Белгия облекчава мерките, въпреки увеличаващия се брой заразени


Белгийското правителство обяви нови мерки срещу коронавируса, които, въпреки нарастващия процент на инфекция в страната, облекчават правилата. Премиерът Софи Уилмс обясни, че от 1 октомври маските ще бъдат задължителни само на места с много хора, както и в обществения транспорт и в магазините и кината. Карантинният период ще бъде съкратен от 14 на 7 дни. Тя твърди, че гражданите трябва да се научат да живеят с вируса, съобщава BBC.

"Други страни предприемат по-строги мерки, като затваряне на местно или частично ниво, например Испания. Следователно трябва да бъдем бдителни. Пандемията на коронавирус все още не е приключила. Това е ситуацията. Вирусът няма да изчезне, но в крайна сметка животът трябва да бъде рестартиран", припомня премиерът.

Данните за инфекциите са се увеличили в Белгия, а броят на положителните тестове е нараснал с 65% миналата седмица. Това налага метода на „5-има души“, който се препоръчва, предвид обстановката в страната.

"В момента експертите съветват всеки да има близък контакт с максимум петима души на месец. Освен хората, с които живее. Това са хора, които можете да прегърнете, с които можете да пиете по едно питие или да хапнете заедно близо едни до друг и с които не спазвате безопасното разстояние“, казва Уилмс.

Белгийското правителство също обяви по-рано тази седмица, че от петък ще оттегли абсолютната забрана за пътуване до райони с висок риск. Разбира се, препоръката да не се пътува остава в сила.

Тръмп не обеща мирно предаване на властта, ако загуби изборите

Предишна новина

Двамата изгонени руски дипломати Сергей Николашин и Вадим Биков проучвали сделката за американските F16

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.