Аз съм лобист на българските граждани, лобирам за тях и техните права

Аз съм лобист на българските граждани, лобирам за тях и техните права

"Аз съм лобист на българските граждани, лобирам за тях и техните права". Това заяви за "Правен свят" зам.-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева по повод на приетата вчера от правителството промяна в Тарифата за таксите на частните съдебни изпълнители и острото становище по този повод на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ).  

На вчерашното си последно заседание Министерският съвет прие промяна в Тарифата, според която частните съдебни изпълнители няма да събират такса върху сумата, която длъжникът е погасил в срока за доброволно изпълнение. Веднага след това в Камарата на ЧСИ обяви, че "правителството прие лобистка промяна, с която блокира събираемостта на дълговете", тъй като тя представлява удар върху бързината и ефективността на изпълнителния процес.  Според КЧСИ тази промяна не е в интерес на гражданите, а в защита на монополни и корпоративни интереси.  

В отговор на този упрек, зам. министър Сабрие Сапунджиева, в чийто ресор влиза частното съдебно изпълнение, заяви пред "Правен свят" своята позиция по въпроса:   

"Обръщам се към Камарата на частните съдебни изпълнители и към колегите ЧСИ с очакване те да бъдат партньор на държавата в налагане на върховенството на закона.

Безспорно, реформата в частното съдебно изпълнение е една от най-добрите. ЧСИ имат своя принос в събирането на притезанията, в изпълнението на съдебните решения, по време на тежката икономическа криза, в която държавата и светът изпаднаха след 2008 г., но всичко трябва да се случва в рамките на закона.

Аз съм убедена, че в Камарата има добри юристи, те трябва да я превърнат в орган, който да регулира професията. Да си припомним думите на председателя на холандската камара, който каза, че в Холандия самата камара в рамките на една година затваря минимум 5 кантори. Без да се намесва министърът и министерството.

Убедена съм, че българската Камара на ЧСИ може да постигне това, т.е. да дисциплинира гилдията така, че тя да работи в интерес на гражданите и юридическите лица и в същото време да имаме една просперираща професия на ЧСИ. Но всичко да бъде в рамките на закона."

Още по темата

Прокурор Руси Алексиев стана съдия в СГС

Предишна новина

Двама тайни затворници на ЦРУ осъдиха Полша в Страсбург

Следваща новина

Коментари

35 Коментара

 1. 35
  страх | нерегистриран
  4
  0

  Уважаема г-жо Сапунджиева не виждатели в каква разруха се превръща Прокуратурата на РБ. Намаляват заплатите на служителите, унижават ги неприкъснато, живее се в прокуратурата откакто е г-н Цацаров зае този пост на главен покурор, но той не е виновен, довери се на невежи хора които ще му изядат главата, дадем им много власт, а има една пословица "наяла се въшка и начело излезла" и такива са тия на които той се довери и им даде много власт, те колят, бесят. Служителите живеят в непрестанен страх. Уволняват се хора, а после на място на един се назначават двама. Награждават се хора от ВСС без да са заслужили това и т.н., а хората които работят и са си дали живота за тази покуратура се потъпкват, унижават, намаляват им заплатите, убиват им желанието за работа. Прокуратурата пропада и се нуждае от спешни и разумни мерки за да не се срине имиджа и окончателно

 2. 34
  yutr | нерегистриран
  2
  -8

  Престанете да хулите жената. Много си е оправна.

  Какви не заместници не минаха през МП. Някаква ползаза Вас или народа.

  Така - щом народа е гласувал за ДПС,резонно е да има и министри, и заместници и съдии, ДСИ,ЧСИ, СВу прокурори, дознатели, следователи и т.н.

  Щем не щем това е положението, тези хора докато са тук и работят,милеят за държавата и не напускат РБ, имат пълните права за реализация.

 3. 33
  Сабрина | нерегистриран
  11
  -1

  Аз съм тъпа и нахална и не ми пука за българските граждани. Виж да назначавам ДПС аверчета на хубави постчета и да лобирам за тях и техните интереси е моята игра.

 4. 32
  Запознат | нерегистриран
  14
  -1

  Тази и нейната касичка трябва веднага да тръгнат към затвора,тя си знае идва видов ден. Има да отговаря за много безумия в правосъдието.

 5. 31
  | нерегистриран
  13
  0

  Колко плати Енерго Про на лобистката на гражданите?

 6. 30
  Аделина | нерегистриран
  12
  0

  В последния си ден да се занимава с този важен въпрос? Явно си е струвало да е закратко зам.мин. Като не плаща КЧСИ , нмерили са се други да я осигурят за старини.

 7. 29
  взискател | нерегистриран
  14
  0

  Как може зам.министър да звъни по телефона на ЧСИ и да му нарежда да не изпълнява срещу членове на ДПС.

 8. 28
  Сребрю | нерегистриран
  8
  -1

  А защо не махнат съдебните таски, тук 2 процента, там 4 процента и т.н. В колко държави няма такива такси - и после съда ще се издържа от нашите данъци, а съльо и пульо ще води искове.

  Ако го бяха променили така само за длъжника - физическо лице, да ѝ повярваме, ама кинтите идват от друга посока и лобизмът е натам.  ЧСИ-тата, които по принцип адмирираам, тъй като работата им не е лека, са една сбирщина, в която не могат да се гледат помежду си, камо ли да направят нещо заедно в интерес на принудителното изпълнение, сиреч и на себе си. И са тъпи парчета, тъй като с милионите които изкарват като съвкупност можеха да си осигурят безоблачно пребиваване в правния мир за десетилетия напред, но не им стига акъла как да го направят. Имат пари, ама немат пипе.

 9. 27
  Soncheto | нерегистриран
  8
  -1

  Така ще е КЧСИ като не се "отчита" където трябва!! Дадохме ви хляба в ръцете 2006 г., ала много заголемяхте нещо, затова и корав ще е за вас

 10. 26
  СС | нерегистриран
  7
  -1

  Вярваш ли си или страдаш от шизофрения?

 11. 25
  държавен служител | нерегистриран
  10
  -1

  До коментар [#23] от "ЗЧСИ да се промени досежно дисциплинарната отговорност":

  В кой свят живееш? Не виждаш ли, че няма да има изпълнение, а ти говориш за дисциплинарна отговорност. Кой ще работи без пари, за да има изпълнение, а от там и дисциплинарна отговорност. В бъдеще очаквам повече хора да спрат да плащат данъчните си задължения, тъй като докато ги осъдят, те ще завъртят 5 пъти парите си и когато попаднат пи ЧСИ, веднага ще платят без такса. Остава въпроса - За този период от съдебната битка, който продължава от 3 до 5 години, като няма приходи от данъци, кой ще плаща заплатите на министрите и народните представители. Тъй като половината народ е безработен, а другите няма да искат да плащат. По-добре помисли кой ще плаща социалните и пенсиите, а не размишлявай за дисциплинарна отговорност, тъй като няма да има на кого да я наложиш. 12. 24
  444 | нерегистриран
  11
  -1

  Ти ли ма, Сабрие, си лобист на българския народ ?!?

  Освен на конюнктурата, каквато си самата ти, и на чорбаджиите си, на никой не можеш да служиш, а за да лобираш и акъл се иска. Само с няколко "лачени" приказки не става, Сабрие! Обективно си се реализирала на ниво максимално и нямащо нищо общо със собствения ти минимум. Ти може и да си вярваш, но НЕ НАМ ! Добър ден да кажеш и се чувствам ангажирана да погледна къде е слънцето.

 13. 23
  ЗЧСИ да се промени досежно дисциплинарната отговорност | нерегистриран
  1
  -9

  ЗЧСИ следва да се промени, и не дисциплинарен състав на камарата да гледа дисциплинарните производтства, а дисциплинарните наказания да се налагат от Министъра на правосъдието. Смешна е законодателната недомислица въпросите за дисциплинарна отговорност да се гледат от организация за защита на съсловните интереси. Дисциплинарно наказващ орган следва да е министърът, а актовете му да подлежат на жалене-както и сега решенията на дисциплинарните състави и подлежат на жалене пред ВКС от дисциплинарно наказания.

  И ВТОРО-ГРАЖДАНИН ПОДАЛ ЖАЛБА, СИГНАЛ срещу чси-с искане за образуване на дисциплинарно производство ДА ИМА ПРАВО 1. ДА ЖАЛИ ПРЕД СЪД ОТКАЗЪТ ДА СЕ ОБРАЗУВА ДИСЦИПЛИНАРНО ПРОИЗВОДСТВО 2. ОТКАЗЪТ ЗА НАЛАГАНЕ НА ДИСЦИПЛИНАРНО НАКАЗАНИЕ. 3- вида на евентуално наложеното дисциплинарно наказаниие. Днес подалия жалба няма ама никакви права -нито да жали дисциплинарно наказание, ако не е достатъчно тежко-според подалия жалбата гражданин, няма право да жали отказът за налагане на дисциплинарно наказание от дисциплинарен състав на камОрата 3. няма право да жали отказът за образуванее на дисциплинарно производство

  Нека независимия арбитър-съдът реши-дали отказът да се гледа жалба на гражданин срещу ЧСИ и искане за дисциплинарно наказание е правилен или не. С елементарно законодателно изменение от 1 изречение да се запише,че гражданинът може да жали решенията на дисциплинария състав, както и отказите за образуване на дисциплинарно производство-без значение дали дисциплинарните наказания ще се налагат в бъдеще от Министъра, или както е сега от дисциплинарен състав на съсловната им организация.

 14. 22
  лобиране.........$ | нерегистриран
  5
  0

  А дано, ама на дали!

 15. 21
  666 | нерегистриран
  9
  0

  ако може, без ДПС в следващото правителство. и изобщо биз ДПС, ако може.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.