Белград е дал убежище на Цветан Василев, според сръбски сайт


След укриването си в Сърбия Цветан Василев "поиска убежище и го получи, въпреки че Сърбия е задължена да го екстрадира поради заповедта до Интерпол, тя не го е направила досега."

Това пише сръбският сайт "Блиц" в материал със заглавие "В България е обвинен в измами за два два милиарда евро, а в Сърбия купи фабрика и я доведе до фалит".

Досега беше известно единствено, че издирваният от българската прокуратура банкер е поискал убежище от Белград, но не бе известно процедурата да е приключила.

Причината за това Василев да може безпрепятствено да работи в Сърбия според някои източници е близкото сътрудничество на Василев и бившия сръбски президент Томислав Николич, пише "Блиц". Василев е бил един от най-големите спонсори на хуманитарната организация, ръководена от съпругата на Николич. По информация на сръбското издание Василев е дарил 1.2 милиона динара на фондацията. В същото време той е дължал цели 950 милиона динара в Сърбия за ток и газ в стъкларския завод в Парачин.

Текстът на сръбския информационен сайт е посветен основно на стъкларския бизнес на Цветан Василев в Сърбия.

"Блиц" пише, че в съда в Крагуевац е започнала процедура по фалит на "Сръбската фабрика за стъкло" в Парачин, която е собственост на Василев. Фабриката е докарана до фалит чрез заем от 47 милиона евро, взет от "Вексилум Балкан", за което има съмнения, че също е на българина. Тази фирма е създадена през февруари тази година.

Управата на завода в Парачин обаче отрича съществуването на подобен дълг.

"Цялата история с пристигането на Цветан Василев и купуването на Стъкларския завод в Парачин е обвито в тайна", пише в публикацията на сръбския вестник. Той стъпва в завода през 2012 г. чрез "Сърбиягас".

Обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ) на Василев е мажоритарен собственик на "Глас индустри", който през 2012 г. купува Стъкларския завод от "Сърбиягас" за 35 милиона евро", пише "Блиц", цитиран от "Инвестор".

Осъдиха правозащитник заради отказа му да издаде паролата на лаптопа си

Предишна новина

Административният съд в Кюстендил пак остана без титулярен председател

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Ива | нерегистриран
  0
  0

  Това вече е пълна наглост от страна сърбите. В подобна ситуация се оказаха Турция и САЩ преди 2 години и Турция беше готова да обяви война, само и само да си върне политическия престъпник и да го изправи пред съда. Ние оставяме да ни се подиграват по този безпардонен начин. В какви времена вече живеем, да не можеш един престъпник да осъдиш.

 2. 2
  Иван | нерегистриран
  0
  0

  Като имаш милиарди, та и крадени, всичко е възможно!

 3. 1
  Дора | нерегистриран
  0
  0

  Е това не е истина! Няма начин да са му го дали без да е платил на съда.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.