Иван Гешев, зам.-главен прокурор:

Аз съм несистемен играч*

Аз съм несистемен играч*
Иван Гешев, зам.-главен прокурор, издигнат от цялата Прокурорска колегия на ВСС за главен прокурор, снимка: БНТ

Защо се кандидатирате за главен прокурор? Преди няколко месеца тук разговаряхме с вас и казахте: "99% не, защото борбата ще бъде кална". Защо обаче употребихте единия процент? 
 
Ще ви отговоря по начина, по който отговорих и на Прокурорската колегия. Между другото, това беше първият въпрос, който те ми зададоха след като изразих съгласие. Номинацията от 11 членове на ВСС за мен означава огромно доверие. Доверие не толкова за мен персонално, колкото за труда на колегите, с които работим в последните години. И аз нямам право да излъжа това доверие и да отиде на вятъра трудът на много хора. Отделно, срещу това доверие седи отговорност. Аз не съм човек, който бяга нито от битки, нито от отговорност. 
 
Колко кално се очертава да бъде през следващите месеци? Най-вероятно няма да е точно състезание, защото единствената възможност да имате конкурент е, ако правосъдният министър издигне такъв. Историята не познава такъв случай. 
 
Вижте, това дали има един или повече кандидати не изключва по никакъв начин дали ще има състезание. Доколкото виждам и г-жа Кьовеши е единствен кандидат – никой не е казал, че няма да има състезание. 
 
Колко кално ще бъде? 
 
Колко кално ще бъде ли? Когато казах, че ще е кално, имах предвид калта, която ще се изсипва и вече се изсипва върху всеки, който ще участва в това състезание и хората, от които ще зависи това нещо. А колко кално ще бъде – ще бъде кално такова, каквото всеки друг път и може би една идея повече, защото залогът тук е по-голям. Залогът е оцеляването на всякакви олигарси, мутри, кой ли още не, срещу които ние водим дела. 
 
Казахте, че ще бъдат купувани магистрати. Защо и кой ще ги купува? 
 
Това изказване беше извадено от контекста. Казах го след заседание по делото "КТБ", когато свидетелят разказва как в Париж Цветан Василев плаща 50 хил. евро на лобист за един потенциален, вероятен тогава кандидат за предишния избор за главен прокурор, задание, в което се разказа как Цветан Василев плаща на журналисти, магистрати, за да му подпомагат, да възпрепятстват разследването срещу него. Имах предвид точно това, че вероятно по същия начин и той едва ли ще пропусне да направи същото, и други лица ще се опитат да въздействат за събиране информация, за какво ли още не. 
 
Къде очаквате да ви ударят сега? 
 
Вижте, аз нямам никакви притеснения и не ме интересува. Няма от какво да се притеснявам, няма от какво да се срамувам. Аз съм един средностатистически български гражданин, нямам притеснения за нищо. 
 
А кои имотни сделки на своите близки ще се наложи да се обяснявате? 
 
Не мисля, че има такива. Аз разполагам с жилище, което е ипотекирано, в квартал "Волуяк" – елитен български квартал. Жена ми разполага с таван до Софийски централен затвор, а не в квартал "Изгрев" или в квартал "Изток". Нямам асансьор, който да ми стига до хола. Не разполагам с нищо повече от който и да е средностатистически, както казах, жител на София. 
 
А кой ще ви атакува? На кого сте му най-неудобен? 
 
Е, вижте, на всеки, който последните 3 години образувахме дела, задържахме, вкарахме в ареста лица, които бяха осъдени. На първо място това е политическият кръг и свързаните с него медии и олигарси, гравитиращи около подсъдимия Прокопиев. Това е най-сериозната сила с най-сериозен интерес да няма избор на лице извън от тези, които са предпочитани от него и от кръга, който го обслужва. На следващо място са олигарсите и емблематични лица на Прехода, които в момента са в ареста или им предстои да влязат в ареста. Нормално е всички те да… На трето място това са мутри, държавни служители и какви ли не още престъпници, осъдени или обвиняеми. Може да не се харесват едни други, неслучайно казах, че се ще образува клуб по интереси – те може да не се харесват индивидуално, но имат общ интерес. Общият им интерес е неработеща прокуратура, да няма справедливост и да могат да харчат откраднатото и да не бъдат осъдени. Логично е да се кооперират по интереси и те го правят. 
 
Казвате, че ще влязат в ареста, тоест, да разбираме ли, че компанията Миньо Стайков, Арабаджиеви и Баневи ще се разшири в /…/? 
 
Ние нямаме никакви притеснения да повдигнем обвинения, да поискаме задържане под стража на всякакви лица, независимо на каква позиция са, независимо към кой олигархичен кръг принадлежат, стига да има необходимите доказателства. 
 
Христо Иванов обаче вчера каза, първо ви определи като "цацароподобен", каза, че с Гешев като главен прокурор можем да се затъжим по Цацаров, а вчера пък коментира, че ще си още по-голям слуга на олигархията от Цацаров. Вашият отговор какъв е? 
 
Моят отговор е, че като нямаш разумни и сериозни аргументи, се опитваш да лепиш етикети и да използваш клишета. Аз нямам честа да познавам г-н Христо Иванов. Казвали са ми, че когато беше министър на вътрешните работи точно в кабинета "Борисов"… 
 
На правосъдието. 
 
Извинявайте, на правосъдието, единственият коментар по време на различни срещи, на които е присъствал премиерът Борисов, е бил: "Да, г-н Борисов", "Точно така, г-н Борисов". След като беше изгонен от този кабинет, явно той рязко е възмъжал и типично по балкански е променил поведението си. Това е често срещано по нашите ширини. Той трябва да внимава когато употребява, не да внимава, по така, предвид това, което казах, по-внимателно да употребява тези термини. Иначе, кръгът около него мога да определя като болшевишки по методи, защото те са специалисти по компромати, компроматна война, активни мероприятия. Казват, че са демократи по убеждения, въпреки че аз се съмнявам – те са част от българската номенклатура преди 1989 година. Едва ли имаше хора много, които можеха да учат в Лондон. По-скоро става въпрос тук за интерес. А смешното е, че са /…/ по резултати. 
 
Ина Лулчева пък казва, че пак след този избор пак ще изпаднем в ситуацията "Кой го посочи – ти си го избра". 
 
Това е пак сферата на клишета. Но г-жа Лулчева нали не забравяме, че е адвокат на един от най-богатите обвиняеми и подсъдими престъпници, като лицето, което вие наричате Брендо. Нейната работа е да защитава и да взима пари от хората, които защитава, независимо каква е истината. Спазването на принципа на обективната истина е задължение само на съда и прокуратурата. Моята работа е да ги арестувам, нейната работа е да ги спасява. Естествено е, че тя няма интерес от една работеща прокуратура. Става въпрос за интереси. А иначе, представете си какво щеше да се изсипе върху мен, ако аз коментирам избор на шеф на Адвокатурата. 
 
Твърди се, че сте кандидатура на Цацаров, Борисов и Пеевски. Сега, вие сте зам.-главен прокурор и с г-н Цацаров работите всеки ден, налага ви се да работите с премиера, ама какви отношения имате с депутата г-н Делян Пеевски? 
 
Вижте, това са пак поредните болшевишки такива пропагандни клишета. Пеевски съм виждал веднъж в живота си, когато присъствах на снемане на обяснения по една преписка преди 4-5 години. На всички е ясно, че той е български депутат, тоест, част от законодателната власт. Като такъв комуникира с цялото Народно събрание, вероятно и с цялата изпълнителна власт.
 
Аз не виждам пречки съдебната власт да комуникира в рамките на законовите си конституционни правомощия открито с който и да е представител на всяка една от другите власти. А по отношение на г-н Цацаров, да, това ще се изсипе това като пропаганда – протеже и какъв ли не още на Цацаров. Това, че той се подписа последен под номинацията, едва ли има някакво значение. Аз не се срамувам да бъда номиниран от член на Прокурорската колегия, който безспорно е най-успешния главен прокурор до момента.
 
А по отношение на г-н Борисов, не споделям виждането на да ги наречем десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени. Принципът на разделение на властите е една част от монетата, а другата част от монетата е взаимодействието в рамките на конституционните правомощия между отделните власти. И така функционира всяка нормална държава. Няма как съдебната власт и прокуратурата да постигне резултат в борба с корупцията на първо място, и с битовата престъпност и какво ли още не, ако няма взаимодействие в рамките на закона с която и да е от другите власти. Нали не мислите, че всичките акции, които се случиха в момента, са само и единствено плод на прокуратурата. Това е работа и на колегите от МВР, и на колегите на ДАНС, и то денонощна работа. Без тях това не може да се случи. Прокурорът иначе е добре платен деловодител всичко на всичко. 
 
Един бивш главен прокурор каза, че без тези служби прокуратурата е просто едно деловодство. 
 
Това е факт. 
 
А какви приятели имате и ще пострадат ли те от атаките срещу вас през следващите седмици? 
 
Аз съм казвал и ще го кажа пак – приятелският ми кръг е от 80-те години от блока, в който съм живял, от класа, в който съм учил в средното си образование, съученици, дори жената на един от приятелите ми е наша съученичка. Бил съм приятел с тях и преди да стана прокурор, надявам се живот и здраве да съм и след това. Естествено, че ще има някаква аспект да пострадат, защото когато не могат да намерят нищо за теб, обикновено се опитват да атакуват роднините ти, приятелите ти, семейството ти, но ние сме минали с тях през много неща, мисля че ще минем и през това. 
 
Извън атаките обаче, законът на тази процедура изисква да представите концепция. Каква прокуратура виждате през следващите 7 години? Как трябва да се развива държавното обвинение? 
 
Това е един сериозен въпрос, който изисква много дълъг отговор. Накратко искам прокуратура, в едно изречение ако ще го кажа, искам прокуратура, която да е отворена към проблемите и болките на хората. 
 
Има очаквания в колегията на ВСС, че вие ще предложите доста модерни виждания. Заместник сте обаче сега на г-н Цацаров. Каква ще е приемствеността и какво искате да промените на всяка цена? 
 
Аз не харесвам революциите и революционните подходи. Те са показали, че са неефективни дори в краткосрочен план. Фактът е, че прокуратурата в момента е в най-добрата си кондиция от който и да е предишен мандат. Има много неща, които трябва да бъдат запазени и трябва да бъдат надградени. Не споделям виждането, че в живота ние, българите сме специалисти на това всичко да започваме от начало и затова не стигаме доникъде. Добрите практики трябва да се запазят и да се надградят и да се промени това, което подлежи на промяна и което има смисъл да бъде променено. 
 
Специализираната прокуратура ли ще бъде ключовото звено? Питам ви не за друго, а защото борбата с корупцията е във фокуса на общественото внимание така или иначе. 
 
Специализираната прокуратура в резултат на правомощията, които й бяха предоставени от законодателя, в момента е обяснимо във фокуса на общественото внимание. Тя има правомощия в областта на организираната престъпност, корупцията по високите етажи и по тероризма. Мисля, че се справя изключително добре, и това не е моя оценка. Това е оценка на Европейската комисия и на г-н Тимерманс в частност. Логично е тя да е във фокуса на база на това, че вие виждате, че всеки ден само на база на това, че тя всеки ден е в новините, резултатът от работата й е всеки ден в новините. От нея ще се очаква най-вече по-сериозни резултати в противодействие на корупцията по високите етажи. Благодарение на тази прокуратура и естествено на специализираните съдилища беше прекратено наблюдението върху сегмента "Организирана престъпност". И това беше направено с ограничен кадрови и материален ресурс с цената на много лишения и трудности. И това е мотивът ми да продължа да участвам. А иначе, смятам, че окръжните прокуратури трябва да бъдат по-динамични, да активизират работата си, включително и в медиен аспект. При тях има много важни дела от интерес за местните граждани, жителите на местните малки градове, и те трябва да им покажат, че се грижат за тях. 
 
Ще ви питам, но понеже говорим за Специализираната прокуратура и за ограничения кадрови и въобще капацитет, част от взаимодействието между вас и изпълнителната власт ли ще бъде развитието на капацитет и като сграда, и като прокурори, брой прокурори? Защото там колегите ви в момента са претоварени – това не е тайна за никого. 
 
Не можеш да очакваш, ако използвам това сравнение, примерно хайде да използвам такъв термин, примерно със самолет Ла-5 мисля, че беше моделът от Втората световна война, да направиш маневра /…/ примерно или "Кобра". За да постигнеш резултати, които очаква обществото, трябват кадри, трябва ресурс и трябват законодателни промени. Аз смятам, че един приоритетите на прокуратурата трябва да бъдат в тази насока – посока развитие на специализираните структури, и не защото това е български експеримент. Няма да спра да повтарям, че това е поредната болшевишка лъжа и клише – специализираните структури са модел, наложен в Европейския съюз. Това е успешен модел. И българският модел също е успешен, и това е признато в докладите на Механизма за сътрудничество и проверка, признато от Европейската комисия, признато от представители на Европа. Не може да се отрече нещо, което съществува, колкото и старания да полагат г-н Христо Иванов и кръгът около него, подсъдими, медии, сайтове и какво ли още не. 
 
А битовата престъпност? Там, където вече отговорността е и на окръжните и районните прокуратури, тези, които тормозят хората в по-малките населени места? И не само, дори престъпността сред маргинализираните общности? 
 
Смятам, че тук не само прокуратурата, но и държавата е длъжна на българските граждани, защото сме, може да прозвучи пресилено, в ситуацията на държавата, където са убивали възрастните си хора. Недопустимо е възрастните хора, които са изградили тази държава, да бъдат убивани, изнасилвани, запалвани в къщите си и в крайна сметка жертвите въобще да фигурират в българската действителност, и въобще техните проблеми да не бъдат отразявани, а да бъдат героизирани извършителите. Тук смятам, че прокуратурата трябва да вземе активна роля, и може и трябва в много кратко да промени това. 
 
Миналата седмица мина под знака на хакерската атака на НАП. Какъв е този пробив, какво показва, прокуратурата до момента излиза само с едни съобщения кой е обвинен и каква му е мярката за неотклонение, но какъв е този пробив? Държавата и НАП конкретно носят ли някаква отговорност и каква? Или отговорността и престъплението може да се търси само в заподозрения в извършването му? 
 
За да онагледя ситуацията, това е все едно пак прехвърляме отговорността от човека, който нарушава правилата, към жертвата. Това е все едно да минавате през някаква неосветена улица, защото бързате или защото не се грижете за личната си безопасност, да ви пребият или убият, и да сте виновни вие. Не, не сте виновни вие – вие сте жертвата, другият е извършителят. Тук се разбира същата ситуация. Накратко от начало разследването започна в насока лицето, за което знаете. В момента за нас е ясно, че този обвиняем е просто оръдие и маша да се изразя по този начин. Разследването и основната версия, по която се работи, е, че фирмата, в която той работи, се занимава с нещо като киберрекет, с удряне на фирми, търговски дружества, държавни организации с цел нарушаване на тяхната компютърна и информационна сигурност, и съответно по-късно да бъдат привлечени като клиенти. Дали цялата фирма или части от нея, или отделни нейни ръководители – това е водещата версия, по която се работи към момента. За мен, и после ще кажа някои конкретни факти, които ще са нови за обществото, последните години се налага термина "кибертероризъм". Едно от определенията за него е когато с компютърни програми, информационни системи хакваш или удряш определени бази данни от критична или некритична инфраструктура, за да постигнеш определени политически цели, да въздействаш върху обществото психически или върху нагласите на обществото. Това също е обект и една от версиите на работа, много вероятна версия. Само погледнете как интересно съвпадна всичко с политическата реакция примерно на "Да, България" – в рамките на дни беше поискана оставката не на шефа на НАП, а на министър Горанов. Дните в политическия живот представляват милисекунди по същество. Това е една координирана атака срещу държавата, както каза мисля че Томислав Дончев. За мен това е безспорно. Да, въпрос е на доказване. Сега ще ви кажа нещо конкретно защо ги казвам тези неща.
 
Тези хора, които излизат по телевизията, разчитат на това, че компютрите, които бяха иззети от това лице, са криптирани. Криптирани са с тежък софтуер за криптиране, VeraCrypt се казва, твърди се, че той може да бъде разкриптиран в рамките на десетилетия, и то при използване на съвременни суперкомпютри. Благодарение на работата на българските специалисти, за което им благодаря, и служители на съответните служби, единият служебен компютър беше отворен в рамките на 10 дена. Така че ние вече знаем, макар и една милионна част от това, което се съдържа в него, но то е потресаващо. Неслучайно тези от тази фирма, хората, собствениците и представителите на тази фирма не искаха да предоставят съответните ключове за отваряне на тези компютри за разкрептиране. Ако ти не се притесняваш от нищо, ако си невинен, защо не предоставиш тази информация? Не я предоставят, защото знаят какво има вътре. А вътре има информация за нерегламентиран достъп върху 106 бази данни, 57 са само тези, които станаха известни на обществото. Затова казвам, че това е активно мероприятие. Просто предстои на части да бъде пускана другата база данни. Това, което се вижда вътре, е опит за хакване да го кажем по този начин, за нерегламентиран достъп върху сайтове и свързани с тях бази данни на застрахователни дружества, на съответни търговски организации и на какво ли още не. Да, вероятно става въпрос за хакерство, но определено не е бяло. Това, което искам да кажа, е, защо казвам, че това е активно мероприятие и неслучайно използвах термина "кибертероризъм", само един от аспектите – извършвано е търсене с ЕГН на министър-председателя в базата данни на НАП, на депутата Делян Пеевски и на главния прокурор, на евродепутата Радев, и всичко това е съхранено в един файл – казва се "Търсене Бивол". Търсено е за какво ли още не, включително за хора от онкодиспансер в Бургас. Има потресаващ обем от данни, който още не сме прегледали. Затова твърдя, че тази фирма, водеща версия естествено е това и е въпрос на доказване, просто е съчетала основната си дейност, която вероятно е киберрекет с политически интереси. 
 
Добре, да разбираме ли, че това лице Кристиян Бойков е всъщност изпълнител, който е работил под нечия диктовка, и ще има още обвинения за други хора по това досъдебно производство? 
 
Предстоят интересни развития в следващите дни. Безспорно е, както казах, той за нас е само оръдие и маша за определено постигане на определени цели. Аз съм сигурен какво ще се случи, сигурен съм какво ще разберем, някои неща знам, които вече са установени, така че… Неслучайно шефът му седеше до него постоянно в една телевизия, за да не би да се изпусне нещо и да каже нещо повече. Това момче трябва да седне някъде на тъмно, да остане само с чувството си на самосъхранение, да осмисли постъпките си и да прецени какво ще направи – дали ще съдейства на закона или ще понесе последствията от действията си.
 
А кой стои зад тази атака, като казвате, че има и политически привкус?
 
Аз не мога да съм категорично, но безспорно е, че тази атака съвпадна с активно преекспониране на случая в определен кръг медии, свързани с подсъдимия Прокопиев, с Христо Иванов, някои ги наричат "протестърски медии", с активно присъствие по телевизиите примерно на Атанас Атанасов, който е шеф на Националната служба за сигурност по време на г-н Костов, министър-председателя Костов, който активно разви фантастичната теория как едва ли не това е организирано от държавата. След това, това се доразви със сериозни медийни участия на това момче, което някои наричат "бял хакер" – казах ви, определено не е бял, това е категорично вече, и естествено под контрола на началника му да го кажем по този начин, за мен целта тук е политическа и това е безспорно, но това е въпрос на доказване.

Фонд "Земеделие" – това беше другата операция миналата седмица. Тя съвпадна с атака срещу НАП. Какви връзки открихте там между ръководството на фонда и бенефициенти, като Миньо Стайков?

Този въпрос вече се изговори много. Делото е на финала, предстои всеки момент в рамките на разумен срок да бъде внесено в съда. Този случай онагледява пропагандните клишета. Твърди се, че нищо не се случва в държавата. Някога да си спомняте да се е случвало това? Всичките директори, освен 2-3 са в отпуска, един куп директори са обвиняеми, шефът на фонда си подава оставката. Ще припомня само един случай: в резултат на едно действие спрямо организирана престъпна група в НАП уволниха 300 човека, цял сектор "Оперативен контрол". Най-сигурният начин да опровергаеш тези, които лъжат и пропагандират, че прокуратурата е "империя на злото" е работата.

Добре де, но какъв е резултатът от цялата тази акция? Вчера казахте, сега вие припомнихте, че само трима директори на дирекции във фонда ходят на работата, но какъв е резултатът за онези хора, които по честен, нормален път търсят финансиране за своите проекти?

Резултатът се надявам е анализ на съответния принципал на Държавен фонд "Земеделие", и надявам се резултатът от действията, макар и страничен ефект от действията на прокуратурата, е по-добро административно и честно обслужване на българските граждани.

Какво ли ще стане с делото "КТБ"? Ще продължите ли да се явявате в съдебната зала, както ви гледахме досега и както го правихте, ако бъдете избран за главен прокурор, или тъмночервената прокурорска тога ще седи на закачалката?

Аз не съм човек, както казах, който бяга от отговорност. Това дело е и моя отговорност, както и на колегите, с които работихме заедно. Да спра да се явявам означава в някаква степен да ги предам и да прехвърля отговорността на тях. Това не е типично за мен. Отделно, председатели и на Върховния касационен съд (ВКС), на Върховния административен съд (ВАС) влизат в състави, явяват се по дела, не виждам защо и един главен прокурор евентуално да не влиза по дела.

А какви политически връзки и фигури ще изплуват по това дело? Вече доста неща Бисер Лазов каза в своето изявление. Ще се наложи ли например да му предявявате неща, които е казал в досъдебното производство, а сега пред съда не ги е споменала, може ли да ги е пропуснал? Защото това бяха поредица от дълги и изморителни, особено за него много изморителни заседания.

Това, което той направи, е: очерта структурата. Структурата и механизмът за кражбата на около 3 до 5 милиарда пари на българските вложители в тази банка. Сега предстои да бъдат задавани въпроси по периферни въпроси: на кой са давани пари, на кои политици, на кои журналисти, на други лица от обществения, политическия живот. Те предстои да бъдат зададени когато започне така да се каже съдебният сезон. Ще бъдат зададени първо от прокуратурата в случай, че той не си спомня някои неща, които е казал в досъдебното производство. Има процедура, ще бъде поискано прочитане, ще му се предявят веществени доказателства, които той е предал. Това е процедура. След това адвокатите ще се опитат да го компрометират, да го дискредитират, да го обиждат, да го изкарват от търпение. Това са нормални неща.

Тази битка ще видим. Систем или несистемен играч сте? Бил сте оперативен работник, следовател, прокурор в районно, в Градска прокуратура, вие сте човек, работил на терен. И във вашата биография от тази на досегашните главни прокурори точно с това се отличава, че сте човек от прокуратурата, обаче системен или несистемен?

Аз определено не съм част от елитите и не съм част от статуквото да го кажем по този начин. Аз съм израснал бавно, постепенно в системата, като съм минал през всички нейни почти нива. Ако трябва да отговоря честно, аз съм несистемен играч, и нетипичен за българската съдебна власт.

Тоест, момчето от "Младост"?

Ами да, момче от краен квартал. Аз съм преживял всичко, което преживява средностатистическият българин по време на т.нар. "криминален преход", платил съм цената, които са платили всички български граждани и искрено вярвам, че е време тези, които крадяха и които се облагодетелстваха на гърба на народа, да си платят цената доколкото е възможно през изминалото време.

Кой беше най-големият шок когато започнахте кариерата си като оперативен работник в 5-то Районно? Кое ви шокира най-много?

Тогава ли?

Тогава.

Аз работих много малко време. Това ме шокира, че това, което учиш в училище, и това, което се случва в действителност, почти нямат допирни точки в този момент. В този момент МВР въобще не работеше, тя не функционираше по никакъв начин. И като казвам по никакъв начин, разберете, почти на 99.9%. Просто не се работеше, нищо не се правеше.

Добре де, но 1994-1995 година това бяха годините на най-голямата улична престъпност.

Да.

Кое престъпление ви шокира и не очаквахте, че такова нещо може да видите с очите си?

Аз към го казвал и преди – престъпление е силно казано, защото аз работил тогава в Районно полицейско управление, където едва ли има супер сериозни престъпления, а говорим за някакви престъпления на битово ниво. Бях шокиран няколко месеца след като започнах да работя, тогава по времето на вътрешния министър Червенков мисля, че беше, първата тревога след 1989 година, не успяха да съберат и 1/3 от състава на районното, а инструктажът беше да се внимава много с колите с антени, които са на мутрите, за да не бият полицаите те, ако ги спрат за проверка.

Ще продължите ли да си вдигате телефона, както сега, ако влезете в кабинета на обвинител № 1 на 10 януари догодина?

Аз съм здраво стъпил на земята или поне така си мисля. Работил съм, както казахте, на терен, което сериозно е поработила върху егото ми. Не смятам, че съм грандоман и не смятам да се променям.

Добре. Благодаря ви много. Това беше разговорът с Иван Гешев, все още зам.-главен прокурор, най-вероятно и единствен кандидат за поста на обвинител № 1.

Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари. Процедурата по избор на нов главен прокурор е в ход и трябва да приключи на 24 октомври с гласуване във ВСС, а след това на ход е президентът на Републиката, който трябва да издаде указ за назначаването на нов главен прокурор или да го върне за повторно гласуване във ВСС.

 
 

Още по темата

Работодателите на Кристиян Бойков са го ползвали като оръдие за кибер рекет

Предишна новина

Лозан Панов и Олга Керелска опитаха да бламират оптимизирането на административните съдилища

Следваща новина

Коментари

14 Коментара

 1. 15
  анонимен | нерегистриран
  1
  0

  Този завършил ли е Юридически факултет на СУ?

 2. 14
  | нерегистриран
  6
  -16

  А кое в действията на прокурорите опровергава думите на Гешев за деловодството? Трябваше да се появи Спеца, за да покаже, че може да се търкат наровете в ареста! Хайде, стига превземки! То е много лесно 100 г. да има мижави делца в прокуратурите по места, ей така, от срам, а хората гневно да мърморят, че законът е “врата у поле”. Гешев извика “царят е гол” и царчетата скокнаха.

 3. 13
  RRR | нерегистриран
  21
  -4

  Все е било зле, но чак толкова никога.Позор за колегията, много са паднали.Знаехме, че не биват, но това е връх на безумието.Сега разбирате ли, защо можещите и знаещите не се кандидатират от години за шефове, а си гледат кефа и очакват пенсията.

 4. 12
  Кукления театър | нерегистриран
  9
  -3

  Всъщност това, че избора на Главен и местните избори са през няколко дни и са във връзка, като очакван резултат, сериозно може да обърка сметките на кукловодите и да ги накара да ударят спирачките, а на кандидата изведнъж да му се активира опцията 0.01 процент. На никой не му се губи властта, нито местна, нито централната заради един човек.Цв. Цв. го разбра по трудния начин, а беше далеч по-важен от "безспорния кандидат"!

 5. 11
  ******** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 9
  следовател | нерегистриран
  13
  -20

  Това е Главния прокурор който трябва на България - единодушно и демократично предложен от професионалната гилдия на ВСС ,която гилдия е избрана единодушно и демократично от прокурорите на Бя

 7. 8
  От деловодството | нерегистриран
  30
  -6

  В недоумение съм. Май е време за професионално преориентиране.

 8. 7
  ************************************ | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 6
  весело | нерегистриран
  31
  -5

  Не знам що за професионалист е този човек, но ще имаме нов главен прокурор,който скърби за разстрела като форма на наказание:

  "...естествено, че аз искам доживотен затвор и разстрел, ама разстрелът не е предвиден в България." Шегувал се. 10. 5
  | нерегистриран
  36
  -6

  "не споделям виждането на да ги наречем десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени"  Това как следва да се разбира?Надявам се, не буквало:)

 11. 4
  Хахахахахааааааа | нерегистриран
  35
  -5

  А честито на деловодителките, явяващи се по съвместителство прокурори. Човекът си каза какво точно представлявате....

 12. 3
  | нерегистриран
  36
  -5

  още не мога да изляза от шока какъв главен прокурор ще има България Това интервю е показателно

 13. 2
  | нерегистриран
  37
  -6

  "Прокурорът е добре платен деловодител всичко на всичко"!!! , без МВР и ДАНС.

  Чудя се кандидатът чувал ли е за Конституцията и НПК в частта за Прокуратурата и правомощията на прокурора или всичко приключва със ЗМВР! Не е ли обидно за всички прокурори или поне за малкото останали такива с топки да ги поставят на " ниво" деловодство на Н-то РПУ? Жалко за юристите с червени тоги,че имат такъв единствен и неповторим кандидат. После да не търсят причината за това как се отнасят с тях и на къде отива институцията, която е призвана да е стожера на законността?

 14. 1
  Професионалист | нерегистриран
  41
  -8

  Разказването на подробности от разследването като на пазара е отлична атестация за впечатляващ професионализъм. А громенето на партийни врагове ни връща във времената на Вишински

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.