Атентаторът Далел се оплакал, че в България не е лекуван


Мохамад Далел, атентаторът от Ансбах, който в неделя вечер се взриви и рани 15 души на музикален фестивал, пристигнал в Германия от България и поискал убежище, като в молбата си заявил:

"Не искам повече да насочвам оръжие срещу хора", пише в. "Билд", позовавайки се на конфиденциална информация от разследването.

Сега в Германия проучват документите, с които той е поискал убежище, тъй като има съмнения, че те са фалшиви и той е бил изпратен с мисия от джихадистите в Сирия.

По-специално следователите анализират саморъчно написаните от него показания за неговия живот, съдба, митарства като бежанец, предадени на имиграционните власти в Циндорф, Бавария, където е бил разпитван в продължение на няколко часа на 24 август 2014 г.

Далел разказал, че е от Алепо,

от квартал Ансар ал-Шарки, който е известен с това, че е контролиран от бунтовниците, подкрепяни от западната коалиция начело със САЩ и сражаващи се срещу президента Башар Асад.

След като завършил гимназия учил една година право, като едновременно с това работел във фабриката за сапун, собственост на баща му.

Къщата им била разрушена от ракета, той бил тежко ранен и баща му уредил да бъде транспортиран и лекуван в Турция. След като оздравял се върнал отново в Сирия, след това се опитал да емигрира в Европа, но не успял.

От този момент разказите му стават противоречиви, като

твърди ту, че бил арестуван от проправителствените сили, ту - че бил в плен на "Ал-Кайда"

Причината била, че публикувал в интернет видеозаписи с антиправителствени демонстрации.

На въпроса защо искал да емигрира, той казал: "Страхувах се за живота си. Страхувам се от смъртта, страх ме е и от униженията, на които ме подлагаха. Не исках да насочвам оръжие срещу хора. Страх ме е да се върна отново в Сирия, защото може да ме принудят да стана убиец".

Освен това Далел казал, че няма защо да се връща в Сирия, защото там няма никого -

съпругата и децата му са убити

и той не иска да се връща към този трагичен момент от живота си. От 2012 г. не знае нищо за съдбата на баща си Юсеф (70) и майка си Камилия (62). Близки му казали, че са били арестувани от режима на Асад, защото участвали в демонстрация срещу правителството, но не се знае, дали това е вярно и дали изобщо са живи. На следователите им направило впечатление, че той постоянно се хвалел, че прякорът му е "Рамбо".

Според показанията му, той е напуснал Алепо на 16 юли 2013 г. и пътувал с такси до Турция, където

се свързал с каналджии, на които платил, за да го прехвърлят в България

Прекосил българската граница през септември същата година и подал заявление за убежище. Заради нелегално преминаване на границата е арестуван и транспортиран до София, след което е бил изпратен в лагер в Любимец. Докато бил в плен в България не е бил подлаган на медицински преглед, не е бил лекуван, макар че е ранен и имал осколки в тялото си. След като го пускат и живял осем месеца в стара изоставена и порутена сграда.

На 17 април 2014 напуска България с полет от София до Виена,

като носел само един куфар. След като пристига, австрийските власти конфискували документите му, тъй като имали подозрение, че са фалшиви. На 20 април поискал убежище в Австрия, но не дочакал отговора и на 5 юли заедно с други бежанци използвали отново транспорт на каналджии, за да заминат за Мюнхен.

След като подал заявление за бежански статут и разрешение за пребиваване той получил отказ на 2 декември 2014 г., тъй като германските власти засекли, че той вече е подавал такива документи в България и Австрия и според действащите наредби трябва да се върне там, където е подал първото заявление.

Но преди това на 13 ноември прокуратурата в Нюрнберг се самосезира по неговия казус и изпраща решение до Федералната служба по миграцията, че той

не може да бъде екстрадиран, защото има наранявания в коляното

и трябва да бъде лекуван. Прокуратурата се позовава на медицинското заключение на хирург от Ансбах и поради това той не е екстрадиран, а оставен за лечение.

За оставането му се застъпва и депутата от Партията на левицата Харалд Вайнберг, който се заел със случая и обещал да му уреди лечение. На въпрос на в. "Билд", дали не съжалява за своето застъпничество за сириеца - атентатор, Вайнберг отговаря: "След всичко онова, което научих тогава, днес бих взел същото решение".

Междувременно сириецът обжалва решението за екстрадиране пред Конституционния съд. Но

на 18 февруари 2015 г. Федералната служба за миграция и бежанците (BAMF) разпорежда той да бъде върнат в България

Причината е, че сириецът е правил два опита за самоубийство. На 20 февруари това разпореждане е отменено, а на 25 февруари миграционните власти отново го подновяват.

На 13 юли на Мохамад Далел му е връчено окончателно решение, че той ще бъде екстрадиран в рамките на 30 дни, които текат от деня на връчването на разпореждането.

Тогава той казал на своите съседи в общежитието:

"Това няма да стане и аз ще предприема нещо по въпроса",

а също щял да покаже, че неслучайно прякорът му е "Рамбо".

Обитател на приюта за бежанци, в който е живеел нападателят, каза, че понякога е пиел кафе с него и са говорили за религия. Мохамад му бил казал, че "Ислямска държава" не е типичен пример за исляма и винаги твърдял, че не харесва групировката.

"Но мисля, че имаше проблеми, защото

често лъжеше без причина и разбрах, че иска да е център на внимание,

нуждаеше се от внимание", казва Алиреза Ходадади пред АП.

Нищо обезпокояващо не показали интервютата с Мохамед, проведени от експертите тук, в центъра за бежанци в Овча купел

"Познах го по снимката. Беше абсолютно уравновесен човек. Не е имало никакви проблеми с него", разказа Елеонора Йорданова от Регистрационно-приемателния център в София за NOVA.

Това показва и досието му в центъра. Сириецът пристигнал у нас в края на 2013 г. и поискал международна закрила. Бил вдовец, но не е ясно как точно е влязъл в страната. Докато получи статут, в продължение на 3 месеца, атентаторът е живял в някоя от стаите в центъра в "Овча купел". През това време е имал право да се движи спокойно и да излиза необезпокоявано.

Кой чужденец какъв статут ще получи решават експертите в центъра. С помощта на преводачи те установяват самоличността им, пътят им до страната ни, както и начина им на живот, образованието и семейното им положение.

"Всяко едно интервю се прави за отказ. Това е с цел да се събере максимум информация, защото се пише по-трудно отказ, отколкото един статут", обясни Елеонора Йорданова, от Регистрационно-приемателния център в София.

По време на интервютата се следи всеки жест, детайл и дори особеностите на диалекта. За да се състави и пълен психологически профил. А при най-малък проблем – се сигнализират психолози и органите на реда. След интервюто на Мохамед станало ясно, че не отговаря на критерии за бежанец. Затова получил хуманитарен статут.

Вижте още във видеото:

В понеделник главният секретар на МВР комисар Георги Костов и председателят на държавната агенция за бежанците Петя Първанова уточниха, че Далел е пребивавал в България от края на 2013 г. до средата на 2014 г.

Сириецът е бил разпознат, благодарение на банката с пръстови отпечатъци "Eurodac", в която се съхраняват данните за бежанци и мигранти от страни от третия свят, които търсят убежище в ЕС. Тези данни помагат на полицията и на властите да проследят пътя на всеки бежанец и да не бъде допуснато един и същи човек да се регистрира на много места и да търси убежище в различни страни.

Председателят на държавната агенция по бежанците Петя Първанова каза, че лицето е регистрирано есента 2013 г., подал е молба за закрила. Декември 2013 г. получава хуманитарен статут, който му дава право да се придвижва на територията на България и Европейския съюз.

През септември 2014 г. в агенцията се получава запитване от ФРГ, че такова лице при тях също е подало молба за закрила и те желаят по процедурата на Дъблинския регламент да го върнат обратно в страната. Ние обаче ги информираме, че лицето вече има предоставен статут и съответно вече не попада в категориите лица, които подлежат на връщане по регламента от Дъблин. След което няма постъпило друго запътване или кореспонденция в агенцията за бежанците, обясни Петя Първанова.

Вижте още от интервюто с Петя Първанова в "Здравей, България" тази сутрин:

Обвинен в корупция данъчен претендира за работното си място

Предишна новина

Осъдиха природозащитна организация от Шумен да плати на ухапан от куче

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    4уденко | нерегистриран
    1
    0

    „ДобреИнтегрираният“, „ШВЕЙЦАРСКИ“ футболист Джердан Шакири заяви, че ще играе за КОСОВО, ако му предложат ролята на КАПИТАН. # Какво ще стане ако му предложат от „отбора“ на ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА ролята на „ГЕНЕРАЛ“ ? # www.sportlive.bg

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.