два дни през май тази година бях част от прекрасния свят на Атанас Славов - свят на поезия, истории от двете страни на океана и автентично говорене за истинските неща... Благодаря!

 3. 4
  One | нерегистриран
  0
  0

  Let the sunshine in!

 4. 3
  надежда ковачева | нерегистриран
  0
  0

  Любовта иде. Светлина, светлина, светлина...

 5. 2
  Любо Трифонов | нерегистриран
  0
  0

  RIP !

 6. 1
  Свилен | нерегистриран
  0
  0

  Светлина в пътя, човеко...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.