Атанаска Дишева и Олга Керелска подкрепиха ГЕРБ за ново разделяне на ВСС и за намаляване мандатите на "тримата големи"

Атанаска Дишева и Олга Керелска подкрепиха ГЕРБ за ново разделяне на ВСС и за намаляване мандатите на "тримата големи"
Олга Керелска и Атанаска Дишева, колаж: "Правен свят"

Кадровиците Атанаска Дишева и Олга Керелска единствени подкрепиха заложената в проекта на нова Конституция на управляващите от ГЕРБ идея за разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на съвет на съдиите и съвет на прокурорите. Тази теза те изложиха по време на Пленума на кадровия орган в четвъртък, когато кадровиците се заеха да обсъждат предложенията, които касаят съдебната система, поради предстояща среща с представители на Венецианската комисия по въпроса.

Инициатори на дебата са кадровиците Даниела Марчева, Драгомир Кояджиков и Огнян Дамянов. Според тях е нужно да се приеме становище на кадровия орган, като колективен, което да бъде изложено пред представителите на Комисията в петък. Материал по поставените въпроси, които ще бъдат обсъдени с европейските гости, за който Пленумът следваше да гласува, бе подготвен от дирекция „Правна“ към ВСС и споделен от вносителите на точката в дневния ред.

Първият от обсъдените въпроси бе именно този за разделянето на прокурори, следователи и съдии в два отделни съвета.

Според тезата изложена от Правната дирекция на ВСС и споделена от Кояджиков, Марчева и Дамянов, целта, която има предложението за новото, допълнително разделяне на ВСС, вече е постигната с последните промени в Конституцията, след които бяха създадени Прокурорска и Съдийската колегии. Въпросите за съдебните райони, закриването им, създаването им, издаването на подзаконови нормативни актове за системата, бюджетните въпроси, управлението на съдебните сгради и т.н. ще останат без орган, който да ги изяснява. Освен това квалифициранoто мнозинство във всяка колегия, което се занимава с назначаване, освобождаване на магистрати, атестиране etc. ще се обезсмисли, а за алтернатива не се говори. „Уредбата е добра, отговаря на изискванията на Венецианската комисия и е справедлива. Предложената промяна в Конституцията не би постигнала посочената цел“, каза Драгомир Кояджиков.

„Мотивите към проекта към момента говорят за непознаване на сега действащите конституционни норми. Не е ясно как точно това разделяне ще гарантира независимостта и за коя независимост се говори – за институционалната на ВСС или на индивидуалната, на всеки магистрат“, допълни и Даниела Марчева, припомняйки становище на самата Венецианска комисия от 2015 година, според което разделянето на ВСС (което бе постигнато 2016 г., бел. ред.) напълно би удовлетворило нуждите на независимата съдебна власт. „Венецианската комисия в становището си от 2015 година по промените в Конституцията през 2016 година никъде не е поставяла въпроса за разделянето на съвета на два съвета или за увеличаването на съдийската квота. След разделянето на ВСС на две колегии не ми е известно някой да твърди, че тази структура на съвета води до накърняване на независимостта на съда, на самите магистрати или на самия съвет. Като лозунги подобни твърдения, като цитираното, чувам непрекъснато, особено в последните месеци, но ясни доводи и факти няма. Нека да е ясно какво иска да каже Венецианската комисия, а не да се вадят думи от контекст. Между другото, този наднационален орган има за цел да задава базови стандарти, но когато има конституционни стандарти, които са заложени в дадена държава, те имат превес“, допълни Марчева. Цветинка Пашкунова сподели тази теза и също се съгласи, че подобно предложение за разделение на ВСС на два съвета не е удачно.

На обратното становище се оказаха Атанаска Дишева и Олга Керелска, които в близо 40 минутно изложение обясниха защо подкрепят управляващите в лицето на ГЕРБ за въпросната промяна в Конституцията.

 „Разделянето на ВСС на два съвета е в интерес на съдиите“, заяви в дебата Атанаска Дишева. Сред аргументите, които тя посочи са, че прокурори и следователи, като част от общия Пленум участвали в решенията по бюджетни въпроси и такива за материалните активи, както и относно преструктуриране на органи, което ограничавало самостоятелността и независимостта на съдилищата като правни единици.

„10 години слушаме за безконтролността на главния прокурор. Как, г-жо Дишева, ще се засили контролът върху главния прокурор като разделим настоящия Съвет на два отделни“, попита реторично Огнян Дамянов, но не постигна отговор.

„По-целесъобразно е да се раздели ВСС на два съвета. Като моето мнение не се базира на това дали така ще сме по-зависими или по-малко зависими. При разделянето на ВСС на две колегии не е помислено достатъчно за разума и резултата, който се получава. Ние сме самостоятелни относно въпроса за разкриване и закриване на щатни бройки, но тук свършва самостоятелността, тъй като решенията трябва да отидат на Пленум“, мотивира се и Керелска. В следващият момент обаче тя даде пример, в пълно противоречие с досегашната си теза за нуждата от пълно разделение, като изтъкна като „недостатък“ на настоящата структура на ВСС фактът, че Съдийската колегия на можела да участва в номинирането на главен прокурор.

Дебатите обаче тук спряха, поради факта, че не остана никой от определените в закона субекти, който можеше да продължи да ги ръководи. Както по-рано стана ясно представляващият ВСС Боян Магдалинчев се е самоизолирал, правосъдният министър отсъства, председателят на ВКС – също. Така, след като се наложи и ръководителят на ВАС Георги Чолаков да напусне заседанието около 17:00 ч., реално се оказа, че няма кой да води Пленума.

В крайна сметка допреди финала на заседанието се проведе гласуване по още три въпроса – за продължителността на мандатите на „тримата големи“, за споделената компетентност при избора им, както и за изземването на въпросите относно сградния фонд от правомощията на ВСС и възлагането му обратно на правосъдния министър.

А гласуването показа, че Керелска и Дишева подкрепят ГЕРБ и във връзка с идеята за намалява не мандатите на „тримата големи“ от 7 години на 5 години.

Да има споделена компетентност при избора на „тримата големи“ и възлагането на въпросите за сградния фонд на съдебната власт на правосъдния министър бяха двата въпроса, около които кадровиците се обединиха, като всички гласуваха – „за“ първото и „против“ второто.

Още по темата

Изчисляват обезщетенията при последващо напускане на магистрати, кадровици и инспектори по нови правила

Предишна новина

Ново вето: Президентът не одобрява инкриминирането на нерегламентирания превоз

Следваща новина

Коментари

19 Коментара

 1. 19
  моля | нерегистриран
  2
  0

  Направете им фотошоп

 2. 18
  Спрете това безумно говорене! | нерегистриран
  5
  -6

  Позицията им отново е съобразена с желанията на ССБ,лозан панов и онази ПП на Хр.Иванов.
  Не мога да разбера защо тия две лели не разбират ,че позициите им винаги са крайни ,а непрекъснатото им говорене отблъсква електората дори техния.

 3. 17
  | нерегистриран
  6
  -4

  Тези двете толкоз се увличат в това да са обратно на всички останали, че при цялото въртене се озоваха на страната на принципния "враг" :)

 4. 16
  ? | нерегистриран
  6
  -6

  Много се извинявам,но тези от снимката мъже ли са или жени?!

 5. 15
  аааа | нерегистриран
  6
  -2
  До коментар #11 от " | нерегистриран":
  Не разбрах Дишева и Керелска от нашите ли са или от врага.

  .....и аз.

 6. 14
  | нерегистриран
  7
  -1

  Предложенията за нова конституция са ясни:
  1. Увеличаване правомощията на президента, защото след изборите Бойко ще се "пенсионира" и ще работи като президент-пенсионер. Вече из медиите се пробутва как щял да бъде избран за следващ президент.

  2. Ще има по 12 души инспектори, избрани от парламентарното мнозинство, които ще дават "безценни напътствия" на всички съдебни инстанции, а също на прокурорите и следователите как "правилно" трябва да се реши едно дело. "Непослушните" ще бъдели уволнявани, а останалите инстанции щели да "приведат" делото в насоката посочена от вожда-премиер.

  3. Гласуването става задължително, защото вота се фалшифицира, но гражданите все пак успяха да провалят референдума на Слави като бойкотираха гласуването и поради малкия брой гласували, макар да беше фалшифициран резултата, предложението се провали.

  4. Връщат задължителната казарма.

  Останалото е съвсем същото като в старата конституция, като тук-таме някое изречение е преместено от една алинея в друга, за да се създава впечатление за промяна - като напр. за герба, макар че старото малоумно определение си е останало. Разделението на колегии си го има и сега, тъй че в това отношение нищо не се променя.

 7. 13
  Значи няма да се случи | нерегистриран
  6
  -2

  Щом Дишева и Керелска са подкрепили промяната, значи няма да се получи! Споко!

 8. 12
  max # Re: "ЛИПСВАТ 160 ДЕПУТАТСКИ ГЛАСА" | нерегистриран
  1
  0

  Въпросът за необходимата парламентарна подкрепа ще бъде ясен в деня на гласуване на решението. Защото ДПС заявяват едно в условия на борба за предсрочни избори и се очаква да направят съвсем друго, когато е ясно че изборите ще бъдат редовни и 400 депутати се избират изцяло по пропорционалната система. Още повече, предвид отдавна известните им политически позиции за промени в Конституцията. При предишното гласуване на това решение, за свикване на 8-о ВНС, те гласуваха ЗА, с НДСВ, а решението бе отхвърлено заради депутатите на Иван Костов, които гласуваха ПРОТИВ, с БСП

 9. 11
  | нерегистриран
  10
  -2

  Не разбрах Дишева и Керелска от нашите ли са или от врага.

 10. 10
  | нерегистриран
  14
  -3

  Скици!

 11. 9
  | нерегистриран
  7
  -6
  До коментар #8 от "МЛАДШИ МАГИСТРАТ | нерегистриран":
  АЛО ВСС ВИЕ ОЩЕ ЛИ ПРОДЪЛЖАВАТЕ С БЕЗУМИЯТА - СИГА ВЕЧЕ !!! ГЛАСУВАХТЕ СТАНОВИЩЕ ЗА СЪДЕБНА ВАКАНЦИЯ - ОКАЗА СЕ ЧЕ ТАКОВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ НЯМА НАПРАВЕНО ОТ НИКОГО .СЕГА СТАНОВИЩЕ ЗА ПРОМЯНА В КОНСТИТУЦИЯТА НО ТАКОВА НЯМА ДА ИМА ЗАЩОТО ЛИПСВАТ 160 ДЕПУТАТСКИ ГЛАСА И ТОВА Е ПРЕДЕЛНО ЯСНО НА ВСИЧКИ ОСВЕН НА ВАС !!! ТОВА ЛИ В МОМЕНТА СА ПРОБЛЕМИТЕ НА СЪДЕБНАТА НИ СИСТЕМА ??? ЛЕЖИТЕ СИ ВКЪЩИ ПО ДИВАНИТЕ ВЗИМАТЕ ПО 8000.ЛВ НА КАЛПАК НА МЕСЕЦ И СЕ ЗАНИМАВАТЕ С НЕСВОЙСТВЕНИ И ИЗЛИШНИ ВЪПРОСИ, А ХОРАТА ПО МЕСТА ИЗНЕМОГВАТ ВСЕКИ ИЗМИНАЛ ДЕН ,РАЗБОЛЯВАТ СЕ НЕПРЕКЪСНАТО ,КАТО НЯКОИ ДОРИ УМИРАТ, А НА ВАС ИЗОБЩО НЕ ВИ ПУКА !!! КОГА НАЙ ПОСЛЕ ЩЕ СЕ ПРОИЗНЕСЕТЕ ПО ВЪПРОСА ЗА ЗАПЛАТИТЕ НА МАГИСТРАТИТЕ И СЛУЖИТЕЛИТЕ ИЛИ ТОВА ЗА ВАС НЕ Е ВАЖНО - ЗАСРАМЕТЕ СЕ ВЕЧЕ ЗАЩОТО НАС ОТДАВНА НИ Е СРАМ ОТ ВАС !!!

  Спокойно, бе младеж! Ще се задъхаш от зор. Гледай си делата кротко и чакай да навършиш два петъка служба и тогава умувай за заплатата!

 12. 8
  МЛАДШИ МАГИСТРАТ | нерегистриран
  10
  -4

  АЛО ВСС ВИЕ ОЩЕ ЛИ ПРОДЪЛЖАВАТЕ С БЕЗУМИЯТА - СИГА ВЕЧЕ !!! ГЛАСУВАХТЕ СТАНОВИЩЕ ЗА СЪДЕБНА ВАКАНЦИЯ - ОКАЗА СЕ ЧЕ ТАКОВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ НЯМА НАПРАВЕНО ОТ НИКОГО .СЕГА СТАНОВИЩЕ ЗА ПРОМЯНА В КОНСТИТУЦИЯТА НО ТАКОВА НЯМА ДА ИМА ЗАЩОТО ЛИПСВАТ 160 ДЕПУТАТСКИ ГЛАСА И ТОВА Е ПРЕДЕЛНО ЯСНО НА ВСИЧКИ ОСВЕН НА ВАС !!! ТОВА ЛИ В МОМЕНТА СА ПРОБЛЕМИТЕ НА СЪДЕБНАТА НИ СИСТЕМА ??? ЛЕЖИТЕ СИ ВКЪЩИ ПО ДИВАНИТЕ ВЗИМАТЕ ПО 8000.ЛВ НА КАЛПАК НА МЕСЕЦ И СЕ ЗАНИМАВАТЕ С НЕСВОЙСТВЕНИ И ИЗЛИШНИ ВЪПРОСИ, А ХОРАТА ПО МЕСТА ИЗНЕМОГВАТ ВСЕКИ ИЗМИНАЛ ДЕН ,РАЗБОЛЯВАТ СЕ НЕПРЕКЪСНАТО ,КАТО НЯКОИ ДОРИ УМИРАТ, А НА ВАС ИЗОБЩО НЕ ВИ ПУКА !!! КОГА НАЙ ПОСЛЕ ЩЕ СЕ ПРОИЗНЕСЕТЕ ПО ВЪПРОСА ЗА ЗАПЛАТИТЕ НА МАГИСТРАТИТЕ И СЛУЖИТЕЛИТЕ ИЛИ ТОВА ЗА ВАС НЕ Е ВАЖНО - ЗАСРАМЕТЕ СЕ ВЕЧЕ ЗАЩОТО НАС ОТДАВНА НИ Е СРАМ ОТ ВАС !!!

 13. 7
  Юлиан Вучков - Само на мен ли ми прави впечатление | нерегистриран
  4
  -4

  ГЛЕДАМ И НЕ ВЯРВАМ НА УШИТЕ СИ:
  1.Атанаска Дишева и Олга Керелска подкрепиха ГЕРБ.
  2. И двете извънредни проверки - на Министерство на енергетиката и на Комисията за енергийно и водно регулиране, показват, че "Топлофикация София" не е нарушила закона и нормативните изисквания. Това съобщава пресслужбата на общинското дружество след като днес е получило резултатите от проверката на енергийния регулатор.
  Ми, то не е за вярване .

 14. 6
  Обида и заплаха за всеки | нерегистриран
  8
  -9

  Те са близки до шефа на ВКС Лозан Панов - скандалната съдийка Атанаска Дишева до Олга Керелска, боклук до боклука, идиот до идиота, мила моя майно льо. Атанаска Дишева е един от четиримата членове на Висшия съдебен съвет, който гласува „Против“ кандидатурата на Иван Гешев. Атанаска Дишева: Исканията на Съюза на съдиите за освобождаване на Гешев са обосновани. Предложението за издигане на Атанаска Дишева за член на ВСС е подписано от проваления протестър-министър Христо Иванов и сектата му "Дай България". Харесвате ли Олга Керелска? Обструкция на Олга Керелска. Олга Керелска през 1990 г. е назначена за съдия в Районен съд - Кюстендил, а четири години по-късно - в окръжния съд в града. Задържа се там само година, защото през 1995 г. е преназначена в Софийския градски съд. От 2001 до 2010 г. е съдия в Софийския апелативен съд, после - съдия в гражданската колегия на ВКС.

 15. 5
  Йордан | нерегистриран
  13
  -9

  Явно от ГЕРБ са обещали на Дишева да живее под наем без да си плаща наема

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.