Атентаторът от Брюксел е бил саморадикализирал се мароканец


Терористът, който се взриви на централната гара-Брюксел, е бил 36-годишният мароканец Усама Зариу. По данни на белгийски издания той е пребивавал в столичния квартал "Моленбек", прочут като свърталище на джихадисти. Прокуратурата съобщи, че жилището му вече е претърсено и засега няма данни нападението да има връзка с предишни подобни случаи в Белгия. Терористът не е имал съучастници на гарата. Той е бил самонает, имал е магазин за електронни устройства и е поправял техника. Имал е образование, не е бил свързан с терористи, не е лежал в затвора, не е бил следен от специалните служби.

Предполага се, че се е саморадикализирал без знанието на своите близки. Службите съобщиха, че терористът е пренасял и възнамерявал да взриви "голяма бомба", но се е провалил, вероятно защото е бил пълен аматьор. Нападателят е бил застрелян на място от военните с няколко изстрела. Терористът не е бил опасан с взривно устройство, както гласяха първите информации. Специалисти от областта на борбата с тероризма коментират, че той не е обичайният шахид, защото след задействането на взривното устройство в куфара, който е носил, е побягнал - т.е. не е искал да умре. В багажа му е открито вещество, използвано често за нанасяне на унищожителни удари, което не е избухнало, съобщи БТА.

Засега Белгия не променя равнището на готовност за нов атентат, която е в сила от март миналата година, когато 32-ма души загинаха, а повече от 300 бяха ранени при координирани атаки в метрото и на летището в белгийската столица. Белгийската федерална прокуратура съобщи, че разглежда взрива на гарата като терористичен акт. Разследването продължава, като се провярява дали има и други, съпричастни към организацията на нападението. Мъжът е успял да взриви малко взривно устройство край билетните каси, когато разбрал, че военен патрул го е забелязал и се приближил към него. Патрулът веднага открил огън. От новото съобщения става ясно, че атентаторът не е починал веднага, а малко по-късно от раните си. Други пострадали няма.

Анхел ди Мария осъден на година затвор за данъчни измами

Предишна новина

Мъж удари студентка в Истанбул, не одобрявал облеклото ѝ

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.