Без алкохол в Швеция след 22:00 часа

Без алкохол в Швеция след 22:00 часа

Начинът, по който Швеция управлява коронавирусната пандемия от самото начало, привлече вниманието на целия свят, особено поради отказа да се приложат строги ограничения и блокаж, съобщава Dariknews. Сега обаче се готви да отсъпи и да направи крачка назад с оглед на все по-тревожните статистики. Като начало – да се забрани продажбата на алкохол в барове след 22:00 ч.

"Изправени сме пред ситуация, която рискува да стане мрачна“, заяви премиерът Стефан Лофвен, който добави за страната си: "В момента рискуваме да изживеем ситуация, каквато имахме през пролетта“.

Швеция вече е достигнала до над 166 000 случая на коронавирус и също е надхвърлила 6000 смъртни случая от началото на пандемията. За сравнение с т. нар. „шведски модел“ се посочва положението в съседните Финландия (18 542 заразени и 365 починали), Дания (58 963 заразени и 755 починали) и Норвегия (18 542 заразени и 291 починали).

Освен това през последните седмици се достигат нови рекорди за ежедневните инфекции, така че системата за медицинска помощ и отделенията за интензивно лечение в страната стават претоварени.

„Всички знаци сочат в грешната посока“, посочи Лофвен в изявление с министъра на социалните въпроси Лена Халенгрен. По тази причина те ще внесат законопроект за забрана на продажбата на алкохол в цялата страна след 22 часа в барове, ресторанти и нощни клубове от 20 ноември.

Както Халенгрен потвърди, всички заведения с разрешителни за продажба на алкохол трябва да затворят от 22:30 ч., тъй като те са класифицирани като „рискови среди“.

Освен това тази заповед ще бъде добавена към забраната за посещение на домове и жилища за възрастни хора, която беше наложена след нарастването на инфекциите в тези центрове в Стокхолм. Не много отдавна, през септември, беше решено да се премахне това ограничение, тъй като се смяташе, че не е необходимо, но за по-малко от два месеца то беше въведено отново.

„Много страни са имали различни подходи, първо ограниченията, след това други ограничителни мерки ... вероятно е по-трудно да наредите на хората да правят някои неща, отколкото да ги помолите да правят същите тези неща доброволно и мисля, че това може да бъде част от обяснението, но вероятно ще има различни обяснения във всяка държава “, заяви наскоро директорът на шведската агенция за обществено здраве Йохан Карлсон.

В началото на пандемията вместо строга карантина и ограничения на придвижването, Швеция избра много хлабави ограничения за мобилност и събиране на много хора на едно място. В скандинавската страна предпочетоха да заложат на индивидуалното съзнание и чувство за отговорност на гражданите. Затова някои мерки бяха обявени за препоръчителни.

Обяснена с намерението чрез масово заразяване да бъде постигнат митичния „стаден имунитет“, още тогава тази стратегия беше противоречива поради това колко се различаваше от другите европейски страни. Дори списание Time го класифицира като „бедствие“.

Още по темата

Освободиха предсрочно български моряк, осъден в Испания за кокаинова афера

Предишна новина

Сърбия може да наложи ваксинацията срещу COVID-19 със закон

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  И там комунистическа и чифутска зараза | нерегистриран
  0
  0

  На Шведите все едно ги управлява духа на Правешкия крадец и тъпата му кохорта от каскетаджий около него Нали и България мина през такива дивотий спуснати ни от Кремъл и Горби за борба с алкохолизма уж Та покрай туй и стотици хиляди декари унищожени лозови масиви Чифутщината и комунизма много са заразни Лечението им е автомат Калашников Много ефективно лекарство

 2. 3
  Жестоко нали и тъпо колкото си иска | нерегистриран
  1
  0

  Да ама една бутилка дезифектант сега струва колкото 100 бутилки 100 те гайди Едно е да си дезинфикцираш ръчичките съвсем друго душицата А на идеолозите на корона истерията не им.трябват дезинфикцирани душички а само чисти ръчички да им трупат пачки

 3. 2
  Сичко е шес | нерегистриран
  2
  0

  И що? Нали спирта убива коронавируса?

 4. 1
  | нерегистриран
  2
  0

  "Без алкохол в Швеция след 22:00 часа"

  А всъщност само затварят кръчмите в 22.30ч., а пиенето с пиячка от магазина може да продължи у дома или на поляната до сутринта:

  "всички заведения с разрешителни за продажба на алкохол трябва да затворят от 22:30 ч."

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.