Без маски на закрито, но само ваксинираните

Без маски на закрито, но само ваксинираните

Без задължителни маски в някои закрити пространства за ваксинираните. Това обяви на брифинг заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

"На база на настъпващите горещини искаме да предприемем и мерки във връзка със задължителното носене на маски в някои закрити пространства като зали за спорт, фитнес, фризьорски салони, малки търговски обекти, трудови колективи с не повече от 5-7 човека, където всички са имунизирани", посочи Златанов.

В отговор на въпрос как ще се доказва, че всички са ваксинирани, Александър Златанов отговори: 

"Това ще става със сертификат. Не мисля, че ще бъде проблем. Работещите и ваксинирани в малки магазини няма да носят маски. Посетителите ще бъдат с маски, независимо дали са имунизирани или не".

Маските на закрито остават в големи търговски обекти, както и в административни сгради за търговски обекти, където не може да се определи колко хора са ваксинирани. Маските остават задължителни и за градския транспорт.

Заповедта на д-р Стойчо Кацаров, в която ще бъдат конкретизирани местата, на които хората вече ще имат право да не ходят с маски, ще бъде издадена в началото на следващата седмица. По думите на Златанов, в момента заболеваемостта в страната е 43 на 100 000 души, а България е на 23-то място по заболеваемост в ЕС на базата на 30 страни.

"Стъпката е внимателна и премислена. Това е първата стъпка с цел да бъдем много внимателни по отношение на рисковете, които това действие би могло да донесе, а те са минимални. Трябва да нормализираме нещата и да стимулираме процеса на имунизация. Постоянно се опитваме да стимулираме хората да се ваксинират. Опитваме се да търсим всякакви варианти, правим и информационна кампания. Последните дни има една тенденция все повече хора да желаят да се ваксинират", допълни той. 

Още по темата

Омбудсманът сезира здравния министър, европейския омбудсман и ЕК за проблеми с COVID сертификатите на над 100 000 българи

Предишна новина

Иван Гешев се срещна с магистрати и съдебни служители от Апелативен район – Велико Търново

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  не на апартейда към неваксинирани! | нерегистриран
  2
  -1

  Частичното вдигане на забраната за някои категории лица да носят маски, ако са ваксинирани е незаконно,, защото забраната да си без маска на закрито остава за неваксинирани. Излиза,че неваксинирания е подложен на острикаране, и следва да носи съответен виден знак,че не е ваксиниран-това доста напомня за Германия през 30-те, когато определени лица трябваше да носят нарочен опознавателен знак. Ваксинирания ще демонстрира своя "висш кастов" статус, като е без маска.
  Това е незаконно,защото дали си ваксиниран или не е лична информация, медицинска тайна между лекар и пациент, и медицинския въпрос дали си ваксиниран или не не може да бъде публично оповестяван с опознавателен знак. Освен това не е работа на работодател да знае какъв е медицинския статус на работещите при него-дали са ваксинирани или не-за да получи заведението "специален стикер".
  https://www.dnes.bg/obshtestvo/2021/06/10/obektite-s-vaksiniran-personal-po-moreto-sys-specialni-stikeri.493233 Работодател няма право да събира информация, дали работещите са от висшата каста-на ваксинираните, за да получи стикер. Работодател изобщо не може да се интересува от здсравословното съсктояние на работещите при него-дали лице е ваксинирано или не са лични медициннски данни.
  Излиза,че хора, които не желаят да се ваксинират ще бъдат принудени да го направят, за да избегнат остракирането , клеймото, и да избегнат потенциалния апартейд-различен подход според зависи дали си ваксиниран или не?!. При такива остракация-разделяне на ваксиниране или не, ще гарантирате ли,че след време няма да има забрани за достъп до магазини, или до обществен транспорт ,ако си неваксиниран, или ще се определят часове и зони или как ?!


  КЗЛД да наложи съответните санкции-здравната информация е лична информация която не може да бъде публично обявявана-чл 51 ЗЗЛД.

  КЗД да наложи санкции-тъй като лица са дискриминирани на база здравословен статус-ще са третирани по-благоприятно, ако са ваксинирани.

  Или ще останат маските за всички-без значение дали си ваксиниран или не, или ще отпаднат за всички. Избирателното вдигане на ограниченията нарушава закрилата на личните данни за здравословно състояние и е дискриминация към неваксинирани. Твърде тежка е асоциацията с германия от 30-те години, когато също трябваше някои да носят опознавателни знаци. Апартейд, разделение на база здравословно състояние, публичното оповестяване на здравен статус-дали си ваксиниран или не-чрез носене на опознавателен знак-мкска са неприемливи.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.