BBC с остро критични въпроси към европейския главен прокурор Лаура Кьовеши

BBC с остро критични въпроси към европейския главен прокурор Лаура Кьовеши
Лаура Кьовеши в критично интервю за английската BBC

Новият европейски главен прокурор и бивш ръководител на антикорупционната прокуратура в Румъния Лаура Кьовеши се изправи пред остро критични въпроси на английската медия BBC.

Кьовеши влезе в доста труден разговор с журналиста Стивън Сакур, продуцент на предаването HardTalk по BBC. Бившата ръководителка на антикорупционната прокуратура в Румъния се затрудни значително в отговорите на поредицата от въпроси на журналиста, който още в началото на 25-минутното интервю я попита какво е направила досега, откакто е начело на Европейската прокуратура. Отговорът на румънката, според която „от ноември 2019 г. организацията стартира на административно ниво“, не задоволи английския журналист.

„Опитвате се да ми кажете, че след девет месеца все още не сте започнали да работите? Работили ли сте в администрацията? " дойде острият въпрос на Сакур, който очевидно притесни Кьовеши.

„Да, необходимо е да има Европейска прокуратура, но за да започнем да работим по делата, трябва да изградим новия офис, да имаме всички вътрешни правила, всички прокурори в службата и това не е решение, което може да вземе само един човек, а е отговорност на Европейската комисия, ЕП, Съвета и националните органи“, отговори новият европейски главен прокурор.

В отговор английският журналист се обърна към Кьовеши с критиката, че е много добре запознат с методите, по които тя е ръководила румънската антикорупционна прокуратура, като я предупреди, че подобни практики не биха се възприели на европейско ниво. Той я изправи и пред твърденията на редица румънски политици и бизнесмени, някои от тях с повдигнати обвинения от НДБК, според които тя е "фабрикувала" дела с помощта на Румънската служба за разузнаване (SRI). Сакур попита румънката и дали съжалява за методите, които е използвала в Румъния, докато е била главен прокурор на антикорупционната прокуратура.

„Очевидно дори сте били готови да използвате тайните служби тайно, за да разкриете заподозрените. (...) Съжалявате ли за използван метод? Бившият министър-председател на Румъния Калин Попеску Таричану каза, че под ваше ръководство ДНК не е спазила законодателството, сама се е корумпирала и е станала част от политическата борба на Румъния. (...) Казвам ви, ако заведете тези методи на поста главен прокурор на Европа, ще направите много хора нещастни“, обърна се английският журналист към Кьовеши.

„Не, не става дума за методи, а за работни договорености, съществуващи в онзи момент, базирани на законодателството. Получавахме информация от тайните служби и я използвахме, за да образуваме дела. Но е важно да се каже и да се изясни, че нашите разследвания са били правени от прокурори и полицаи, и че нито един служител на разузнаването не е работил по нашите случаи", отговори Кьовеши.

И допълни: „Всички случаи, по които съм работила в Румъния, са били потвърдени в съда. На европейско равнище ще работя в съответствие със законодателството, както съм го правила в Румъния през цялото време. Всичко, което са правили прокурорите по делата, е било проверявано в съда от съдиите".

„Когато говорим за изкореняване на корупцията или намаляване на нивото на корупция в дадена държава, мисля, че това не е отговорност само на прокурорите. За да се преборим с това явление, е необходимо да имаме цялостни усилия от страна на прокурорите, за предотвратяване на корупцията, да имаме добри закони и да предоставим достатъчно инструменти на прокурорите за разследване на тези престъпления. Важно е да се каже, че манталитетът на цялото общество може също да допринесе за повишаване нивото на корупция в дадена държава. Не само чрез арестуване или разследване на хора можем да разрешим проблема с корупцията в държава-членка“, каза още европейският главен прокурор.

СНС осъди трима наркотрафиканти от София

Предишна новина

Ще се ползва ли и ФБР по време на президентските избори в САЩ?

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  | нерегистриран
  1
  0

  По- неграмотно написана статия не съм чела досега.Нищо не разбрах от предпоследното изречение.

 2. 9
  Сънародник | нерегистриран
  8
  -1

  Поредното престъпление на мафията под егидата на Чехльо!
  Вижте добре лицето росен плевнелиев, преди да почнете да пишете вицове за него, защото нещата са абсолютно сериозни. Този вампир с изключителни връзки вследствие на бандитската си дейност в Германия (в която имаше черен печат да не влиза в нея след като вкарваше и експлоатираше незаконно наши строители веднага след промените/ и Австрия освен всички други негови престъпления към страната ни е начело и на схема, в която са включени външната министърка Захариева, нейният архитектен мъж и посланиците Шекерлетова и Сираков в Берлин и Виена за приватизацията на българските имоти в Германия и Австрия като става въпрос за сума от над ЕДИН МИЛИАРД ЕВРО печалба за тях плюс 30 процента за бойко борисов и местни величия, подкрепящи както винаги досега откакто РБ е член на ЕС начинания, чрез които крадат милиони. В далаверата са включени продажбите на посланическите резиденции и разрушаването на посолските комплекси в последния момент преди ГЕРБ и Патриотарите да паднат от власт с цел след събарянето там да се изградят частни жилища и офиси, на които цената на кв.м. е над 15 хиляди евро. Може да си представите за какъв грандиозен „проект“ на мафията иде реч… Поради тази причина нашите сънародници в тези държави освен оставките на борисов и гешев настояват за незабавното отстраняване от властови позиции на посочените дотук лица, както и носенето от тях на съответната съдебна отговорност. Затова и днес в Берлин и Виена се проведоха протестно шествие по централните улици на австрийската столица и митинг в Берлин. Освен посочените искания, българите в Австрия и Германия подписаха писмо до правната комисия в Народното събрание с искане и за промени в Избирателния кодекс. Те настояват за създаването на МИР Чужбина, гласуване по пощата, както и система за електронно гласуване по най-бързия начин, като промените трябва да станат факт още при служебния кабинет за да се проведат първите честни избори в България за последните години.
  Очаква се към тази петиция да се присъединят и протестиращи наши сънародници в останалите немскоговорящи страни и региони на Европа – Швейцария, Люксембург, Лихтенщайн и Южен Тирол.

 3. 8
  ***************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 6
  ******************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5
  Този сайт ненавижда Кьовеши, май | нерегистриран
  11
  -1

  Само върнете лентата назад. Хубаво ще е да имаме еропейски осъден главен прокурор - наш си, български, роден, за бездействие в изгода и за действия в угода.

 6. 3
  ***************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 2
  Фриц Клингенберг | нерегистриран
  13
  -3

  Наглост без граници! Англия и Великата Британия, нали са вече извън ЕС? Ко ги брига цвета на латекса на съседите! Довиждане.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.