Атанаска Дишева се притесни да не остане непоканена за среща с Венецианската комисия

Атанаска Дишева се притесни да не остане непоканена за среща с Венецианската комисия
Атанаска Дишева, член на ВСС

Седем от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще се срещнат с представители на Европейската комисия за демокрация чрез право, известна като Венецианската комисия, за да обсъдят идеите на Министерството на правосъдието за изменения в Наказателно-процесуални кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), свързани с търсенето на наказателна отговорност на "тримата големи" в съдебната власт. Това стана ясно по време на извънредното заседание на Пленума на кадровия орган, на което освен спешното обсъждане на бюджета на съдебната власт за 2020 г., като допълнителна точка бе включено и приемането на решения по поканата от правосъдното ведомство за излъчване на представители в срещата с Венецианската комисия, която ще се проведе на 7 ноември.

По традиция, когато членове на кадровия орган са поканени да участват в срещи с представители на различни европейски и международни институции и органи, процедурата е имената на участниците да бъдат предлагани от техни колеги, след което да бъдат гласувани от останалата част от кадровиците. В случая обаче членът на ВСС Атанаска Дишева се оказа доста притеснена да не остане извън "класацията" и вместо да изчака името й да бъде предложено от колегите й за участие в срещата, тя се самопредложи, при това мигновено след като представляващият Боян Магдалинчев докладва точката.

"Предлагам себе си за участие в срещата, тъй като участвах във всички срещи при министъра на правосъдието при първоначалното обсъждане на законопроектите", мотивира самопоканването си Дишева.

Чуха се и други предложения. Гергана Мутафова предложи Боян Магдалинчев да вземе участие, тъй като е представляващ ВСС, както и Даниела Марчева и Даниела Машева. Магдалинчев пък обърна внимание, че в случая става дума за обсъждането на наказателна материя, в което е добре да вземат участие специалисти по наказателно право, каквито безспорно са Вероника Имова и Севдалин Мавров. Предложен за участие бе и Евгени Диков от Прокурорската колегия. Разсейването на кадровиците от самопоканата на Дишева очевидно не й допадна и тя отново опита да привлече вниманието върху себе си.

Драгомир Кояджиков поиска да се пристъпи към гласуване и да се излъчат общо петима членове на ВСС, след като има повече желаещи да се срещнат с представителите на Венецианската комисия. "Нека да излъчим пет човека, достатъчно ще сме представени. Да спрем с цирковете", призова Кояджиков.

Опитите на членовете на ВСС да пристъпят към гласуване обаче отново предизвикаха Дишева и тя пак взе думата, като обвини колегите си, че смятат да я изключат от колектива, който ще разговаря с европейските представители. "Ние не сме обсъждали изобщо въпроса какво е становището на Пленума по предложенията за изменения на НПК. Виждам, че се прави опит да се редуцира участието на членове на ВСС. Каква позиция ще се изрази на срещата? Не е ли по-добре да се разберем каква ще е позицията на колективния орган? Виждам каква е тенденцията - да отидат членове на съвета, които мислят по един и същи начин за сметка на други", заяви развълнувано Дишева.

Боян Магдалинчев реагира и посочи, че в случая не става дума за становище на Пленума, а за участие в среща и за разговор, който е по покана на Министерството на правосъдието във връзка с отправени оттам въпроси до Венецианската комисия. Представляващият посочи още, че е предвидено срещата да продължи не повече от час и половина. "Колегите са тук не по наша покана, а на този, който е изготвил проекта. Аз не знам те какво искат от нас, за да изразим общо становище. Това е среща – официална позиция ще има Пленумът, когато дойде време за това, като мине през Правна комисия, има си процедура", коментира още Магдалинчев.

"Тъй като г-жа Дишева обвини всички нас в сговор и тъй като има предложение на г-н Кояджиков за пет човека, аз предлагам да бъдат седем и всички предложени да се включат", каза Пламена Цветанкова в опит да потуши изкуствено създаденото напрежение. И Гергана Мутафова се намеси, но предложи само Боян Магдалинчев да присъства, след като очевидно някой има проблем с останалите излъчени имена.

"Моето персонално участие ли ви притеснява колеги", съвсем се обиди накрая Дишева, макар че разговорът отново беше далеч от личността й. В резултат - не последва коментар.

На финала Даниела Машева също настоя всички предложени и самопредложили се да участват в срещата. Пленумът единодушно одобри това, вследствие на което в разговорите с Венецианската комисия ще се включат Даниела Марчева, Вероника Имова, Даниела Машева, Евгени Диков, Боян Магдалинчев, Атанаска Дишева и Севдалин Мавров.

Още по темата

Финансовото министерство орязва парите на ВСС за щатове, увеличение на рангове и ремонти

Предишна новина

АССГ търси трима съдии

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 9
  Копърков | нерегистриран
  3
  -6

  Нахвърляте се върху членовете на ВСС, които са малцинство и от които реално нищо не зависи, вместо да потърсите сметка на мнозинството, което вече открито се гаври с магистратите?! Глупави хора...

 2. 6
  | нерегистриран
  9
  -5

  Аз се срамувам, че наемателката Дишева ще ме представлява пред Венецианската комисия

 3. 5
  | нерегистриран
  11
  -4
  До коментар #4 от " | нерегистриран":
  Много е "справедлива", когато става въпрос за другите !

  Най-беше справедлива, когато зет й и осигури кариера - разбира се без конкурс, във ВАС !

  Типично по български, най е справедливо, когато се помага на мен, а за останалите - ще има да чакат, буквално и преносно .

  Та така, Успех в живота, Атанаске, и всички останали лиц...по !  Ахаааа, а зет й е военен съдия, което показва защо принципната Дишева винаги гласува в полза на военните съдилища. Е, браво!

 4. 4
  | нерегистриран
  22
  -6

  Много е "справедлива", когато става въпрос за другите !

  Най-беше справедлива, когато зет й и осигури кариера - разбира се без конкурс, във ВАС !

  Типично по български, най е справедливо, когато се помага на мен, а за останалите - ще има да чакат, буквално и преносно .

  Та така, Успех в живота, Атанаске, и всички останали лиц...по !

 5. 3
  | нерегистриран
  27
  -8

  “Достойна” е тя. Разбира ги нещата. Особено ведомствените жилища.

 6. 2
  Хубаво е справедливи съдии да участват | нерегистриран
  9
  -21

  Дишева е справедлив съдия

 7. 1
  | нерегистриран
  29
  -6

  Наска ще разкаже опита си от експеримента:” Наеми евтино ведомствено жилище,за да спестиш за покупка на друг имот”

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.