Атанаска Дишева поиска напълно да се изтрие от историята кой магистрат в коя съсловна организация е членувал

Атанаска Дишева поиска напълно да се изтрие от историята кой магистрат в коя съсловна организация е членувал
Атанаска Дишева, снимка:БГНЕС

Как да бъде направено така, че тотално да бъде отнет публичният достъп до това кои магистрати в кои съсловни организации членуват, обсъди Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Идеята за това е на Комисията по професионална етика към Колегията, чийто председател е Олга Керелска. В началото на разглеждането на точката Керелска се позова на промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), от който през януари т.г. по лично предложение на бившия правосъден министър Данаил Кирилов отпадна задължението на магистратите да декларират членството си в съсловни организации по чл. 195а. Промяната в съдебния закон бе приета под сериозен натиск от страна на Съюза на съдиите в България (ССБ), който от няколко години насам упорито се опитва да прикрие кои са нейните членове, извън изрично упоменатите в ръководството. Вероятно тази инициатива се базира на факта, че от години в съсловната организация се вписват все по-малко съдии, като голям процент от тях от своя страна я напускат заради политическите пристрастия и откровено непоследователните позиции, които тя заема по реалните проблеми на съда за сметка на отявлените политически декларации, изказвания и дейности. В крайна сметка, след дълго лобиране за подобна законодателна промяна, тя в крайна сметка бе прокарана успешно в ЗСВ.

Така в закона остана записано единствено, че: „Всеки съдия, прокурор и следовател, членовете на Висшия съдебен съвет, главният инспектор и инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет в едномесечен срок от встъпване в длъжност подават пред съответната колегия на Висшия съдебен съвет декларация за всички свои дейности и членства в организации, включително тайни и/или неформални организации и общества, юридически лица с нестопанска цел и в граждански дружества или обединения по образец, утвърден от Висшия съдебен съвет. При промяна се подава декларация за коригиране на декларираните обстоятелства в едномесечен срок от настъпването на промяната“.

На последното си заседание Етичната комисия към Съдийската колегия пък е обсъдила, че ще бъдат изготвени нови декларации, в които вече няма да фигурира графа за членството на магистратите в съсловни организации, и в крайна сметка е предложила всеки съдия, прокурор и следовател да подаде нова декларация в съответствие с новия образец.

Въпреки че на пръв поглед по въпроса не изглеждаше да има спорове, Атанаска Дишева стигна до радикалното предложение напълно да бъде заличено от историята кои магистрати в кои съсловни организации са членували изобщо, като идеята й бе самият ВСС да „поправи“ декларациите на магистратите, като заличи обстоятелството, което вече не е в съответствие със ЗСВ. Това обаче освен нелогично се оказа и незаконно, тъй като никой друг освен подалият декларацията не може да нанася корекции в нея.

Ние имаме правомощие да променим тези регистри по 195а и предлагам просто да заличим тези обстоятелства за членството в организации от публичните регистри“, изказа се Атанаска Дишева.

Последваха няколко припомняния от страна на колегите й, че това няма как да се случи и опитът й за пореден път да обслужи нечии интереси, извън тези на самите магистрати, реално ще остане без успех.

„Информацията трябва да е достъпна и видима във всеки един момент. Ние не можем да заличим обстоятелства в декларация на дадено лице вместо него“, обясни Боян Магдалинчев.

„Ние няма как да коригираме и да се намесим в съдържанието на декларациите. Ето защо решихме, че е по-добре колегите да подадат нови декларации, които вече да са в съответствие с промените в закона, тъй като не можем да променяме декларации, подадени от самите магистрати“,  присъедини се и Цветинка Пашкунова, която също е член на Етичната комисия.

Дори обичайната съмишленичка на Дишева - Олга Керелска – й обясни, че подобно предложение е безумие и не би могло на практика да се случи, въпреки ясните цели на подобно искане.

В крайна сметка, без да обръщат особено внимание на екзотичното предложение на Дишева, членовете на Съдийската колегия приеха, че ще бъдат изготвени нови образци на декларации за несъвместимост, в които няма да фигурира графа за членство в съсловни организации, които магистратите ще трябва наново да попълнят и да подадат до 31 декември.

Още по темата

80-тата годишнина на Съдебната палата в Русе ще бъде тържествено отбелязана

Предишна новина

Маските отново ще са задължителни на открито

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  Адвокат Дишев от сектата "Дай България" | нерегистриран
  12
  -5

  Атанаска Дишева със 7 бона заплата и Генади Дишев живееха като крайно нуждаещи се на ул. “Фредерик Жолио Кюри ”в един от трите дипломатически блока, на метри от метростанцията и в непосредствена близост до Борисовата градина -Атанаска Дишева е герой в апартамент гейт след разкритията, че семейството й е закупувало недвижимости и е трупало лихви от банкови влогове, докато в същото време е ползвало просторен ведомствен апартамент от 173 кв. м. в тузарския столичен квартал „Изток“ срещу месечен наем от 80 стотинки за квадратен метър! Дишеви и придобитите от тях в последните две петилетки недвижимости, са красноречив пример за погазване на всякакви морални и етични норми. Само от плащане на наем по 80 стотинки за квадратен метър семейството юристи са си “спестили” близо четвърт милион лева.

 2. 7
  | нерегистриран
  10
  -2
  До коментар #4 от "Просташки: "Екзотичното предложение на ..." | нерегистриран":
  Защо и кое го прави екзотично? Заради мнението на автора на тази гнусотия ли? Защо тук само се внушава и се поставят етикети? Отразявайте, не давайте акъл, какъвто не притежавате, моля. Хубаво е да знаем колко прокурори чрез подставени лица имат имоти в екзотични острови. Това вече ще дефинира понятието. Какво стана с екзотичния наем на финансовия Влади? Или с екзотичните стимки на милиони в чекмедже? Или с екзотичните сделки на синдиците на КТБ?

  А какво стана с недекларираните имоти в чужбина, за които Цацаров беше съобщил? Гешев, къде си?

 3. 6
  | нерегистриран
  21
  0

  А на какво правно основание ще трябва всички да подават нови декларации?!?
  Декларации се подават при встъпване в длъжност и при промяна на обстоятелствата.
  Сиреч решението на ВСС е на 100% незаконно, защото няма разпоредба изискваща да бъдат подадени нови декларации при липса на нови обстоятелства.
  Евентуално тези, дето са декларирали че членуват в съсловни организации може да им се позвали да подадат нова декларация. Но тези дето не членуват нямат промяна, та да трябва да подават нова декларация.
  Не че законът е дал право на ВСС да замразява заплати де! Та сефте беззаконие и произвол в българската съдебна система!

 4. 5
  | нерегистриран
  12
  -4
  До коментар #1 от "Защо | нерегистриран":
  Защо ма Атанаске, за да не се знае с кого мишкувате ли.

  Защото това следва от закона, както се заличават другите данни, чието оповестяване не е необходимо. Откъде накъде ще трябва нови декларации да подаваме?!?

 5. 4
  Просташки: "Екзотичното предложение на ..." | нерегистриран
  16
  -12

  Защо и кое го прави екзотично? Заради мнението на автора на тази гнусотия ли? Защо тук само се внушава и се поставят етикети? Отразявайте, не давайте акъл, какъвто не притежавате, моля. Хубаво е да знаем колко прокурори чрез подставени лица имат имоти в екзотични острови. Това вече ще дефинира понятието. Какво стана с екзотичния наем на финансовия Влади? Или с екзотичните стимки на милиони в чекмедже? Или с екзотичните сделки на синдиците на КТБ?

 6. 3
  | нерегистриран
  13
  -8

  Сектата трябва да е на тъмно.

 7. 2
  | нерегистриран
  10
  -11

  Голяма красавица!

 8. 1
  Защо | нерегистриран
  23
  -12

  Защо ма Атанаске, за да не се знае с кого мишкувате ли.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.