Банкова служителка присвоила близо 1 млн. лв. и ги изпращала на непознат мъж

Банкова служителка присвоила близо 1 млн. лв. и ги изпращала на непознат мъж

Банкова служителка е задържана и обвинена за източване на 1 милион лева от сметки на клиенти. Арестът е извършен във вторник във Варна. Сигнал за деянието е подаден от финансовата институция, съобщиха от прокуратурата.

38-годишната специалистка Невена Й. е привлечена като обвиняема за длъжностно присвояване на близо 1 млн. лева, като голяма част от сумата са от влогове на вложители в банката. Държавният обвинител е категоричен, че престъплението представлява особено тежък случай.

Средствата са били превеждани на мъж от Монтана, с когото банковата служителка се запознала в интернет. За трите години виртуална връзка Невена Й. изпращала с колети по куриерска фирма присвоените средства. Освен тях тя и баща изтеглили кредити, които също били изпратени на мъжа, както и средствата от влоговете на двамата й родители. Първите средства, които изпратила на своя виртуален приятел, били лични.

Между банкерката и мъжа от Монтана, който се представял в разговорите в интернет като Мирослав Михайлов, не е имало нито една среща на живо. Това не е истинското име на мъжа, на когото Невена изпратила общо 970 000 лева за трите години връзка в интернет и социалните медии.

Пред разследващите Невена обяснила, че средствата били нужни на нейния интернет приятел, за да реши финансови проблеми с лихвари. Тя разполагала само с три негови снимки. Парите изпращала на името Сергей, който бил уж негов братовчед.

Общият брой на засегнатите не е ясен, но част от вложителите вече са известни. Разследваният период е за около три години. От банката са оказали пълно съдействие. Ще се търси вариант за възстановяване на голяма част от присвоените средства. В хода на разследването са извършени много разпити, претърсвания и изземвания.

Служителката е  с мярка "задържане" за 72 часа. За подобни престъпления законът предвижда наказание от 10 до 20 години лишаване от свобода.

"Жената не е криминално проявена. Не е попадала в полезрението на полицията по такъв тип престъпления", уточни директорът на варненската полиция комисар Даниел Пашов.

Прокурор, лансиран от издания на подсъдимия Прокопиев, подаде оставка

Предишна новина

Комисията за борба с корупцията в парламента изслушва Цацаров и опонента му за председателския стол в КПКОНПИ

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Неразбрал | нерегистриран
  3
  -2

  Как при положение, че "не е попадала в полезрението на полицията по такъв тип престъпление", последното "представлява особено тежък случай"?

  Дали един случай следва да бъде квалифициран като особено тежък се преценява именно с оглед личността на дееца! При положение, че не са налице подобни прояви и ако лицето има чисто съдебно минало, не може да се говори за особено тежък случай. Практиката на ВКС, обективната в множество решения, е постоянна и безпротиворечива!

 2. 1
  Това не може да стане без нкой по-горе да знае | нерегистриран
  0
  -4

  То пък така работи прокуратурата. Ако изобщо реши да работи.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.