Атанаска Дишева трябва да напусне ведомствения апартамент до 1 година

Атанаска Дишева трябва да напусне ведомствения апартамент до 1 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) измени голяма част от правилата за отдаване под наем на ведомствени жилища на магистрати и съдебни служители.

Най-значителното сред измененията е това, че досегашният 10-годишен срок на договорите за отдаване под наем, който след изтичането му ставаше безсрочен, вече ще е 5-годишен, с възможност за предоговаряне. Не се допуска удължаването на договора, изключение се допуска при влошаване на финансовото състояние или здравословното състояние.

"Смятаме, че 5 години е достатъчно време, за да прецени един магистрат дали ще остане в населеното място, в което е бил изпратен. Върховните нива нямат нужда от такива бонуси и привилегии", категоричен бе Боян Новански, който подробно представи предложенията на Комисията "Управление на собствеността" към Съвета за изменения в правилата.

Казусът с ведомствените жилища и наложилите се изменения в правилата за отдаването им под наем влезе в дневния ред на съдебните кадровици по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров и на председателя на Върховния администратвен съд (ВАС) Георги Чолаков, след разкритията на вестник "Труд", че семейството на Атанаска Дишева, настоящ член на Висшия съдебен съвет и доскорошен съдия от Върховния административен съд, е закупувало недвижимости и е трупало лихви от банкови влогове, докато е ползвало просторен ведомствен апартамент от 173 кв. м. в столичния квартал "Изток" срещу месечен наем между 138 и 202 лв., е на път да бъде преодолян. От публикацията на "Труд" стана ясно, че Дишева и семейството й ползват ведомственото жилище над 11 години.

С приемането на новите правила, обаче, ще се наложи съдебният кадровик и семейството й да напуснат просторния апартамент, тъй като 10-годишният договор, който тя е сключила, е изтекъл. За да се изнесе от жилището Дишева ще разполага с 1-годишен срок, който представлява гласуваното днес от съдебните кадровици предизвестие за т.нар. "заварени случаи" - онези, чиито договори са изтекли, но са продължили да ползват апартаментите.

"Да не задържаме жилища по 10-15 години, само защото става дума за конкретни магистрати, да осигурим що-годе равен старт. Предлагаме категорично премахване на специализирания фонд на ВСС, създаване на специално действащи жилищни комисии към ВСС и към органите на съдебната власт поотделно, както и промени в условията за кандидатстване", поясни Новански.

Сред одобрените днес от Пленума на Съвета изменения са изискванията кандидатите за ведомствено жилище да не са закупували или прехвърляли жилище, вила, таванско помещение, ателие или хотел, през последните 5 години и да не са ползвали ведомствено жилище в едно и също населено място през последните 5 години.  

"Идеята е колкото може повече ведомствени жилища да се предоставят на магистрати от по-ниските нива, които са по-нуждаещи се", подчерта Новански.

Увеличават се и цените на наемите, които ще се изчисляват по специфична формула, различна за съдебните служители и за магистратите и експертите.

Ако в рамките на една година по време на действието на договора магистрат или съдебен служител е закупил движими вещи над 10 000 лв., в това число произведения на изкуството, или е резервирал скъпа почивка, то той ще трябва да освободи жилището.

"Ако искат и самолети да си купуват, но да не се ползва евтино ведомствено жилище", заяви Новански.

По думите му се оказа още, че 15 върховни магистрати от 61 ползват ведомствени жилища, както и, че нито едно жилище не е заето от магистрати от Софийски районен съд, Софийски градски съд, Софийски окръжен съд, Софийски апелативен съд и Софийска градска прокуратура.

Над 10 години ведомствени жилища ползват 8 върховни магистрати, посочи още Новански.

За първи път публично по темата думата взе и Атанаска Дишева, която заяви, че въпреки така създалата се ситуация, не намира повод да се отведе от гласуването по точката, тъй като участието й в дебата е нейно право.

"Известно на всички е защо се стигна до промяна на правилата – това бяха публикации в медии по повод ползваното от мен жилище. Целта беше да бъда публично обругавана, унижавана и тормозена. Приемете, че тези цели са изпълнени. И затова се опитайте да се абстрахирате от това ми качество, като ползвател на ведомствено жилище. Твърдя, че през цялата си дейност като съдия и като член на ВСС не съм взимала пристрастно решение и не съм правила пристрастно изказване", обяви Дишева и продължи:

"Поставянето на идеята, че ведомствените жилища представляват социално подпомагане е принципно неправилна. Предоставянето на ведомствени жилища не е такова, то цели да обслужи интересите на съответното ведомство. Такива жилища се ползват и от депутати, министри, служители в министерства, през период от време, в който се надвишава 10-годишният срок", завърши словото си съдебният кадровик и се впусна в представяне на предварително подготвени от нея обструкции и допълнителни предложения по проекта на нови правила за отдаване на ведомствени жилища. Повечето от тях не бяха подкрепени.

В края на над 4-часовия дебат новите правила, заедно с преходните и заключителните разпоредби към тях, бяха одобрени със 17 на 2 гласа "против".

Освен промени в срока и условията за кандидатстване за ведомствено жилище, с приетите изменения представляващият Висшия съдебен съвет е упълномощен да сключва и прекратява договорите за отдаване, вместо съответните административни ръководители.

Договорът се прекратява също така, при промяна на местоработата на ползвателя.

В дебата възникна и неизбежният въпрос как стоят нещата с вече сключените договори. Кадровиците се обединиха, че онези ползватели на ведомствено жилище, които имат до 10-годишен договор, но той още не е изтекъл, ще бъдат приканени да го предоговорят за още 5 години, но ако те откажат, няма да бъдат задължени да напуснат апартамента.

Същото се отнася и по отношение на новите цени на наемите. До изтичане на 10-годишните договори цените остават по старите правила, освен ако няма съгласие и от двете страни за предоговаряне.

Правилата влизат в сила от днес.

Още по темата

Десислава Иванчева остава в ареста

Предишна новина

Турска актриса разследвана заради публикация в интернет против смъртното наказание

Следваща новина

Коментари

19 Коментара

 1. 20
  ? | нерегистриран
  7
  -1
  До коментар #19 от "нерегистриран | нерегистриран":
  Не само съдии,но и прокурори закупуваха за без пари ведомствени жилища,като преди това със средства на съдебната система им правиха луксозни ремонти.За сведение на коментатора,правилния термин е "ан гро",което на френски език значи "на едро" - употребата на термина "на ангро" говори за ниска култура-като не познаваш значението на една чуждица,не я използвай...  Интересно защо ли тези с високата френска култура не говорят конкретно с факти и имена - кои точно съдии и кои точно прокурори "закупуваха за без пари ведомствени жилища,като преди това със средства на съдебната система им правиха луксозни ремонти", а толкова прецизно показват изтънчени познания на френския език?

 2. 19
  нерегистриран | нерегистриран
  10
  -4
  До коментар #15 от "? | нерегистриран":


  И кои са тези "куп съдии" изпонакупили ведомствени жилища на ангро? С имена конкретно може ли или ще хвърляме пак кал върху всички, за да замажем мръсотийките на нашите?

  Не само съдии,но и прокурори закупуваха за без пари ведомствени жилища,като преди това със средства на съдебната система им правиха луксозни ремонти.За сведение на коментатора,правилния термин е "ан гро",което на френски език значи "на едро" - употребата на термина "на ангро" говори за ниска култура-като не познаваш значението на една чуждица,не я използвай...

 3. 18
  нерегистриран | нерегистриран
  4
  -2
  До коментар #15 от "? | нерегистриран":


  И кои са тези "куп съдии" изпонакупили ведомствени жилища на ангро? С имена конкретно може ли или ще хвърляме пак кал върху всички, за да замажем мръсотийките на нашите?

  Не само съдии,но и прокурори закупуваха за без пари ведомствени жилища,като преди това със средства на съдебната система им правиха луксозни ремонти.За сведение на коментатора,правилния термин е "ан гро",което на френски език значи "на едро" - употребата на термина "на ангро" говори за ниска култура-като не познаваш значението на една чуждица,не я използвай...

 4. 17
  ********* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 16
  хх | нерегистриран
  18
  -5

  Колеги, не пропускайте и една друга моралискта-Галя Георгиева. Тя продаде жилище в София и също ползва ведомствено на ВСС за 60 лв. наем.Ама то видиш ли било СИО и тя била във фактическа раздяла със съпруга си.

 6. 15
  ? | нерегистриран
  14
  -2
  До коментар #11 от "Наглост навред | нерегистриран":
  А истината е,че от двете нагли дами Дишева поне е добър юрист. Иначе отдавана тр да,се отмени правото на закупуване,особено па на тея цени. Куп съдии от ВАС и ВКС закупиха по 200м2 за нема и 50 000лв,което си е чиста държавна кражба.  И кои са тези "куп съдии" изпонакупили ведомствени жилища на ангро? С имена конкретно може ли или ще хвърляме пак кал върху всички, за да замажем мръсотийките на нашите?

 7. 14
  | нерегистриран
  26
  -5

  ССБ-ее-йци масово и по овчи тертип гласуваха за Дишева миналата година. Такъв е моралът им!

 8. 13
  Дишева, Дилева | нерегистриран
  29
  -7

  Едно да се правиш на моралистка, съвсем друго е да си етична и морална. Всъщност преоблякъл се Илия и пак с тия. Достойното поведение в този случай изисква отговор от самата Дишева, а след това да напусне органа сама. Без да е необходимо да бъде изтрита а. Защото случая с незаконното ползване на жилището ще я съпътства до края и моралните оценки, които ще дава на колеги, ще са смешни-не може да оценява морала на друг, при положение, че ти самият не го притежаваш. Така, че Дишева имаш един, единствен ход-да напуснеш ВСС.

  Оправданията, че си обект на негативна кампания не се приемат-те само задълбочават кризата.

 9. 12
  | нерегистриран
  29
  -8

  Добрия юрист не жонглира с правни термини, а пък съдията още повече е длъжен да прилага закона така че да звучи правната логика и справедливостта. Поръчковите решения на Дишева и ред други правни жонгльори в никакво времие може да се нарече добър юрист, добър юридически жонгльори,да, но нищо повече

 10. 11
  Наглост навред | нерегистриран
  22
  -6
  До коментар #6 от "Казус | нерегистриран":
  Елка Атанасова ползвала 5 години квартира, плащане от ВСС, което после за купила. Всъщност тя си е живяла в собствено жилище, за което й са плащали

  А истината е,че от двете нагли дами Дишева поне е добър юрист. Иначе отдавана тр да,се отмени правото на закупуване,особено па на тея цени. Куп съдии от ВАС и ВКС закупиха по 200м2 за нема и 50 000лв,което си е чиста държавна кражба.

 11. 10
  | нерегистриран
  29
  -3

  А Каролина Неделчева как си реши жилищния проблем в София, се питам !?!

  Братята масони на покойния съпруг ли ѝ купиха жилище в центъра на столицата или ВСС плаща ?

 12. 9
  До Калин Калпакчиев | нерегистриран
  28
  -7

  Ееех, Калинееее, сега не знаете на кого да дадете транш да не пишат за скандалната Дишева

 13. 8
  Калин Калпакчиев | нерегистриран
  9
  -12

  Колеги, трябва категорично да се противопоставим на тези гнусни писания. От ССБ обмисляме пакет законодателни промени за да е ясна собствеността на медиите.

 14. 6
  Казус | нерегистриран
  20
  -3

  Елка Атанасова ползвала 5 години квартира, плащане от ВСС, което после за купила. Всъщност тя си е живяла в собствено жилище, за което й са плащали

 15. 5
  Кака Сийка | нерегистриран
  37
  -11

  Тази персона не може да бъде член на ВСС! И то представител на съдийската квота! Направо не е за вярване. Какво чакат още останалите членове, защо не я "уволнят" за нарушение на Етичния кодекс?! Днес тя си направи харакири с това изказване. Защото не може да си морален в ситуация, в която не само си нарушил етични правила, а и правни норми /ползва без право 9 месеца ведомствен на ВАС апартамент без да е съдия/, а да се нахвърляш върху тези, които се опитват да въведат елементарна справедливост.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.